28 Ιουλίου 2017

Ομόφωνα ένοχος ο Τάσος Μαντέλης, για ξέπλυμα μαύρου χρήματος-Παραγράφηκε η δωροδοκία

Ομόφωνα ένοχος κρίθηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο Τάσος Μαντέλης για το αδίκημα του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Το αδίκημα της δωροδοκίας, που επίσης βάρυνε αρχικά τον πρώην υπουργό, έχει υποπέσει σε παραγραφή.


Οι δικαστές ομόφωνα έκριναν ότι τα 450.000 γερμανικά μάρκα που μπήκαν στον λογαριασμό του κουμπάρου του Γ. Τσουγκράνη ήταν προϊόν δωροδοκίας για τη σύμβαση ψηφιοποίησης του ΟΤΕ που υπεγράφη το 1997.

Τα χρήματα μπήκαν σε δύο δόσεις από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens σε λογαριασμό με τον κωδικό Roccos.

Ο κ. Τσουγκράνης ομόφωνα αθωώθηκε για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και για δωροδοκία, με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου. Οι δικαστές έκριναν ότι δεν είχε δόλο με τις ενέργειές του.

Ενοχος κρίθηκε και ο Ηλίας Γεωργίου, πρώην στέλεχος της Siemens Ελλάδος, για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και ενεργητική δωροδοκία με την επιβαρυντική διάταξη του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, καθώς και ο Αριστείδης Μαντάς, συνεργάτης του κ. Μαντέλη, για απλή συνδρομή στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Ο τελευταίος αθωώθηκε από τη συνδρομή στη δωροδοκία.

Οι δικαστές δεν έχουν αποφανθεί ακόμη για την ποινή που θα επιβληθεί στους κατηγορούμενους, καθώς βρίσκεται στο στάδιο της αναγνώρισης ή μη ελαφρυντικών στα πρόσωπα των κατηγορουμένων, λόγω της επιστροφής στο Δημόσιο των χρημάτων της δωροδοκίας.