Απίστευτος φασισμός μέσω διαδικτύου

Το φαινόμενο των fake news αποτελεί μια πραγματικότητα σε ολόκληρο τον πλανήτη και έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις κυρίως στα κοινωνικά δίκτυα. Οι επιπτώσεις ωστόσο της εξάπλωσης κάθε είδους πληροφορίας χωρίς να έχει υπάρξει οποιαδήποτε μορφή διασταύρωσης μπορεί να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα σε ανθρώπους που δεν έχουν ουδεμία ανάμειξη με αυτές.


Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες προσπάθειες στο διαδίκτυο από ιστοσελίδες που μπαίνουν «στον κόπο» να διασταυρώσουν τις πληροφορίες και να ενημερώσουν το κοινό για την ορθότητα αυτών. Η ιστοσελίδα ellinikahoaxes.gr κάνει το τελευταίο διάστημα μια σοβαρή προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση.

Ένα τελευταίο κρούσμα ήταν ο διασυρμός ενός Έλληνα πολίτη που κατηγορήθηκε ως «ψυχοπαθής δολοφόνος και κυκλοφορεί στη περιοχή του Περισσού, σφάζοντας αδέσποτα ζώα και απειλεί τη ζωή όσων προσπαθούν να τα ταΐσουν»

Μια χρήστης του facebook ανέβασε στο λογαριασμό της ένα πoστ, όπου αναφέρει περιστατικό πως ο εικονιζόμενος προσπάθησε να την σκοτώσει επειδή φροντίζει τις αδέσποτες γάτες. Μάλιστα κατάφερε, σύμφωνα με την ίδια, να «σκοτώσει» μια από τις αδέσποτες γάτες που φρόντιζε. (δεν αναφέρει πώς, αν και αφήνει να εννοηθεί ότι την έσφαξε).

Η επίμαχη ανάρτηση που δημιούργησε το σάλο, και έχει πάνω από 7.000 κοινοποιήσεις, αναρτήθηκε σε προφίλ με το όνομα Παναγιώτης Χατζηστεφάνου.

Σύμφωνα με τα ellinkahoaxes.gr,ο εικονιζόμενος που υποτίθεται πως ονομάζεται Δημήτρης .Δούκας είναι ένας «ψυχοπαθής που σφάζει γάτες». Στην εικόνα φαίνεται ένας νεαρός άνδρας και μια κοπέλα (που επίσης δέχτηκε αρκετές ύβρεις). Όμως το όνομα του εικονιζόμενου δεν είναι αυτό, αλλά Φίλιππος Τσιπλάκος.

Λίγες ώρες αργότερα, ο «Panagiotis Chatzistefanou» κοινοποίησε την ιστορία στο προφίλ του, προσθέτοντας τον ισχυρισμό ότι αυτό το άτομο «είναι ψυχοπαθής και κυκλοφορεί με μαχαίρι, σφάζοντας γάτες».

Η ιστοσελίδα ellinkahoaxes.gr επικοινώνησε με την καταγγέλουσα η οποία υποστήριξε πως δεν ήταν αυτόπτης μάρτυρας του βασανισμού του ζώου.

Παρόλα αυτά, ο «Panagiotis Chatzistefanou» δεν δίστασε να καλέσει τον διαδικτυακό «όχλο» σε «πογκρόμ» κατά του «μαχαιροβγάλτη» Δ.Δ με φωτογραφία του 27χρονου Φίλιππου Τσιπλάκου και της κοπέλας του.

Στο περιστατικό ενεπλάκη η φιλοζωική ομάδα Angels Team Athens, που μετέβη στο σημείο για να ελέγξει τις καταγγελίες. Σύμφωνα με την ανάρτηση που έκαναν στο Facebook, οι ισχυρισμοί της καταγγέλουσας όχι μόνο δεν ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα, αλλά το άτομο που στοχοποιήθηκε δέχθηκε απειλές για τη ζωή του.

Ωστόσο, το ρεζουμέ της ιστορίας όμως είναι (και) αλλού. Τις τελευταίες ημέρες, στήθηκε στο Facebook «λαϊκό δικαστήριο» στο οποίο συμμετείχαν χιλιάδες χρήστες, οι οποίοι δίκασαν και καταδίκασαν 2 ανθρώπους, βασιζόμενοι σε έναν εντελώς ανυπόστατο ισχυρισμό.

Tα ellinikahoaxes επικοινώνησαν με τον Φίλιππο Τσιπλάκο, ο οποίος σε κατάσταση σοκ μας δήλωσε: «Καταστρέφεται η οικογένεια μου, καταστρέφομαι εγώ, καταστρέφεται η κοπέλα μου. Χωρίς το παραμικρό στοιχείο ο κύριος Χατζηστεφάνου μας διέσυρε με αποτέλεσμα να δεχόμαστε πρωτοφανή επίθεση από πλήθος ανθρώπων, που απειλεί ακόμη και τη ζωή μας. Ζητούμε βοήθεια, για να σταματήσει ο διασυρμός μας».

Ήδη η οικογένεια Τσιπλάκου έχει καταθέσει τρεις μηνύσεις, μία κατά της χρήστριας του facebook που ξεκίνησε την ανυπόστατη καταγγελία, καθώς και άλλων δύο πολιτών που τους απείλησαν έξω από το σπίτι τους. Τις επόμενες μέρες θα καταθέσει μήνυση και αγωγή κατά του «Panagiotis Chatzistefanou».

http://www.liberal.gr/arthro/157698/epikairotita/2017/apisteutos-fasismos-meso-diadiktuou.html
Απίστευτος φασισμός μέσω διαδικτύου Απίστευτος φασισμός μέσω διαδικτύου Reviewed by Dexi Extrem on 15:50 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: