31 Ιουλίου 2017

Στουρνάρας: Κάποιοι δεν θέλουν τη δικαιοσύνη ανεξάρτητη – Υπάρχουν οχυρά κατά της αριστείας

Αιχμές για τη λειτουργία των θεσμών στην Ελλάδα αλλά και για κάποιους που δεν θα ήθελαν τη δικαιοσύνη ανεξάρτητη άφησε ο Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Accenture Greece, σημειώνοντας παράλληλα ότι υπάρχουν οχυρά κατά της αριστείας στην Ελλάδα.


«Οι θεσμοί μας υστερούν. Οι Έλληνες στο εξωτερικό μεγαλουργούν, διότι οι θεσμοί τους βοηθούν. Βέβαια υπάρχει μεγάλη πρόοδος. Ακόμα όμως υπάρχουν οχυρά κατά της αριστείας. Αυτό είναι μεγάλο λάθος. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δεν θα ήθελαν τη δικαιοσύνη ανεξάρτητη για παράδειγμα. Αυτό είναι σημαντικό λάθος. Υπάρχουν συμπολίτες μας, οι οποίοι  θέλουν τα πανεπιστήμια χωρίς αξιολόγηση. Και αυτό είναι πολύ μεγάλο λάθος. Τα σχολεία ακόμα. Υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι φοβούνται τον ανταγωνισμό. Αυτό είναι λάθος. Υπάρχουν άνθρωποι ακόμα που θέλουν κλειστά επαγγέλματα, που θέλουν πολύ περιορισμένα ωράρια λειτουργίας. Είμαστε μια τουριστική χώρα, κερδίζουμε από ανοιχτά ωράρια λειτουργίας, δεν χάνουμε. Θυμηθείτε πόσο κέρδισε η χώρα από το γεγονός ότι απελευθέρωσε την κρουαζιέρα» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο διοικητής της ΤτΕ τάσσεται υπέρ της αριστείας, εξηγώντας: «Το βασικότερο είναι να επιμείνουμε πάρα πολύ στην αριστεία, στην αξιολόγηση. Παραδείγματος χάρη, η Φινλανδία, όπου είναι τα πάντα δημόσια, έχει ένα από τα καλύτερα εκπαιδευτικά συστήματα του κόσμου. Νομίζω κάποτε κάναμε λάθος και πήραμε μέτρα τα οποία χτύπησαν την αριστεία. Ήταν λάθος αυτό. Η παιδεία είναι το κεφάλαιο για τις φτωχούς. Πρέπει να ξαναγυρίσουμε σε παλιές αρχές, στην παιδεία, και να δώσουμε πολύ μεγάλη έμφαση στην αριστεία στο δημόσιο σχολείο, ιδιαίτερα. Και ό,τι από το ιδιωτικό είναι καλό, να προσπαθήσουμε να το υιοθετήσουμε και στο δημόσιο και όχι να το χαλάσουμε».

Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας τονίζει πως η Ελλάδα έγινε πιο εξωστρεφής καθώς «έχουν αναπτυχθεί οι κλάδοι των εμπορεύσιμων προϊόντων και υπηρεσιών, εις βάρος των κλάδων των μη εμπορεύσιμων».

Ο κ. Στουρνάρας σημειώνει ότι «πρέπει να αποφύγουμε αυτά που κάναμε στο παρελθόν» και προσθέτει: «Δεν μπορούμε να λέμε στην κοινωνία ότι όλοι έχουμε δικαιώματα, αλλά δεν έχουμε υποχρεώσεις. Τα δικαιώματα συμβαδίζουν με τις υποχρεώσεις».

Ο κ. Στουρνάρας εξομολογήθηκε ότι ως υπουργός Οικονομικών και στη συνέχεια ως διοικητής της ΤτΕ πέρασε πολύς δύσκολες στιγμές, ενώ τόνισε ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν ο λαϊκισμός», ο οποίος δεν υπάρχει μόνο στην Ελλάδα αλλά «και στον ευρωπαϊκό Νότο και τον ευρωπαϊκό Βορρά».