09 Ιουλίου 2017

Άρθρο Άδωνι: «Η φορολογική παραγραφή και τα κροκοδείλια δάκρυα…»

Του Άδωνι Γεωργιάδη*

Τις τελευταίες ηµέρες, γίνεται µεγάλη κουβέντα σχετικά µε την πρόσφατη απόφαση του Συµβουλίου της Επικρατείας για την παραγραφή των φορολογικών υποθέσεων. Τι λέει πρακτικά η απόφαση αυτή; Ότι οι νόµοι στη χώρα µας και το Σύνταγµα πρέπει να τηρούνται. Ο νόµος προβλέπει ότι το κράτος έχει 5 χρόνια να ελέγξει κάποιον φορολογούµενο, που επεκτείνονται σε 10 χρόνια, αν προκύψουν νέα στοιχεία.
Επιπλέον, το Σύνταγµα προβλέπει ότι παράταση µπορεί να δοθεί µε διάταξη, που θα θεσπιστεί το αργότερο το επόµενο έτος, από αυτό που γεννήθηκε η φορολογική υποχρέωση. Θεωρούµε ότι ο νόµος είναι λάθος; Να τον αλλάξουµε! Θεωρούµε ότι το Σύνταγµα είναι λάθος; Να το αλλάξουµε και αυτό. Μόνο οι νόµοι του Μωυσή γράφτηκαν σε πέτρινες πλάκες. Στη δηµοκρατία και στις οργανωµένες κοινωνίες, υπάρχουν θεσµοθετηµένες διαδικασίες για αυτές τις αλλαγές.

Τι κάνει, όµως, η Κυβέρνηση, δηλαδή η παρέα Τσίπρα – Πολάκη; Δεν αλλάζει το νόµο. Δεν προτείνει να αλλάξει το Σύνταγµα. Πετροβολάει εκ του ασφαλούς τους δικαστές, που απλά κάνουν τη δουλειά τους. Χύνει κροκοδείλια δάκρυα για χαµένα φορολογικά έσοδα. Ο πολλά βαρύς υπουργός κ. Πολάκης αναφέρεται σε αποφάσεις για «νταβατζήδες» και ο Τσίπρας, σαν Πρωθυπουργός τριτοκοσµικής χώρας, αναφέρεται σε αυτονόητες δικαστικές αποφάσεις ανωτάτων δικαστών ως «θεσµικά εµπόδια».

Με άλλα λόγια η Κυβέρνηση για µία ακόµη φορά δηµαγωγεί. Υψώνει φωνή ενάντια στους δικαστές, λειτουργεί πολωτικά στην κοινωνία, αφήνει τους µικροεπιχειρηµατίες και τους µαγαζάτορες στο έλεος ενός χαοτικού και διεφθαρµένου συστήµατος. Την ίδια στιγµή που κατηγορούν τους δικαστές ότι «προστατεύουν τους ληστές, για χάρη των καναλαρχών», οι κ.κ. Πολάκης και Τσίπρας διαγράφουν πρόστιµο 38 εκατοµµυρίων ευρώ σε αγαπηµένο τους επιχειρηµατία και επίδοξο καναλάρχη.  Ο κ. Τσίπρας εµφανίζεται θιασώτης του κράτους δικαίου και την ίδια στιγµή, ο πολιτικός του συνέταιρος κ. Καµµένος µιλά 12 φορές µε ισοβίτη καταδικασµένο για εµπόριο ναρκωτικών.

Οι κ. κ. Τσίπρας – Πολάκης και η παρέα τους είναι τα πραγµατικά θεσµικά εµπόδια. Δηµαγωγούν, εξυπηρετούν τα µεγάλα συµφέροντα και τους κοµµατικούς τους φίλους. Δεν µπορείς να περιµένεις από ένα πολίτη να σέβεται τους νόµους και τις δικαστικές αποφάσεις, όταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αµφισβητεί τα θεµέλια του δηµοκρατικού πολιτεύµατος. Σύντοµα, όµως,  θα είναι παρελθόν. Στη θέση της δηµαγωγίας τους και της διαπλοκής τους, θα µπει από την Κυβέρνηση της Νέας Δηµοκρατίας ένα σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστηµα για όλους, που δεν θα στοχεύει στην εξόντωση των µικρών και την προστασία των µεγάλων, αλλά στην ίση αντιµετώπιση όλων. Στο επίκεντρο θα είναι η φορολογική δικαιοσύνη και η ισότητα. Σύγχρονες ελεγκτικές µέθοδοι και αποδοτικές ελεγκτικές δοµές θα προωθούν τα συµφέροντα του δηµοσίου, εντός των προβλεπόµενων προθεσµιών.

Ο φορολογούµενος θα ξέρει από την αρχή τα δικαιώµατα και τις υποχρεώσεις του και όλοι οι επιχειρηµατίες, µικροί και µεγάλοι, θα δραστηριοποιούνται σε ένα αυστηρό, αλλά ξεκάθαρο και κυρίως, δίκαιο και σταθερό φορολογικό πλαίσιο.

*Ο κ. Γεωργιάδης είναι αντιπρόεδρος
της Νέας Δηµοκρατίας
karfitsa.gr