07 Αυγούστου 2017

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Ο Αλέξης Τσίπρας με τα 7 νομοσχέδια σε μόλις δύο εβδομάδες επιχείρησε λίγο πριν κλείσει η Βουλή και αμέσως μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης να δείξει το αριστερό ταξικό και ιδεολογικό πρόσημο της κυβέρνησης. Ο χρόνος που συνέβη κάτι τέτοιο μόνο τυχαίος δεν θα πρέπει να θεωρείται, την ώρα που τα σενάρια για την… συνέχεια δίνουν και παίρνουν. Ορόσημο για τον Αλέξη Τσίπρα και το επιτελείο του είναι η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου θα προσπαθήσει να δείξει ότι η κυβέρνηση κάνει βήματα προς τα μπρος.


Σε αυτή την περίπτωση, ένας ανασχηματισμός είναι αρκετά πιθανός, με τους υποψήφιους προς… αποχώρηση να είναι πολλοί. Κλειδί για οποιοδήποτε σενάριο είναι φυσικά ο νυν Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αλλά και η απόφαση που θα λάβει το Μέγαρο Μαξίμου, εν όψει της τρίτης αξιολόγησης. Δηλαδή, αν θα προτιμήσει μια νέα σύγκρουση με τους εταίρους ή θα αποφασίσει να πάει με τα… νερά τους και να πει «ναι» σε οποιαδήποτε απαίτησή τους. Η επιλογή της σύγκρουσης δεν αποκλείεται να γίνει με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στο τιμόνι, με δεδομένο ότι ήδη έχει «τσαλακωθεί» το προφίλ του, αλλιώς θα επιλεχθεί ένα πρόσωπο πιο «κοντά» στους δανειστές, όπως για παράδειγμα ο Γιώργος Χουλιαράκης.

Την ίδια ώρα, στο μυαλό του Αλέξη Τσίπρα και των συνεργατών του παραμένει πάντα το σενάριο των εκλογών. Όπως πολλοί συνομολογούν, η ημερομηνία των εκλογών εξαρτάται κυρίως από τον πρωθυπουργό, εκτός εάν οι εταίροι επιλέξουν να δώσουν τα χρήματα της τρίτης αξιολόγησης σε μια άλλη κυβέρνηση. Ουσιαστικά οι δανειστές, σε αυτό το σενάριο, θα ωθήσουν με τις «παράλογες» απαιτήσεις τους την κυβέρνηση Τσίπρα σε εκλογές, καθώς δεν θα έχει άλλη επιλογή, παρά να κηρύξει την χώρα σε πτώχευση.

Εάν οι δανειστές εμπιστευτούν εκ νέου τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε ο κ. Τσίπρας κρατάει την μπαγκέτα στα χέρια του. Εφόσον ξεπεραστεί ο σκόπελος της τρίτης αξιολόγησης, δεν αποκλείεται την άνοιξη του 2018, έχοντας προηγουμένως αναδείξει την… αριστεροσύνη του, να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές, διεκδικώντας την επανεκλογή του.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν, πάντως, ότι όσο κι αν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για εκλογές το 2019, οι εξελίξεις θα είναι τέτοιες που το Μέγαρο Μαξίμου θα επιλέξει να προσφύγει στις κάλπες σαφώς νωρίτερα.

Σε κάθε περίπτωση, στο επιτελείο του πρωθυπουργού προς στιγμήν επεξεργάζονται τα επόμενα βήματά τους, εν όψει της ΔΕΘ. Το χαρτί του ανασχηματισμού παραμένει το επικρατέστερο σενάριο, αφού στενοί συνεργάτες του κ. Τσίπρας, εκτιμούν ότι η πίεση της κοινωνίας δεν είναι τέτοια που την δεδομένη στιγμή μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα.

http://www.liberal.gr/arthro/157750/epikairotita/2017/ta-isontaxikasin-nomoschedia-proanaggelloun-exelixeis-.html