18 Αυγούστου 2017

ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΓΙΔΙΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΣΑΤΕ! Νέες αυξήσεις 30% στις εισφορές μηχανικών, γιατρών, δικηγόρων

Απώλειες σε τρία κύματα που θα φτάσουν τελικά και το 61% του εισοδήματος - Ασφυκτική κατάσταση για εκείνους που μαζικά αντιστάθηκαν στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση Κατρούγκαλου και σήμερα βρίσκονται να πληρώνουν υπέρογκα ποσά


Δίχως τέλος είναι οι επιβαρύνσεις των ελεύθερων επαγγελματιών, με την επιβολή από τον Σεπτέμβριο νέων εις βάρος τους χαρατσιών για το εφάπαξ και την επικούρησή τους, με το υπουργείο Εργασίας να προετοιμάζεται για μεγάλο κύμα ανέργων.

Ηδη η υπουργός Εφη Αχτσιόγλου έχει δώσει εντολή να προωθηθεί η αποσύνδεση της ασφάλισης από την ιδιότητα του επαγγελματία για όσους βρεθούν εκτός αγοράς, μια πράξη που δείχνει ότι τα χαράτσια οδηγούν σε ασφυξία τα πλέον παραγωγικά κομμάτια της κοινωνίας. Σαν να μην έφτανε αυτό, από τα μέσα του 2018 έρχονται νέες επιβαρύνσεις λόγω της μη αφαίρεσης από το εισόδημα των ασφαλιστικών υποχρεώσεων που καταβλήθηκαν το προηγούμενο έτος.

Με την κυρία Αχτσιόγλου σε προφανή αμηχανία να δικαιολογήσει την έξτρα επιβάρυνση 70.000 (ίσως και περισσότερων, σύμφωνα με πηγές) γιατρών, μηχανικών, δικηγόρων, μετόχων εταιρειών και άλλων 7.000 παλιών ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ, οδηγούμαστε σε έναν εκρηκτικό -από πλευράς πληρωμών και υποχρεώσεων- Σεπτέμβριο. Πρόκειται για μια ασφυκτική κατάσταση για ομάδες επαγγελματιών που μαζικά αντιστάθηκαν στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση Κατρούγκαλου και σήμερα βρίσκονται να πληρώνουν υπέρογκα ποσά. Αυτοί οι ασφαλισμένοι θα βρεθούν αίφνης μπροστά σε μια δύσκολη κατάσταση και σε υποχρεώσεις που θα ωθήσουν πολλούς εκτός του επαγγέλματός τους ή σε ένα μεγάλο κύμα αδήλωτης εργασίας ή εισφοροαποφυγής. Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, οι επιβαρύνσεις 4% για εφάπαξ και 7% για επικούρηση, οι οποίες ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, αποτελούν μια πρόγευση του τι θα ακολουθήσει. Συγκεκριμένα, δεν πρόκειται να είναι οι τελευταίες, καθώς ακολουθούν νέες αυξήσεις εισφορών για πολύ περισσότερους επαγγελματίες αρχές του 2018 και πλήρως από 1/1/2019, ως αποτέλεσμα της συμφωνίας κυβέρνησης - δανειστών να μην αφαιρούνται από το εισόδημα οι ασφαλιστικές εισφορές.

Τι σχεδιάζει το υπουργείο 

Ειδικότερα, ενώ η κυβέρνηση με την αύξηση των δόσεων από τέσσερις σε έντεκα, σε ό,τι αφορά το νέο διπλό αναδρομικό χαράτσι που θα επιβάλει υπέρ επικούρησης και εφάπαξ, επιδιώκει να κλείσει άρον άρον το θέμα και να επικοινωνήσει μια πιο ήπια από πλευράς υποχρεώσεων των πολιτών ΔΕΘ, ήδη σχεδιάζει τις νέες επιβαρύνσεις.

Οπως αναφέρουν στο «Πρώτο Θέμα» καλά ενημερωμένες πηγές, τουλάχιστον έως 30% θα αυξηθούν μέχρι 1/1/2019 οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών μετά τη συμφωνία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με τους δανειστές να μην αφαιρούνται από το εισόδημα οι ασφαλιστικές εισφορές. Η αύξηση αυτή θα προκύψει σε δύο φάσεις, καθώς το 2018 (πιθανότατα στο πρώτο τρίμηνο) θα υπάρξει μια έκπτωση 15%, δηλαδή θα λαμβάνεται υπόψη το 85% του εισοδήματος (μαζί με τις εισφορές που καταβλήθηκαν το προηγούμενο έτος), ενώ από την 1/1/2019 τα ασφάλιστρα θα υπολογίζονται στο 100% του εισοδήματος. Η αύξηση αυτή την οποία προγραμματίζουν οι συνεργάτες της κυρίας Αχτσιόγλου προκύπτει λόγω της αλλαγής της βάσης υπολογισμού των ασφαλίστρων από τον περίφημο νόμο Κατρούγκαλου. Αν και δεν αλλάζουν τα ποσοστά των ασφαλίστρων (20% για σύνταξη, 6,95% για ασθένεια, 7% για όσους έχουν κάλυψη επικουρικού και 4% για εφάπαξ) θα υπολογίζονται επί του φορολογητέου εισοδήματος προσαυξημένου κατά το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που καταβλήθηκαν την προηγούμενη χρονιά. Χωρίς δηλαδή να αφαιρούνται οι ασφαλιστικές εισφορές. Αυτό λοιπόν που τον επόμενο μήνα θα βιώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες ωχριά μπροστά σε αυτό που τους έρχεται, διότι οι αυξήσεις του 4%-7% που θα επιβληθούν και οι οποίες τρομοκράτησαν τους 70.000 επαγγελματίες προκύπτουν ανάλογα με το δηλούμενο εισόδημα. Μέσα στο 2018 και καταληκτικά έως την 1/1/2019 οι αναπροσαρμογές θα είναι κατά πολύ πιο επιβαρυντικές. Υπολογίζεται λοιπόν ότι η συνολική επιβάρυνση που σήμερα αγγίζει το 38% επί του εισοδήματος των επαγγελματιών (27% επί της κύριας σύνταξης συν τα νέα χαράτσια 4% για εφάπαξ και 7% επικουρική), θα φθάσει εντός του επόμενου διαστήματος στο 61%!

Χαρακτηριστικό είναι το ακόλουθο παράδειγμα: ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ, το 2017 καταβάλλει στον ΕΦΚΑ εισφορές 5.390 ευρώ, το 2018 θα καταβάλει 5.816,21 ευρώ, ενώ το 2019 θα πρέπει να πληρώσει 6.967,46 ευρώ. Πρόκειται δηλαδή για πολύ μεγάλη επιβάρυνση που θα ανατρέψει σημαντικά τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς ακόμα και των μικρομεσαίων στρωμάτων.

«Ταξικά χαράτσια» 

Την ίδια στιγμή κύκλοι των επαγγελματικών φορέων που εκπροσωπούν κλάδους που ευθέως θίγονται αναφέρονται σε ένα μπρα ντε φερ διαρκείας που ξεκίνησε με τις κινητοποιήσεις του «κινήματος της γραβάτας», την απεργία διαρκείας των δικηγόρων και των συμβολαιογράφων και τις σφοδρές επιθέσεις των πολιτικών μηχανικών κατά της κυβέρνησης. Για χαράτσια με «ταξικό πρόσημο» και διάθεση αντεκδίκησης εκ μέρους της κυβέρνησης. Μάλιστα, όπως μας αναφέρει και ο γνωστός συνδικαλιστής του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Γιάννος, «δεν θα πρέπει να αποκλειστούν και νέες δυναμικές κινητοποιήσεις μπροστά σε αυτά που έρχονται». Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ο αριθμός των 70.000 θιγόμενων δεν απηχεί την πραγματική εικόνα και ενδέχεται από την επιβάρυνση του Σεπτεμβρίου να υπάρξουν απώλειες για ακόμα περισσότερους ασφαλισμένους. Σε σχέση, μάλιστα, με τη μη αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών από το εισόδημα ο κίνδυνος αφορά πολύ περισσότερες χιλιάδες επαγγελματίες.

Αναδρομικές εισφορές

Οι αντιδράσεις για τις νέες αυτές επιβαρύνσεις εντάθηκαν την περασμένη εβδομάδα, όταν αποκαλύφθηκε ότι από τον Σεπτέμβριο μηχανικοί, γιατροί και δικηγόροι, εκτός από τις ασφαλιστικές εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ, υποχρεούνται να πληρώσουν με τρόπο αναδρομικό και τις εισφορές για επικούρηση και εφάπαξ, οι οποίες κανονικά θα έπρεπε να καταβάλλονται από τις αρχές του χρόνου. Κι αυτό διότι σε μια προφανή ολιγωρία της η ΗΔΙΚΑ δεν είχε ολοκληρώσει το λογισμικό, με αποτέλεσμα να υποστούν αναδρομική επιβάρυνση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους προσωπικούς και οικογενειακούς τους προϋπολογισμούς. Οι αναδρομικές εισφορές αφορούν κατά 7% την επικούρηση και κατά 4% το εφάπαξ. Οι ομάδες που κυρίως θίγονται από αυτή την καινούρια συνθήκη είναι οι νέοι ασφαλισμένοι (μετά την 1-1-1993), ενώ για τους παλιούς ασφαλισμένους εξακολουθούν να ισχύουν τα οριζόμενα στις επιμέρους καταστατικές διατάξεις των Ταμείων/τομέων/κλάδων/λογαριασμών πρόνοιας που εντάχθηκαν στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών σε ό,τι αφορά τα ποσοστά (ή ποσά κατά περίπτωση) και τη βάση υπολογισμού τους.

Δημήτρης Μαρκόπουλος
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ