Το "τσίρκο" πάει πραξικόπημα...

Του Κώστα Στούπα

Οι αποκαλύψεις του Βαρουφάκη περί όσων διαμείφθηκαν την περίοδο που είχε επίκεντρο το πρώτο εξάμηνο του 2015, για όσους ξέρουν με ποιους έχουν να κάνουν, δεν αποτελούν έκπληξη. Οι αποκαλύψεις αυτές περισσότερο μοιάζουν με το διαχωρισμό της θέσης κάποιου εκ των κατηγορουμένων στο εδώλιο της ιστορίας.


Ο πολυπράγμων ακαδημαϊκός με τη συμπεριφορά ποπ-σταρ είναι σε θέση να γνωρίζει καλύτερα από τα περισσότερα μέλη του "πολεμικού συμβουλίου” (έτσι το αποκαλεί ο ίδιος, τσίρκο επιμένει η στήλη...) της περιόδου πως υπάρχουν πράξεις γνωστές και ενδεχομένως άγνωστες που μπορούν να τους σύρουν στο εδώλιο της δικαιοσύνης.

Στη στήλη αυτή ήδη από την προ ΣΥΡΙΖΑ εποχή είχαμε διευκρινίσει γιατί δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα μη κυκλοφορούντα χαρτονομίσματα που ενδεχομένως φυλάσσονταν στην Τράπεζα της Ελλάδος. Η χρήση νομισμάτων με αριθμούς κυκλοφορίας που δεν είχαν εγκριθεί από την ΕΚΤ για κυκλοφορία, θα ακύρωνε αυτόματα την αξία κάθε Ευρώ που κρατούσε ένας Έλληνας ή μια ελληνική επιχείρηση στα χέρια της, την τράπεζα ή το σεντούκι. Αυτό γιατί κανένας δεν θα μπορούσε την ώρα της συναλλαγής να ξεχωρίσει τα πλαστά από τα αυθεντικά.

Κι όμως αυτό το τόσο απλό και πρακτικό συμπέρασμα ούτε ο πρωθυπουργός, ούτε το πολεμικό συμβούλιο, ούτε το "τσίρκο” ολόκληρο μπορούσε να κατανοήσει.

Πώς να κατανοήσουν λοιπόν άλλα πιο περίπλοκα σε σχέση με τη διαπραγμάτευση, την οικονομία και την κατάσταση της χώρας;

Στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2015 υπήρχαν όλες οι εκδοχές των προθέσεων που αποκαλύπτονται. Υπήρχαν αυτοί που ήθελαν και ετοίμαζαν πραξικόπημα, υπήρχαν αυτοί που ετοίμαζαν την "κωλοτούμπα”, υπήρχαν αυτοί που έβλεπαν την κατάσταση σαν ευκαιρία εκτόνωσης απωθημένων και ψυχοθεραπεία. Εκτός από τις προθέσεις και μεθοδεύσεις για δράσεις κυοφορούνταν και αντιδράσεις από πολλές και ποικίλες πλευρές.

Σε ανύποπτο χρόνο μάλιστα πολύ πριν την έλευση ΣΥΡΙΖΑ είχαμε αναλύσει στη στήλη γιατί είναι πολύ δύσκολο στην Ελλάδα να γίνει κομμουνιστικό ή ακροδεξιό πραξικόπημα. Για να συμβεί αυτό σε μία χώρα πλήρως εξαρτώμενη από εισαγωγές αγαθών και κεφαλαίων από την Ε.Ε. θα έπρεπε να βρεθεί άλλη μια δύναμη του μεγέθους της Ε.Ε. να αναλάβει το βάρος.

Η Ρωσία, είναι μικρή και οι οικονομικές της σχέσεις με την Ε.Ε. είναι σημαντικότερες από την "επιθυμία” να αναλάβει να καταβάλει τις συντάξεις των πρόωρα συνταξιοδοτηθέντων από το κομματικό κράτος.

Η Κίνα είναι μακριά και επίσης οι σχέσεις με την ΕΕ των 350 εκατ. είναι σημαντικότερες από την Ελλάδα των 10 εκατ.

Οι ΗΠΑ αυτό που θέλουν στην Ελλάδα το έχουν εξασφαλισμένο με την αποδοχή όλων των υπολοίπων δυνάμεων με γεωπολιτικές βλέψεις στην περιοχή.

Σε αυτό το περιβάλλον διεθνών συσχετισμών η προσπάθεια του κ. Τσίπρα με τον κ. Λαφαζάνη να πουλήσουν την Ελλάδα στον τάδε και τον δείνα μοιάζει με δημόσια επίδειξη πολιτικού αναλφαβητισμού.

Στη στήλη είχαμε επίσης επισημάνει πολλάκις πως κανένα πραξικόπημα δεν είχε πιθανότητες επιτυχίας χωρίς την ύπαρξη οργανωμένου και εκτεταμένου παρακρατικού μηχανισμού με ενιαίο κέντρο αποφάσεων.

Τέτοιοι μηχανισμοί στην Ελλάδα δεν υπάρχουν εδώ και πολλές δεκαετίες. Η τελευταία που προσπάθησε να δημιουργήσει κάτι τέτοιο ήταν η Χρυσή Αυγή αλλά οι συλλήψεις επί Σαμαρά-Βενιζέλου και οι φυλακίσεις ανέκοψαν αυτές τις μεθοδεύσεις. Ο αντίστοιχος παράνομος μηχανισμός του ΚΚ σταμάτησε να υπάρχει από τις αρχές της δεκαετίας του ‘80.

Παρ’ όλα αυτά τα δεδομένα κάποιοι φαίνεται πως μεθόδευαν να μας ‘δέσουν’. Οι περιπτώσεις αυτές εκτός της δικαιοσύνης άπτονται κυρίως της ψυχιατρικής...

Θα ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία που "τσίρκο” θα επιχειρούσε πραξικόπημα...

http://www.capital.gr/o-kostas-stoupas-grafei/3228228/to-tsirko-paei-praxikopima
Το "τσίρκο" πάει πραξικόπημα... Το "τσίρκο" πάει πραξικόπημα... Reviewed by Dexi Extrem on 7/24/2017 07:39:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: