31 Ιουλίου 2017

Βίντεο-σοκ: Το χαλάζι διέλυσε αεροσκάφος, έκανε τυφλή προσγείωση στην Κωνσταντινούπολη

Είναι η σοκαριστική στιγμή που ο πιλότος ενός αεροσκάφους επιχειρεί επείγουσα προσγείωση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, κυριολεκτικά στα τυφλά.

Προηγουμένως, χαλάζι που είχε το μέγεθος μπάλας του γκολφ χτύπησε το αεροσκάφος του ενώ αυτό ήταν στον αέρα προκαλώντας του σοβαρές ζημιές και καταστρέφοντας ολοκληρωτικά το παρμπρίζ με αποτέλεσμα να μην έχουν ορατότητα οι πιλότοι. Πρωταγωνιστής στο συγκλονιστικό αυτό γεγονός, ο κυβερνήτης Αλεξάντερ Ακόποφ, που εργάζεται για την τουρκική αεροπορική εταιρεία AtlasGlobal, έλαβε μάλιστα για το κατόρθωμά του να προσγειώσει υπό αυτές τις συνθήκες το αεροπλάνο και να επιστρέψει με ασφάλεια στο έδαφος 127 επιβάτες, μετάλλιο από την ουκρανική κυβέρνηση για το θάρρος που επέδειξε.

Στο Αirbus Α320 επέβαιναν 121 επιβάτες και έξι μέλη πληρώματος. Πολλοί από τους επιβάτες σε βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο ακούγονται να κλαίνε και να φωνάζουν. Κάποια στιγμή ένας τρομοκρατημένος επιβάτης ακούγεται να φωνάζει: «Δεν θα το κάνει, δεν θα το κάνει». Ο κυβερνήτης τελικά όμως καταφέρνει να προσγειώσει το κατεστραμμένο αεροπλάνο εν μέσω μίας απίστευτης κακοκαιρίας. Ο ίδιος μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος γιόρτασαν το γεγονός σαν να επρόκειτο για «δεύτερα γενέθλια». «Πετάω εδώ και 30 χρόνια», είπε ο κυβερνήτης σε δηλώσεις του ενώ τόνισε ότι δεν είχαν ενδείξεις για μία τέτοιου μεγέθους κακοκαιρία.

Σύμφωνα με τα διεθνή Μέσα, η κακοκαιρία έπληξε το αεροσκάφος περίπου 10 λεπτά μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο του Ερκάν της βόρειας Κύπρου. Μόλις το αεροπλάνο ανέβηκε στα 1.300 μέτρα, χαλάζι έσπασε τα παράθυρα του πιλοτηρίου εμποδίζοντας τον πιλότο να δει πως θα προσεγγίσει το έδαφος.



Παρά το γεγονός μάλιστα ότι το αεροδρόμιο Ατατούρκ είχε κλείσει λόγω της κακοκαιρίας, δόθηκε άδεια στο αεροσκάφος της AtlasGlobal να προσγειωθεί. Αμέσως μάλιστα υπήρξε πλήρης κινητοποίηση έκτακτης ανάγκης στο αεροδρόμιο με πυροσβεστικά οχήματα και ασθενοφόρα να περιμένουν την έλευσή του.

Μόλις τελικά ολοκληρώθηκε η προσγείωση, ολόκληρο το αεροδρόμιο ξέσπασε σε χειροκροτήματα, ενώ πιλότοι άλλων αεροπλάνων αναβόσβηναν τα φώτα για να υποδεχτούν το αεροσκάφος που βρισκόταν σε κίνδυνο. Πολλοί μάλιστα έσπευσαν να σφίξουν τα χέρια του πληρώματος και να το συγχαρούν.

Υπενθυμίζουμε ότι από τη σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε την Κωνσταντινούπολη την περασμένη Πέμπτη, τραυματίστηκαν τουλάχιστον 10 άτομα, ενώ προκλήθηκαν και τεράστιες ζημιές. Η καταιγίδα και το χαλάζι διήρκεσαν μόνο 20 λεπτά, ωστόσο σε αυτό το διάστημα παρέλυσαν την κυκλοφορία και προκάλεσαν πλημμύρες και ζημιές.