11 Ιουλίου 2017

Οι κινήσεις Μητσοτάκη για επιστροφή των παραδοσιακών ψηφοφόρων

«Δεν χαρίζουμε καμία ψήφο, ούτε σε αυτούς που επικαλούνται τον Κωνσταντίνο Καραμανλή» δηλώνουν στενοί συνεργάτες του προέδρου

Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να έχει σταθερά προσανατολισµένη την πολιτική πυξίδα του στον χώρο του πολιτικού κέντρου, ωστόσο, παράλληλα µε την έντονη δραστηριότητα που αναπτύσσει εσχάτως στο συγκεκριµένο µέτωπο (ενδεικτική, µεταξύ άλλων, η παρουσία του στο Συνέδριο της ∆ηµοκρατικής Συµµαχίας την προηγούµενη εβδοµάδα), δεν παραλείπει µε την πάροδο του χρόνου να προσθέτει ακόµη πιο ισχυρές δόσεις δεξιάς ρητορικής στο πλαίσιο της δηµόσιας παρουσίας του.
«Είναι σαφές, µε βάση τα δηµοσκοπικά δεδοµένα, πως η Ν.∆. και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν κυριαρχήσει απόλυτα στη «δεξαµενή» του πολιτικού κέντρου, η οποία παραδοσιακά παίζει κοµβικό ρόλο σε κάθε εκλογική αναµέτρηση. ∆εν θα πρέπει, µάλιστα, να λησµονείται πως εν ενεργεία κεντρώοι βουλευτές και στελέχη (σ.σ.: Φωτήλας και Καλλιάνος) έχουν συστρατευθεί ήδη µε την παράταξη και θα ακολουθήσουν και άλλοι», προαναγγέλλουν στενοί συνεργάτες του αρχηγού της αξιωµατικής αντιπολίτευσης και προσθέτουν: «Από κει και πέρα, µε φόντο και τα µηνύµατα αυτοδυναµίας που γίνονται ακόµη πιο ηχηρά όσο περνάει ο καιρός, είναι υποχρέωσή µας να απευθυνθούµε δυναµικά στο κοµµάτι εκείνο της παραδοσιακής µας βάσης -και όχι µόνο-, που για τον έναν ή τον άλλον λόγο έκανε µια διαφορετική επιλογή στις προηγούµενες κάλπες εν µέσω των κοινωνικών αλλαγών που επέφερε η ένταξη της χώρας στο Μνηµόνιο. ∆εν χαρίζουµε καµία ψήφο, ούτε σε εκείνους που εκµεταλλεύθηκαν τη δικαιολογηµένη οργή µιας µερίδας του πληθυσµού, ούτε σε αυτούς που επικαλούνται τον Κωνσταντίνο Καραµανλή ή τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την ίδια ώρα αποτελούν το βασικό “δεκανίκι” του λαϊκισµού και “φλερτάρουν” µονίµως µε την ακροδεξιά. Επιπλέον, επιθυµούµε να φέρουµε στην κάλπη όλους όσοι προτίµησαν να απόσχουν από τις τελευταίες εκλογές, επειδή για τον ένα ή τον άλλο λόγο απογοητεύτηκαν από την παράταξη».

ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ

Από τα παραπάνω καθίσταται σαφές πως στο... µικροσκόπιο της Πειραιώς εισέρχεται τόσο το -έστω και συρρικνωµένοποσοστό που εµφανίζουν να συγκεντρώνουν στις µετρήσεις των τελευταίων µηνών οι Ανεξάρτητοι Ελληνες (καταγράφουν επιδόσεις που τους αφήνουν εκτός Βουλής) όσο και οι πολίτες που αναζήτησαν το 2012 και το 2015 εκλογικό καταφύγιο στη Χρυσή Αυγή, χωρίς όµως να ενστερνίζονται τον ιδεολογικό της πυρήνα. Χαρακτηριστική της «γαλάζιας» στρατηγικής στο πεδίο της µάχης της λεγόµενης «λαϊκής ∆εξιάς» ήταν η τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωµατικής αντιπολίτευσης στη Βουλή την περασµένη ∆ευτέρα. Αφενός επεσήµανε επανειληµµένως πως τα οργανωµένα κρούσµατα τροµοκρατίας στην Ελλάδα γεννήθηκαν από τη Μεταπολίτευση και µετά από ακροαριστερή µήτρα, και αφετέρου στιγµάτισε εξ ολοκλήρου τα φαινόµενα βίας από όπου κι αν προέρχονται, κάνοντας ειδική αναφορά στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ενώ υπογράµµισε ότι ΣΥΡΙΖΑ και Χ.Α. έριξαν «µαζί» την κυβέρνηση Σαµαρά. Με τον τρόπο αυτό απευθύνθηκε ξεκάθαρα στο θυμικό των δεξιών ψηφοφόρων, κάνοντας ταυτόχρονα έμμεσο κάλεσμα σε όσους διαθέτουν «θεσμική και δημοκρατική συνείδηση» να πράξουν αναλόγως. Πέραν της κλιμάκωσης της σχετικής επιχειρηματολογίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εντείνει τις περιοδείες του σε ευαίσθητες περιοχές του Λεκανοπεδίου Αττικής (όπου εκτός του στόχου της πλήρους αποδόμησης του ΣΥΡΙΖΑ στις αντίστοιχες εκλογικές περιφέρειες υπάρχει και το στοιχείο των ισχυρών ερεισμάτων της Χρυσής Αυγής) και τις συναντήσεις του με κοινωνικές ομάδες που έχουν δεχθεί βαριά χτυπήματα στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. «Ο λαϊκισμός, ανεξαρτήτως ιδεολογικοπολιτικής προέλευσης, δεν συνιστά τη λύση για τα προβλήματα των αδυνάτων, αντιθέτως τα πολλαπλασιάζει. Μόνο με σοβαρότητα και αναπτυξιακές πολιτικές που θα δημιουργήσουν πραγματικές διεξόδους θα ανακουφιστούν οι άνθρωποι αυτοί», τονίζουν στελέχη της Πειραιώς, δίνοντας το στίγμα της ηγετικής ομάδας. Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχουν γράψει τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» εδώ και μερικές εβδομάδες, ο αρχηγός της Ν.Δ. έχει αναλάβει προσωπικά την επιχείρηση καλλιέργειας ενός περισσότερο φιλολαϊκού προφίλ του κόμματος, η οποία έχει χρονικό ορίζοντα τον Σεπτέμβριο και την επερχόμενη ΔΕΘ.

«Ο Καμμένος δεν έχει σχέση με την ΝΔ»

ΣΕ Ο,ΤΙ ΑΦΟΡΑ τον Πάνο Καµµένο, οι καταιγιστικές αποκαλύψεις για τις συνοµιλίες του µε τον ισοβίτη Γιαννουσάκη και τις (τουλάχιστον) εξωθεσµικές παρεµβάσεις που την ακολούθησαν, έχουν τεθεί στο επίκεντρο της πολιτικής δραστηριότητας της Ν.∆. «Λέγαµε πως δεν είναι δυνατόν να επικαλούνται την παρακαταθήκη της παράταξης αυτοί που δίνουν άλλοθι σε ξεπερασµένες και λαϊκίστικες πολιτικές, ενισχύουν την καθεστωτική λογική του ΣΥΡΙΖΑ και επιδεικνύουν επανειληµµένως απαράδεκτη δηµόσια συµπεριφορά. Τώρα έχουµε ακόµη έναν λόγο για να λέµε πως ο Καµµένος και οι όµοιοί του δεν µπορούν να έχουν καµία σχέση µε το κόµµα που θεµελίωσε την ίδια τη δηµοκρατία στη χώρα. Κανένας πολίτης, που στο παρελθόν εµπνεύστηκε από τα µηνύµατα των προηγούµενων ηγεσιών και των ιδεών που εκπροσωπούσε -παρά τα κατά καιρούς λάθη τηςη Ν∆, δεν είναι δυνατόν να δέχεται να συµβαδίσει µε τέτοιες πρακτικές», τονίζουν συνοµιλητές του Κυριάκου Μητσοτάκη, δείχνοντας την κατεύθυνση στην οποία θα κινηθεί το επόµενο διάστηµα η «γαλάζια» επιχειρηµατολογία έναντι του υπουργού Εθνικής Αµυνας. «Με όλα αυτά ο Καµµένος έχασε και το τελευταίο του επιχείρηµα προκειµένου να επικαλείται τις αρχές της Ν.∆., µε τις οποίες δεν έχει καµία σχέση. Αρκεί να θυµηθούν άπαντες τις πρόσφατες δηλώσεις του Καραµανλή του Γ’, που τον ξεµπρόστιασε κανονικά», λένε µε νόηµα έµπειροι κοµµατικοί παράγοντες.

Πηγή: http://www.parapolitika.gr/article/kinisis-mitsotaki-gia-epistrofi-ton-paradosiakon-psifoforon