Γερμανία: Ανοίγει κι άλλο η ψαλίδα ανάμεσα στο CDU της Μέρκελ και το SPD του Σουλτς

Δύο μήνες πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου τα κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης της Άνγκελα Μέρκελ διευρύνουν στις 12,5 ποσοστιαίες μονάδες τη διαφορά από τους Σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σουλτς.


Στη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Insa για λογαριασμό της Bild CDU και CSU εξασφαλίζουν ποσοστό 37,5% (+1,5%) ενώ το SPD παραμένει για τέταρτη συνεχή εβδομάδα στο 25%.

Το αριστερό κόμμα Die Linke εμφανίζει μια μικρή αύξηση της τάξης του 1% στο 10,5%, ενώ διατηρούν τα ποσοστά τους οι Φιλελεύθεροι (8,5%) και οι Πράσινοι (6,5%). Το ξενοφοβικό ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) υποχωρεί κατά μία μονάδα στο 9% χάνοντας την τρίτη θέση.

Με βάση τα ποσοστά αυτά οι Χριστιανοδημοκράτες και οι επιθυμητοί τους εταίροι Φιλελεύθεροι συγκεντρώνουν ένα 46%, αλλά δεν εξασφαλίζουν την απαραίτητη πλειοψηφία για να συγκροτήσουν σταθερή κυβέρνηση. Αλλά ούτε ένας συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Αριστερού Κόμματος θα είχε τύχη με το 42% που συγκεντρώνουν. Δεδομένου δε ότι όλα τα κόμματα έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με το AfD οι μόνες επιλογές αυτή τη στιγμή θα ήταν ένας μεγάλος συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών ή μια συμμαχία Χριστιανοδημοκρατών, Φιλελευθέρων και Πρασίνων, που αποκαλείται στη Γερμανία «συμμαχία Τζαμάικα», από τα χρώματα των κομμάτων που είναι και τα χρώματα της σημαίας της Τζαμάικα.

Ωστόσο, σύμφωνα με άλλη σφυγμομέτρηση του Ινστιτούτου Forsa Χριστιανοδημοκράτες (40%) και Φιλελεύθεροι (8%) θα μπορούσαν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού, ενώ SPD, Πράσινοι και το Αριστερό κόμμα θα συγκέντρωναν ένα 39%.

Μια τρίτη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Allensbach φέρνει την CDU(39,5%) και τους Φιλελεύθερους (9%) στο 48,5% (δύο μονάδες κάτω σε σχέση με τον Ιούνιο), ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες ανεβάζουν κατά μία μονάδα τα ποσοστά τους στο 25%.
Γερμανία: Ανοίγει κι άλλο η ψαλίδα ανάμεσα στο CDU της Μέρκελ και το SPD του Σουλτς Γερμανία: Ανοίγει κι άλλο η ψαλίδα ανάμεσα στο CDU της Μέρκελ και το SPD του Σουλτς Reviewed by Dexi Extrem on 7/25/2017 01:24:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: