20 Ιουλίου 2017

Ο Τραμπ κάνει το χατήρι του Πούτιν -Τερματίζει πρόγραμμα της CIA για στήριξη ανταρτών που πολεμούν τον Ασαντ

Ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να βάλει τέλος σε μυστικό πρόγραμμα της CIA, για τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση Σύρων ανταρτών, που μάχονται ενάντια στην κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Ασαντ.


Η Μόσχα επιθυμούσε εδώ και καιρό αυτή την κίνηση, αναφέρει η Washington Post, που αποκάλυψε αυτή την απόφαση του Τραμπ, επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους.

Το πρόγραμμα αυτό ήταν στο επίκεντρο της πολιτικής που είχε ξεκινήσει η διοίκηση Ομπάμα το 2013, ώστε να ασκηθεί πίεση στον Ασαντ προκειμένου να αποχωρήσει. Ομως, ακόμη και οι υποστηρικτές του προγράμματος αμφισβητούσαν την αποτελεσματικότητά του, από τότε που η Ρωσία ανέπτυξε δυνάμεις στη Συρία, πριν από δύο χρόνια, αναφέρει η Washington Post.

Η σταδιακή κατάργηση του μυστικού προγράμματος δείχνει τη διάθεση του Τραμπ να βρει τρόπους να συνεργαστεί με τη Ρωσία, που θεωρούσε το πρόγραμμα κατά του Ασαντ ως επίθεση στα συμφέροντά της, σημειώνει το δημοσίευμα. Επίσης, η κατάργησή του είναι μία αναγνώριση της περιορισμένης διάθεσης της Ουάσινγκτον να φύγει ο Ασαντ από την εξουσία.

Αξιωματούχοι δήλωσαν στην εφημερίδα ότι ο Τραμπ πήρε την απόφαση να καταργήσει το πρόγραμμα της CIA πριν από περίπου ένα μήνα, έπειτα από συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο με τον διευθυντή της CIA και τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας, πριν συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη Γερμανία, στις 7 Ιουλίου.

Πρώην και νυν αξιωματούχοι, που στηρίζουν το πρόγραμμα, σχολίασαν ότι αυτή η κίνηση αποτελεί μεγάλη παραχώρηση. «Είναι μια σημαντική απόφαση. Ο Πούτιν κέρδισε στη Συρία», ανέφερε χαρακτηριστικά ένας νυν αξιωματούχος.