10 Ιουλίου 2017

Άντρο ατασθαλιών το Ευγενίδειο – Γνώριζε ο κ. Τσίπρας!

Το Ευγενίδειο θεραπευτήριο – όχι μόνο δεν λειτουργεί ως δημόσιο – αλλά βρίθει ατασθαλιών. Τουλάχιστον, τρεις διαφορετικές έρευνες, που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια, ανέδειξαν υπερκοστολογήσεις υλικών και πλαστά τιμολόγια. Μάλιστα, ο ίδιος ο κ. Τσίπρας είχε καταθέσει σχετική ερώτηση το 2011!

Πριν δούμε περισσότερα για τις ατασθαλίες του θεραπευτηρίου, πρέπει να ευχηθούμε στον Πρωθυπουργό καλή ανάρρωση. Και φυσικά να σημειώσουμε ότι –όπως κάθε ασθενής – έχει το δικαίωμα να επιλέξει το γιατρό και το νοσοκομείο για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα υγείας, που τον ταλαιπωρεί.

Δεν έχει κανένα δικαίωμα όμως να λέει ότι θέλει. Βέβαια, ως ένα βαθμό θα μπορούσα να δεχθώ την άγνοια του κ. Τσίπρα. Το Ευγενίδειο είναι μία Ανώνυμη Εταιρεία, η οποία ανήκει στο πανεπιστήμιο Αθηνών. Έτσι, ως ένα βαθμό θα μπορούσα να δεχθώ ότι μπορεί κάποιος να παρασυρθεί και να νομίσει ότι είναι δημόσιο.

Δεν μπορεί όμως να παρασύρεται ένας Πρωθυπουργός. Προφανώς, τον εξέθεσαν οι συνεργάτες του και ειδικά ο Παύλος Πολάκης. Ότι οι δυο τους δείχνουν να έχουν στενή σχέση, μας κάνει να υποθέσουμε βάσιμα ότι ο κ. Πολάκης πιθανότατα καθοδήγησε τον κ. Τσίπρα στην επιλογή γιατρού και νοσοκομείου.

Όμως, ο κ. Τσίπρας γνώριζε για το Ευγενίδειο. Μάλιστα, στις 31-1-2011, είχε καταθέσει σχετική ερώτηση στη Βουλή: http://www.syn.gr/gr/keimeno.php?id=26303. Το κείμενο της ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ με ημερομηνία 9-3-2012 αναφέρει επί λέξει:

«Με την 10059/31.1.2011 ερώτησή μας, είχαμε επισημάνει τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα στο Νοσοκομείο «Ευγενίδειο Θεραπευτήριο» – κληροδότημα στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών – που λειτουργεί υπό μορφή Ανωνύμου Εταιρείας, με το 99,43% των μετοχών της να ανήκουν στο Πανεπιστήμιο, το οποίο ορίζει και έναν αντιπρύτανη ως Πρόεδρο του Δ.Σ.»


Το Ευγενίδειο
Ας έλθουμε τώρα στο «ζουμί» για το Ευγενίδειο. Όπως ανέφερε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας ανήκει κατά 99,43% στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και η διοίκησή του ορίζεται από τη Σύγκλητο και τον πρύτανη. Η ακριβής επωνυμία του είναι «Ευγενίδειο Θεραπευτήριο-Η Αγία Τριάς Α.Ε.» και προέρχεται από κληροδότημα του γιατρού Αριστείδη Ευγενίδη, που δώρισε την πλειοψηφία των μετοχών του Ευγενιδείου Θεραπευτηρίου και την περιουσία του στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι δύο βασικοί όροι της διαθήκης του δεν έχουν υλοποιηθεί ποτέ. Αυτοί είναι η διάθεση 10 κλινών σε απόρους και η συμμετοχή στο Δ.Σ. δύο ανωτέρων εν ενεργεία δικαστικών. Όπως θα δούμε, καθόλου τυχαία…

Στις κλινικές του εργάζονται επιφανείς πανεπιστημιακοί γιατροί (μερικοί αφότου συνταξιοδοτηθούν), προσφέροντας ιδιωτικό έργο όπως και σε κάθε άλλη ιδιωτική κλινική. Οι εργαζόμενοι δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι, ούτε έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ και έχουν σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, όπως επίσης σε ιδιωτική κλινική.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι εργαζόμενοι καλύπτονται από τους εργασιακούς όρους των συμβάσεων της ΟΣΝΙΕ (ομοσπονδία συλλόγων νοσηλευτικών ιδρυμάτων Ελλάδας), που αφορά το προσωπικό των ιδιωτικών κλινικών. Άλλωστε, το Ευγενίδειο υπόκεινται σε εκπτώσεις και επιστροφές (rebates και clawback) από την πλευρά του ΕΟΠΥΥ όπως όλες οι ιδιωτικές κλινικές.

Οι ατασθαλίες
Τα τελευταία 10 χρόνια και με την έλευση της κρίσης, το Ευγενίδειο αντιμετώπισε σοβαρά, οικονομικά προβλήματα, που εκδηλώθηκαν με τη συσσώρευση οφειλών προς τους προμηθευτές και καθυστερήσεις έως και 6 μηνών στην καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους. Πέρσι, δε, η διοίκηση προχώρησε μονομερώς σε μείωση των αποδοχών κατά 25%.

Οι εργαζόμενοι έχουν καταγγείλει ότι πρόκειται ότι για «παραμάγαζο πανεπιστημιακών ιατρών, κυρίως χειρουργών», «χρέη που δημιουργούνται αφού τα κόστη για τα χειρουργεία και τις νοσηλείες δεν πληρώνονται από τους ασθενείς οι οποίοι καταβάλουν τα χρήματα τους στα ιδιωτικά ιατρεία των πανεπιστημιακών ιατρών» και προμήθεια υλικών που «έφεραν το γραμμωτό κώδικα του νοσοκομείου που σημαίνει ότι τα υλικά αυτά είχαν ξαναπαραληφθεί από το νοσοκομείο και χρεωθεί σε ασθενή που ουδέποτε χρησιμοποιήθηκαν σ’ αυτόν και επεστράφησαν στην εταιρεία που τα προμήθευσε, χωρίς την έκδοση παραστατικών και εν συνεχεία πωλήθηκαν και πάλι στο θεραπευτήριο».

Το 2011, κατατέθηκε από την εταιρεία Deloitte έκθεση – καταπέλτης, που αφορούσε τις οικονομικές χρήσεις 2009,2009 και 2010. Η έκθεση έφερε στο φως πλαστά τιμολόγια, διπλά τιμολόγια και τεράστιες υπερκοστολόγησης ιατρικών ειδών. Ενδεικτικά να αναφερθούν ορισμένα ευρήματα:
Τα παραστατικά των προμηθευτών που εξετάστηκαν δεν είχαν υπογραφές και δεν έφεραν τις απαραίτητες ενδείξεις από τις οποίες να προκύπτει ο έλεγχος των παραληφθεισών ποσοτήτων με τις αντίστοιχες που παραγγέλθηκαν.
Δεν επισυνάπτονται τα δελτία παραγγελίας με τις παραλαβές (κωδικός, περιγραφή, διασύνδεση με αποθήκη φαρμάκων) από τους προμηθευτές (η παραλαβή των εμπορευμάτων συμφωνείται με τις εντολές παραγγελίας… διά μνήμης!)
Μη τήρηση αρχείου υπογεγραμμένων συμβάσεων και μη λογιστική παρακολούθηση αποθήκης.
Οι εξοφλήσεις των προμηθευτών (εκτός από φάρμακα) γίνονται έναντι χωρίς να αναφέρονται τα τιμολόγια που πληρώνονται.
Κατά τη διενέργεια του ελέγχου δεν δόθηκαν τα αντίγραφα κίνησης λογαριασμών (extrait) των τραπεζών προκειμένου να διαπιστωθεί η εμφάνιση των επιταγών που δόθηκαν σε προμηθευτές, στους τραπεζικούς λογαριασμούς του θεραπευτηρίου.

Μάλιστα, ακόμη και τα ίδια τα ασφαλιστικά ταμεία είχαν κατά καιρούς επισημάνει προβλήματα στη διαχείριση. Ενδεικτικά να αναφερθεί ότι μετά από έλεγχο της Υγειονομικής Υπηρεσίας του Ταμείου Ασθένειας Προσωπικού ΟΤΕ «διαπιστώθηκε ότι το νοσοκομείο προβαίνει σε υπερκοστολογήσεις των υλικών και σε επανάληψη των εξετάσεων πολλές φορές μέσα στη μέρα»! Το ταμείο είχε οφειλές προς το Ευγενίδειο ύψους 1,3 εκατ. ευρώ, τα οποία όμως δεν εξοφλούσε λόγω των ατασθαλιών και έκανε έλεγχο στους φακέλους νοσηλείας των ασφαλισμένων του!

Υ.Γ. Υποτίθεται ότι οι Α. Ξανθός και Π. Πολάκης προωθούν ρύθμιση με την οποία θα απαγορευτεί το ιδιωτικό έργο στους πανεπιστημιακούς γιατρούς Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Αναρωτιέμαι: Θα απαγορευτεί και η απασχόληση των πανεπιστημιακών κλινικών στο Ευγενίδειο; Σημειώνω, δε, ότι τον Ιανουάριο του 2016 με πρωτοβουλία του ίδιου του κ. Πολάκη πραγματοποιήθηκε συνάντηση για το Ευγενίδειο. Εκεί συμμετείχαν ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) κ. Αθ. Δημόπουλος, καθώς και εκπρόσωποι της διοίκησης και του σωματείου εργαζομένων. Τι έγινε αλήθεια έκτοτε;

Αιμίλιος Νεγκής
http://virus.com.gr/antro-atasthalion-to-evgenidio-gnorize-o-k-tsipras/