20 Ιουλίου 2017

Ρωσικό MiG-31 αναχαιτίζει υπερηχητικό πύραυλο στην στρατόσφαιρα! ΒΙΝΤΕΟ

Μαχητικό MiG-31 αναχαίτισε και κατέστρεψε υπερηχητικό βλήμα κρουζ που πετούσε στην στρατόσφαιρα κατά την διάρκεια άσκησης στην ρωσική Άπω Ανατολή.


Ο υπερηχητικός στόχος που προσομοίαζε πύραυλο κρουζ, εκτοξεύθηκε από πλοίο επιφανείας στην Θάλασσα του Οχότσκ και εγκλωβίσθηκε από ζεύγος μαχητικών MiG-31BM/BSM σε ύψος άνω των 12.000 μέτρων ενώ πετούσε με ταχύτητα τρείς φορές αυτήν του ήχου. Ένα από τα μαχητικά εκτόξευσε πύραυλο αέρος-αέρος (αδιευκρίνιστου τύπου) ο οποίος στόχευσε το επερχόμενο βλήμα ακολουθώντας πορεία σύγκρουσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού Στόλου του Ειρηνικού, η άσκηση πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία του εορτασμού της Ημέρας της Ναυτικής Αεροπορίας αλλά και για να βελτιώσει την συνεργασία μεταξύ χειριστών σε παρόμοιες αποστολές. Το MiG-31 (κωδική ονομασία ΝΑΤΟ: Foxhound) εισήλθε σε υπηρεσία με την Σοβιετική Αεροπορία το 1981 ως αναχαιτιστικό στόχων που πετούσαν σε διάφορα ύψη και αναμένεται να παραμείνει στις τάξεις της ρωσικής Αεροπορίας ως το 2030.

Το ραντάρ τεχνολογίας διάταξης φάσης Zaslon-M του αεροσκάφους επιτρέπει στον χειριστή να ιχνηλατεί ακόμη και δυσδιάκριτους στόχους όπως είναι οι πύραυλοι cruise. Νωρίτερα φέτος, Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωναν στο τηλεοπτικό δίκτυο «Ζβεζντά» ότι τα βλήματα αέρος-αέρος Vympel R-33 (κωδικός ΝΑΤΟ: ΑA-9 «Αmos») που εξοπλίζουν τα μαχητικά της έκδοσης D έχουν «δυνατότητα πλήγματος κατά στόχων στο εγγύς διάστημα, συμπεριλαμβανομένων δορυφόρων».

Δείτε την αναχαίτιση του πυραύλου-στόχου μέσα από το κοκπιτ μαχητικού «Foxhound» στο βίντεο που ακολουθεί