19 Αυγούστου 2017

Ο Τσακαλώτος ψάχνει έσοδα 26 δισ. ευρώ ως τα Χριστούγεννα-Ρεκόρ κατασχέσεων

Η κυβέρνηση ενεργοποιεί στο φουλ τη «μηχανή» των κατασχέσεων μισθών, συντάξεων, ενοικίων και τραπεζικών λογαριασμών για να αντιμετωπίσει την υστέρηση των εσόδων -Τον Αύγουστο άγγιξαν τις 1.000 την ημέρα…  


Έσοδα 25,7 δισ. ευρώ ψάχνει ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος από το τέλος Αυγούστου ως την εκπνοή του έτους για να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ και να αποκρουστούν οι πιέσεις για νέα μέτρα το 2018.

Παρότι η «μηχανή» των κατασχέσεων μισθών, συντάξεων, ενοικίων και τραπεζικών λογαριασμών που έχει ενεργοποιήσει η κυβέρνηση δουλεύει στο φουλ -στις αρχές Αυγούστου είχαν αγγίξει τις 1.000 τη μέρα- στο υπουργείο Οικονομικών ανησυχούν για το ξαφνικό «μπλακ άουτ» στα έσοδα τον Ιούλιο. Η υστέρηση ήταν συνολικά 730 εκατ. ευρώ, ενώ μόνο από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων η τρύπα ήταν 340 εκατ. ευρώ. Σχεδόν ένας στους τρεις δεν πλήρωσε την πρώτη δόση.

Με τη φοροδοτική ικανότητα εξαντλημένη και την «οικονομική κόπωση» νοικοκυριών και επιχειρήσεων να γίνεται πλέον αντιληπτή και από την κυβέρνηση οι υποχρεώσεις που έχουν μπροστά τους οι φορολογούμενοι είναι πολλές:

-Aμέσως μετά την ανάπαυλα του Αυγούστου το επόμενο τετράμηνο που ακολουθεί κρύβει συνολική επιβάρυνση 7,4 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.

-Περίπου 2,5 εκατομμύρια θα πρέπει να συμπληρώσουν το συνολικό ποσό του φόρου εισοδήματος των 3,4 δισ. ευρώ με την πληρωμή των δύο επόμενων δόσεων (Σεπτέμβριο και Νοέμβριο) αντιμετωπίζοντας παράλληλα και τις υπόλοιπες υποχρεώσεις τους.
 
-Εκτός από τον φόρο εισοδήματος 6,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν από τον Σεπτέμβριο τον ΕΝΦΙΑ. Φέτος η πληρωμή θα γίνει σε πέντε δόσεις: η πρώτη στο τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία ως το τέλος του Ιανουαρίου του 2018. Οι βεβαιώσεις του φόρου φτάνουν συνολικά τα 3,2 δισ. ευρώ και από αυτά υπολογίζεται ότι 2,65 θα μπουν στα ταμεία του κράτους.

Μόνο τον Σεπτέμβριο το Δημόσιο περιμένει να εισπράξει 2 δισ. ευρώ από την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ και τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος.

Το κερασάκι στην τούρτα έρχεται τον Δεκέμβριο με τα τέλη κυκλοφορίας τα οποία θα επιβαρύνουν επιβαρύνουν τα νοικοκυριά με επιπλέον φόρο 1,1 δισ. ευρώ.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν οι φορολογούμενοι θα καταφέρουν και φέτος να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους με δεδομένο ότι έχουν ήδη δει τα εισοδήματά τους να μειώνονται από 35 έως 40% την περίοδο 2010 - 2016.

Ρεκόρ κατασχέσεων 

Παρά τη φετινή υστέρηση τα φορολογικά έσοδα παρελθόντων οικονομικών ετών πάνε καλά καθώς το μεγάλο όπλο της κυβέρνησης παραμένουν οι κατασχέσεις που αγγίζουν τις τελευταίες μέρες τις 1.000 την ημέρα.

Ως εκ τούτου, είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο επτάμηνο του έτους τα έσοδα από άμεσους φόρους προηγούμενων ετών καταγράφουν υπέρβαση του στόχου κατά 100 εκατ. ευρώ ενώ αυτά από έμμεσους φόρους υπερέβησαν το στόχο κατά 68 εκατ. ευρώ.

Αργύρης Παπαστάθης
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ