Δευτέρα, 24 Ιουλίου 2017

Σόιμπλε: Η Μέρκελ σας έσωσε αλλιώς ο Γκάμπριελ ήθελε Grexit το 2015 αλλά μετά σας πούλαγε σανό ότι δεν ήθελε

Μετά από 14 χρόνια επικεφαλής του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, ο Σόιμπλε δηλώνει στην Bild ότι η νύχτα του 2015 στο Eurogroup ήταν η πιο δραματική στιγμή των τελευταίων χρόνων.


Η ελληνική κρίση δεν εγκαταλείπει τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ακόμη κι όταν παραχωρεί συνέντευξη για να εξαγγείλει μειώσεις φόρων στην προεκλογική Γερμανία. Στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Bild ο υπουργός Οικονομικών μιλά για το πάθος του για την πολιτική μετά από 45 χρόνια στην υπηρεσία της, εκ των οποίων τα 14 στο υπουργείο Οικονομικών, για τις διεθνείς πολιτικές και οικονομικές προκλήσεις, αλλά και για τις σωστές απαντήσεις προς τον πρόεδρο Ερντογάν, «ο οποίος θέτει σε κίνδυνο τις γερμανοτουρικές σχέσεις μετά από έναν αιώνα συνεργασίας και τα όσα συνδέουν τις δύο χώρες». Ωστόσο όπως σημειώνει χαρακτηριστικά «δεν θα τον αφήσουμε να μας εκβιάζει.»

«Εκείνο το βράδυ τηλεφώνησα πολλές φορές στη Μέρκελ»

Εν είδει απολογισμού δύο μήνες πριν τις βουλευτικές εκλογές ο δημοσιογράφος τον ρωτά, ποια ήταν η πιο δραματική στιγμή τα τελευταία χρόνια που είναι υπ. Οικονομικών. «Πιθανότατα η διαμάχη για το ελληνικό πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2015, όταν η χώρα έπρεπε να κλείσει τις τράπεζες» απαντά ο Σόιμπλε.

«Εκείνη την αποφασιστική νύχτα τηλεφώνησα άπειρες φορές στην καγκελάριο.» «Επειδή θέλατε ένα Grexit;» τον ρωτά ο δημοσιογράφος. «Σχεδόν όλοι οι υπουργοί Οικονομικών συμφωνούσαν ότι για την  Ελλάδα θα ήταν καλύτερος ο δρόμος εκτός ευρωζώνης» απαντά.

«Πριν φύγω για τις Βρυξέλλες συμφωνήσαμε και με τον κύριο Γκάμπριελ (σ.σ.: τότε ήταν υπουργός Οικονομίας). Σε εσωτερικές συνομιλίες έλεγε ότι ο Σόιμπλε έχει δίκιο. Αργότερα προς τα έξω όμως υποστήριξε το αντίθετο. Η κυρία Μέρκελ στάθμισε τελικά το θέμα βάζοντας σε πρωταρχική θέση την συνολική ευρωπαϊκή της ευθύνη. Με αυτό το αποτέλεσμα, μπορεί κανείς εκ των υστέρων να είναι ικανοποιημένος. Η Ελλάδα έχει κάνει πολλές μεταρρυθμίσεις και βρίσκεται σε καλό δρόμο», τονίζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, διευκρινίζοντας στη συνέχεια ότι υπόσχεται φορολογικές ελαφρύνσεις τώρα, διότι λόγω της δημοσιονομικής κρίσης τα προηγούμενα χρόνια η Γερμανία ανέλαβε χρέη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου