17 Ιουλίου 2017

Με αίμα βάφτηκε το ανεπίσημο δημοψήφισμα στη Βενεζουέλα – Μια νεκρή από πυροβολισμούς - ΒΙΝΤΕΟ

Περίπου 7,2 εκατομμύρια πολίτες της Βενεζουέλας φέρονται να έλαβαν μέρος στο ανεπίσημο δημοψήφισμα που οργάνωσε η αντιπολίτευση και πραγματοποιήθηκε χθες, κατά της κυβέρνησης του αριστερού προέδρου Νικολάς Μαδούρο, σύμφωνα με τους ακαδημαϊκούς που επέβλεψαν την διαδικασία της διεξαγωγής του.

Το αποτέλεσμα αυτό, δεν απέχει πολύ από τα 7,7 εκατομμύρια των ψήφων που είχε λάβει η αντιπολίτευση στις κοινοβουλευτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2015.

Οι επικριτές του Μαδούρο, προσδίδουν στο αποτέλεσμα χαρακτήρα ουσιαστικής λαϊκής δυσαρέσκειας κατά της κυβέρνησης του Μαδούρο.

Χθες, ένοπλοι πυροβόλησαν σε πλήθος ψηφοφόρων, σκοτώνοντας μία γυναίκα και τραυματίζοντας τρεις, σύμφωνα με ακτιβιστές.

Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης Δημοκρατική Ενότητα είπε ότι μια κυβερνητική "παραστρατιωτική" συμμορία άνοιξε πυρ στην φτωχογειτονιά της Κατία στο Καράκας, όπου διαδήλωναν χιλιάδες. Πλάνα από βίντεο δείχνουν τον κόσμο να διασκορπίζεται ενώ ακούγονται πυροβολισμοί, και πολλούς διαδηλωτές να καταφεύγουν σε εκκλησία.

"Η ημέρα βάφτηκε με το αίμα μιας γυναίκας της Βενεζουέλας που διαδήλωνε και εξασκούσε τα δικαιώματά της," είπε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Φρέντι Γκεβάρα για τον φόνο της Σιομάρα Έσκοτ. "Η βία όμως δεν μπορεί να κρύψει τί έχει συμβεί. Ο λαός δεν φοβάται και είναι ξεκάθαρα αποφασισμένος", πρόσθεσε.

Το συμβολικό δημοψήφισμα της Κυριακής, όπου οι ψηφοφόροι ερωτήθηκαν τη γνώμη τους για το αμφιλεγόμενο σχέδιο του προέδρου Νικολάς Μαδούρο να δημιουργήσει μια νέα Βουλή, είχε σκοπό να υπονομεύσει τη νομιμότητα της ηγεσίας του εν μέσω μιας συντριπτικής οικονομικής κρίσης και μετά από μήνες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων όπου έχουν σκοτωθεί περίπου 100 άτομα.

Ο Μαδούρο, 54, καταδίκασε το δημοψήφισμα ως παράνομο και χωρίς νόημα. Ο ίδιος προωθεί μια επίσημη ψηφοφορία στις 30 Ιουλίου που αποζητά τη λαϊκή εντολή για τη νέα Βουλή, η οποία θα έχει δικαίωμα να αναθεωρήσει το σύνταγμα και να διαλύσει κρατικούς θεσμούς.

Η αντιπολίτευση χαρακτήρισε το ανεπίσημο δημοψήφισμα της Κυριακής ως πράξη πολιτικής ανυπακοής η οποία θα ακολουθηθεί από άλλες δράσεις εναντίον του προέδρου.

Μεταξύ άλλων, οι ψηφοφόροι του "δημοψηφίσματος" ερωτήθηκαν αν απορρίπτουν την πρόταση για τη νέα Βουλή, εάν θέλουν τις ένοπλες δυνάμεις να υπερασπιστούν το υπάρχον σύνταγμα, και εάν προτιμούν πρόωρες εκλογές (πριν τη λήξη της θητείας του Μαδούρο το 2018).