10 Ιουλίου 2017

Σαμαράς: Όχι συγκεκαλυμμένο καθεστώς απαρτχάιντ στην Κύπρο

Παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού μετά το ναυάγιο των συνομιλιών για το Κυπριακό

Hχηρή παρέμβαση για το κυπριακό έκανε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, όπως έγραψαν τα "ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ".

«Η Κύπρος είναι κράτος μέλος της Ευρώπης και οποιαδήποτε λύση του Κυπριακού πρέπει απαραιτήτως να είναι απολύτως συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο» τόνισε σε συνομιλητές του. «Δεν μπορεί να υπάρχει καθεστώς συγκεκαλυμμένου «απαρτχάιντ» για τους πολίτες του (και μάλιστα για την πλειοψηφία τους)» προειδοποιεί.

Ο πρώην πρωθυπουργός παρακολούθησε στενά τις εξελίξεις και το ναυάγιο των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά, της Ελβετίας έχοντας και απόρρητη πληροφόρηση από υψηλόβαθμες διπλωματικές πηγές τις οποίες διατηρεί από τότε που ήταν στο Μαξίμου. Η παρέμβαση Σαμαρά για το κυπριακό εστιάζεται σε τρία σημεία - κλειδιά:

- Πρώτον, το Κυπριακό είναι πρόβλημα παράνομης εισβολής κατοχής. Κι αν δεν αντιμετωπιστεί ως τέτοιο, δεν θα αντιμετωπιστεί καθόλου.

Μ’ άλλα λόγια το Κυπριακό ΔΕΝ είναι απλώς πρόβλημα «δικοινοτικών διαφορών». Είναι πρόβλημα εισβολής-κατοχής. Μπορεί να γίνονται διαπραγματεύσεις μεταξύ δύο κοινοτήτων, γιατί αυτοί είναι οι «άμεσα ενδιαφερόμοι» που οφείλουν να έχουν και την «ιδιοκτησία» της όποιας λύσης, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχει κράτος – η Κύπρος – που υπέστη εισβολή – από την Τουρκία.

Κι αν δεν αντιμετωπιστεί σε αυτή τη βάση, δεν πρόκειται να λυθεί.

-Δεύτερον, η Κύπρος είναι κράτος μέλος της Ευρώπης. Και οποιαδήποτε λύση του Κυπριακού πρέπει απαραιτήτως να είναι απολύτως συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Δηλαδή με ό,τι ισχύει για όλα τα άλλα κράτη μέλη.

-Δεν μπορεί να υπάρχει καθεστώς συγκεκαλυμμένου «άπαρτχαϊντ» για τους πολιτες του (και μάλιστα για την πλειοψηφία τους).

-Δεν μπορεί να υπάρχει μειωμένη κυριαρχία.

-Δεν μπορεί μειωμένη ευθύνη για τους εκπροσώπους του ή μειωμένη λογοδοσία για την κυβέρνησή του.

-Δεν μπορεί να υπάρχουν κατάλοιπα αποικιακών ρυθμίσεων.

-Δεν μπορούν να υπάρχουν «εγγυήσεις» τρίτων χωρών.

-Και ασφαλώς δεν μπορούν να υπάρχουν στρατεύματα κατοχής τρίτων χωρών.

Το Κυπριακό οφείλει να λυθεί δίνοντας κύρος στην Ευρώπη. Όχι κουρελιάζοντας τα ευρωπαϊκή ιδεώδη.

Το Κυπριακό πρέπει να λυθεί αποθαρρύνοντας τον εισβολέα, όχι ενθαρρύνοντας επόμενους επίδοξους εισβολείς.

-Τρίτον, το Κυπριακό πρέπει να λυθεί χωρίς να δημιουργήσει λίγο αργότερα πρόβλημα χειρότερο από αυτό που προϋπήρχε. Γιατί συχνά όταν «λύνουμε» ένα πρόβλημα δημιουργούμε τη θρυαλίδα της επόμενης έκρηξης!

Αυτό δεν πρέπει να συμβεί.

Οφείλουμε να λύσουμε το Κυπριακό με απόλυτο σεβασμό στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και στις γεωπολιτικές πραγματικότητες της περιοχής μας.

--Η διεθνής Κοινότητα χρειάζεται σήμερα μια ισχυρή, ενιαία και ακμάζουμε Ευρωπαϊκή Κύπρο, που θα ακτινοβολεί σταθερότητα και ασφάλεια σε μια ταραγμένη περιοχή.

--Όχι μια επόμενη εστία μόνιμων προστριβών και εσωτερικών συγκρούσεων, που θα ακτινοβολεί αστάθεια γύρω της.»

Πηγή: http://www.parapolitika.gr/article/samaras-ochi-sigkekalimmeno-kathestos-apartchaint-stin-kipro