10 Ιουλίου 2017

Politico για G20: Η Ευρώπη θριάμβευσε- Η Μέρκελ επιβίωσε

Οι Βρυξέλλες έχουν κάθε λόγο να είναι χαρούμενες την ώρα που η Γερμανίδα καγκελάριος βρέθηκε αντιμέτωπη με το "όργιο βίας" στους δρόμους του Αμβούργου γεγονός που την έφερε σε δύσκολη θέση

Η Ευρώπη πανηγυρίζει μετά τη σύνοδο κορυφής της G20, η Μέρκελ, όμως, κατάφερε να επιβιώσει.

Με το σχόλιο αυτό ο αμερικανικός ιστότοπος "Politico", κάνει την δική του αποτίμηση της συνόδου κορυφής της G20 που πραγματοποιήθηκε στο Αμβούργο.To επίμαχο δημοσίευμα εξηγεί τους λόγους για τους οποίους οι Βρυξέλλες έχουν κάθε λόγο να είναι χαρούμενες την ώρα που η Γερμανίδα καγκελάριος βρέθηκε αντιμέτωπη με το "όργιο βίας" στους δρόμους του Αμβούργου γεγονός που την έφερε σε δύσκολη θέση.

"Η Μέρκελ ήταν προσεκτική βάζοντας χαμηλά τον πήχη στη συνάντηση των ηγετών της G20. Λίγοι όμως περίμεναν ότι θα τον ξεπεράσει", επισημαίνει το σχετικό δημοσίευμα και προσθέτει: " Η Γερμανίδα καγκελάριος αντιμετώπισε τη βία στους δρόμους που προκάλεσε καταστροφές στο Αμβούργο με τη συνάντηση της συνόδου κορυφής της G20 να μετατρέπεται σε "θέατρο του παραλόγου".

"Μετά το τέλος της της διήμερης συνόδου κορυφής, η Μέρκελ προσπάθησε να εξηγήσει την παρουσία της αγαπημένης κόρης του Αμερικανού προέδρου, Ιβάνκα Τραμπ στο τραπέζι των ηγετών αλλά και το ότι οι γερμανικές αρχές αποδείχθηκαν ανίσχυρες να αποτρέψουν τις ταραχές στους δρόμους της πόλης παρά τις προειδοποιήσεις της γερμανικής κυβέρνησης".

"Η Μέρκελ δεν είχε πολλά να προσφέρει πέρα ​​από το ότι κατάφερε να ελέγξει τις ζημιές"...

"Πρέπει να πάρω τα πράγματα όπως είναι", εξήγησε η Μέρκελ κατά την τελευταία συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στους δημοσιογράφους.

"Τι γίνεται με τη βία, τα καμμένα αυτοκίνητα και τα καταστήματα που λεηλατήθηκαν;", διερωτάται το "Politico", παραθέτοντας την σχετική δήλωση της Γερμανίδας καγκελαρίου.

"Η αστυνομία έκανε ότι καλύτερο", δήλωσε η Μέρκελ ενώ υποσχέθηκε αποζημίωση στα θύματα των βανδαλισμών. "Η νηφάλια αποτίμησή της συνόδου της G20: "Η σύνοδος κορυφής ολοκληρώθηκε", έσπευσε να πει η Γερμανίδα καγκελάριος μετά το πέρας της συνόδου.

"Ήταν κατανοητό ότι η καγκελάριος ήταν σε άμυνα. Ύστερα από ένα χρόνο προετοιμασίας, η σύνοδος κορυφής δεν είχε ως αποτέλεσμα τίποτα περισσότερο από ένα σύντομο ανακοινωθέν 15 σελίδων γεμάτο από μεγάλες προθέσεις που θα ξεχαστούν σύντομα, από την προώθηση της "μεγαλύτερης συμμετοχής" στην "αξιοποίηση της ψηφιοποίησης"", υπογραμμίζει ο αμερικανικός ιστότοπος.

"Μέσα σε λίγες ώρες από τη συμφωνία για το περίπλοκο κείμενο, ο Τούρκος ηγέτης Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το αποκήρυξε αφήνοντας να εννοηθεί ότι η χώρα του δεν θα επικυρώσει τελικά τη συμφωνία των Παρισίων", προσθέτει.

"Αυτό που θα θυμόμαστε από τη σύνοδο κορυφής του Αμβούργου είναι, όμως, αυτό που δεν ήταν στην επίσημη ατζέντα της διάσκεψης κορυφής: πυρκαγιές, οδοφράγματα και μια παράξενη συνάντηση του Αμερικανού ηγέτη, Ντόναλντ Τραμπ και του ισχυρού άνδρα της Ρωσίας,Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι δύο ηγέτες αποφάσισαν να παρακάμψουν αυτό που ήταν για τη Μέρκελ η πιο σημαντική συζήτηση της συνόδου κορυφής - η σύνοδος για την κλιματική αλλαγή. Αν και η Μέρκελ επέμεινε ότι χαιρετίζει τη συνάντηση των δύο πολιτικών ανδρών, αυτή επισκίασε το πρόγραμμά της και ήταν σαφώς μια προσβολή...Η κυβέρνηση της Ουάσινγκτον μπορεί να υπέγραψε την τελική δήλωση, αλλά δεν υπήρξε πραγματική συναίνεση", όπως επισημαίνει το επίμαχο δημοσίευμα.

" Ξανά και ξανά, η Μέρκελ τόνισε την απομόνωση των ΗΠΑ στις εμπορικές και κλιματολογικές πτυχές" ... Όλοι ήταν εναντίον των ΗΠΑ για το θέμα της κλιματικής αλλαγής", είπε κοφτά η Μέρκελ...Αν και ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχάρη τη Μέρκελ για την διεξαγωγή της συνόδου κορυφής, η Γερμανίδα καγκελάριος δεν έδειξε να κολακεύεται.Η απογοήτευση της Ευρώπης για την απόσυρση της Ουάσιγκτον από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα,ήταν βαθιά.Έτσι κι αλλιώς, η Μέρκελ δεν επρόκειτο να προσποιηθεί....

"Εάν υπήρχε ένας νικητής στη G20, ήταν η Ευρώπη", υποστηρίζει το "Politico" και προσθέτει: "Η απειλή της Κομισιόν δια στόματος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για άμεσα αντίποινα εναντίον των ΗΠΑ , έπιασε τόπο. Η Ουάσινγκτον υποστήριξε το ανακοινωθέν της συνόδου, τουλάχιστον για τώρα..."

"Καθώς οι ΗΠΑ αποκαλύπτουν τον ρόλο τους ως υπερασπιστές της παγκοσμιοποίησης και της φιλελεύθερης τάξης, η Ευρώπη προσπαθεί να διατηρήσει ότι μπορεί", επισημαίνει ο αμερικανικός ιστότοπος.

"Πολλοί φιλελεύθεροι της Δύσης βλέπουν τη Γερμανίδα καγκελάριο ως πρωταθλήτρια αυτής της προσπάθειας...Καθώς η Γερμανία οδεύει προς τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου,οι Χριστιανοδημοκράτες του κόμματος της Μέρκελ ευελπιστούσαν ότι, το θέαμα της G20 θα της πρόσφερε μία ισχυρή ώθηση στην τελευταία της θητεία για την καγκελαρία, μία επιβεβαίωση της παγκόσμιας στάσης της. Αντ' αυτού, της υπενθύμισε τους περιορισμούς της", αναφέρει το "Politico".