12 Ιουλίου 2017

Ο Πάνος Καμμένος και η ισορροπία τρόμου της κυβέρνησης

Του Γιάννη Σιδέρη

Φάνηκε (και ίσως ήταν) κάπως πρόωρη η διαπίστωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι τίθεται θέμα δεδηλωμένης για την κυβέρνηση, με αφορμή την στάση του Πάνου Καμμένου για την ονομασία των Σκοπίων. Ωστόσο, η δήλωσή του ότι δεν δέχεται σύνθετη ονομασία, επειδή τον δεσμεύει η απόφαση των πολιτικών αρχηγών το 1992, προεικάζει για έντονους κραδασμούς στο κυβερνητικό στρατόπεδο κατά τη διάρκεια του Φθινοπώρου.


Φυσικά, ως λίαν ευσυγκίνητος ο Πάνος, και νεύοντας προς τους «Καραμανλικούς» της ΝΔ, έδειξε να βαραίνει δεσμευτικά στο συναίσθημά του και το «δάκρυ Καραμανλή» (σ.σ. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, τον Απρίλιο του 1992, στο αεροδρόμιο Μακεδονίας, είχε ερωτηθεί, μπροστά στις κάμερες, περί του ονόματος, και απάντησε: «Υπάρχει μόνο μία Μακεδονία και η Μακεδονία αυτή είναι Ελληνική». Το δεύτερο μέρος της πρότασης, το εξέφρασε με σπασμένη φωνή, σε λυγμικό τόνο, που είχε κάνει αίσθηση (ωστόσο - για να θυμηθούμε και τους κυνικούς της εποχής - είχαν ερμηνεύσει το υπερευσυγκίνητο της απάντησης στη συναισθηματική φόρτιση που τροφοδοτούσε το πεπερασμένο της ηλικίας).

Το πρόβλημα ούτως ή άλλως υπάρχει, και υπάρχει διττό: α) Το θέμα της ονομασίας έχει εμπλακεί  σε επίπεδο διεθνούς υψηλής πολιτικής, καθώς οι Αμερικανοί επείγονται να εντάξουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ, β) Στο εσωτερικό τοπίο, καθώς η κυβέρνηση αναμένεται  να αντιμετωπίσει έντονη δοκιμασία εξ αιτίας του, ίσως και το Φθινόπωρο!

Η εξωτερική πτυχή της υπόθεσης, είναι αρκούντως σοβαρή. Το θέμα της ονομασίας ξέφυγε από τη διάστασή του, ως μια βαλκανική διακρατική διαφορά, ή έστω ενδοευρωπαϊκή, και αναβαθμίζεται σε θέμα υψηλής γεωπολιτικής. Οι ΗΠΑ προτίθενται να «σφραγίσουν» στρατηγικά ένα ρωσικό διάδρομο στα Βαλκάνια, ο οποίος είχε ανοίξει διάπλατα κατά τη διάρκεια της θητείας Gruevski. Έτσι μετά την ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ, ως 29ο επίσημο μέλος, επιδιώκουν να εντάξουν και τα Σκόπια, πριν λυθεί - ή ασχέτως αν θα έχει  λυθεί - το θέμα της ονομασίας.

Η νέα ηγεσία των Σκοπίων (παρακινούμενη από τις ΗΠΑ) παρουσιάζεται πρόθυμη να επιδιώξει την ένταξη με την προσωρινή ονομασία, ως ΠΓΔΜ, προκειμένου να «ξεκλειδώσουν» τις ενστάσεις της Ελλάδας, όπως είχε δηλώσει τον Ιούνιο στους Financial Times  ο νέος υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Nikola Dimitrov.

Από την πλευρά της η Αθήνα, μέσω διπλωματικών πηγών, υπογράμμιζε ότι επιμένει απαρέγκλιτα στην απόφαση του ΝΑΤΟ του 2008, κατά την οποία οι εταίροι αποφάσισαν ομόφωνα πως δεν πρόκειται να δεχτούν τα Σκόπια στις τάξεις τους, πριν συμφωνηθεί και αμοιβαία αποδεκτή λύση για το όνομα.

Σε εσωτερικό επίπεδο, η κυβέρνηση θα βρεθεί προ δεινής δοκιμασίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ από πολιτική κουλτούρα θα ήταν διατεθειμένος, χωρίς δεύτερη σκέψη, να συναινέσει σε ένα κοινό όνομα – άλλωστε η νεολαία και στελέχη του, κατά τις επισκέψεις τους στα Σκόπια, επαίροντο ότι τα αποκαλούν με το συνταγματικό τους όνομα!

Όμως το πρόβλημα ακούσει στο όνομα Πάνος Καμμένος, τον οποίο… στοιχειώνει το δάκρυ Καραμανλή, αλλά και η εκλογική του επιβίωση. Βέβαια επέδειξε παράδοξη αφωνία όταν το 2007 η τότε κυβέρνηση Καραμανλή είχε συνταχθεί υπέρ της σύνθετης ονομασίας. Ωστόσο, τότε ήταν ένας απλός βουλευτής, τώρα είναι ένας αρχηγός κόμματος που βρίσκεται σε δημοσκοπική άπνοια.

Και τώρα υπάρχουν οι κυνικοί που πιστεύουν ότι τελικά θα συναινέσει. «Ένας τύπος που δήλωνε ότι ούτε νεκρός δεν θα συνεργαζόταν με κάποιον που θα ψηφίσει έστω και ένα μνημόνιο, που κυκλοφορούσε στη βουλή με T-shirt και την επιγραφή "Η Ελλάδα δεν πωλείται" - αλλά χάριν της εξουσίας υπέγραψε τα πάντα - θα το καταπιεί και αυτό», όπως έλεγε στο liberal βουλευτής της αντιπολίτευσης.

Ωστόσο η φράση κλειδί είναι: «χάριν εξουσίας». Ο αρχηγός των ΑΝΕΛ και το κόμμα του, απ' ό,τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, βρίσκεται μεταξύ κοινοβουλευτικής φθοράς και αφθαρσίας. Ούτως ή άλλως το κοινό στο οποίο απευθύνεται έχει εθνικοπατριωτικό προφίλ (ξεκαθαρίζουμε: δεν εννοούμε εθνικιστικό), όντας ευαίσθητο στα εθνικά θέματα.

Δεν αποκλείεται ωστόσο να επενδύσει σε αυτό και να διαχωρίσει την θέση του από την κυβέρνηση (στην κυβέρνηση δεν θα ξαφνιαστούν… πάντως  Ο ίδιος είπε ότι θα τα βρουν. Αν συμβεί, το πιο πιθανό, λόγω του ακροατηρίου  στο οποίο απευθύνεται, να συνεχιστεί η καθίζηση).

Αν όχι, γι' αυτόν θα είναι μια κίνηση αυτοπροστασίας και προσπάθειας για εκ νέου ανάδυση. Για την κυβέρνηση μετατόπιση στη σφαίρα της ισορροπίας του τρόμου. Το θέμα της ονομασίας είναι στρατηγικής υφής για τη χώρα, και δεν θα μπορεί να το ξεπεράσει με τις ψήφους της αντιπολίτευσης (όπως έκανε για κοινωνικά θέματα, για την ψήφιση των οποίων δηλώνει υπερήφανη – αλλά με την ψήφο των άλλων, την οποία ξεχνάει).

http://www.liberal.gr/arthro/152062/politiki/2017/o-panos-kammenos-kai-i-isorropia-tromou-tis-kubernisis.html