14 Αυγούστου 2017

Η μεγάλη πρόκληση για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Του Γιάννη Κ.Τρουπή

Είναι ένα στοίχημα που θέλει κόπο για να κερδηθεί.

Η λεγόμενη «κυβερνησιμότητα» αποτελεί το νούμερο ένα στόχο του Κυριάκου Μητσοτάκη για το επόμενο διάστημα, με κομβικό σημείο την παρουσία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Μπορεί οι δημοσκοπήσεις να καταγράφουν «καθαρή» πρωτιά για το κόμμα της ΝΔ, όμως είναι σαφές ότι με τις έρευνες κοινής γνώμης κανείς δεν εξελέγη στην κυβέρνηση μίας χώρας.


Αυτό φαίνεται να βρίσκεται στο μυαλό του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης που καταστρώνει ήδη το πλαίσιο δράσης για το τρίτο σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου, όταν και θα ανηφορίσει προς τον Λευκό Πύργο.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα πάντως που έχει να αντιμετωπίσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι το πως θα πείσει τους πολίτες όταν «δεν είναι όλοι το ίδιο», την ώρα μάλιστα που ο πολιτικός κόσμος της χώρας βάλλεται από αναξιοπιστία. Πόσοι Ελληνες άραγε σήμερα θεωρούν ότι το μέλλον της χώρας θα είναι καλύτερο από ότι είναι η καθημερινότητά τους; Μάλλον λίγοι και αυτό είναι μία παράμετρος με την οποία ο κ. Μητσοτάκης θα κληθεί να αναμετρηθεί, αν θέλει μάλιστα να περάσει και το όριο της αυτοδυναμίας.

Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες που υπάρχουν στη ΔΕΘ ο πρόεδρος της ΝΔ θα θελήσει να αναδείξει την εικόνα μίας ΝΔ που έχει συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις για τα προβλήματα της καθημερινότητας.

«Ο κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει με θετικό πρόσημο και όχι στο πλαίσιο μίας στείρας αντιπολιτευτικής γραμμής» λέει στο liberal.gr συνεργάτης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που γνωρίζει το πρώτο περίγραμμα της ομιλίας του προέδρου της ΝΔ.

Όπως μας μεταφέρει η ίδια πηγή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα μείνει μακρυά από την λογική της παροχολογίας και των εύκολων υποσχέσεων.

«Θα δεσμευθώ μόνο για όσα μπορώ να κάνω» έχει πει σε δημόσιες παρεμβάσεις του άλλωστε και ο ίδιος, κάτι που θα φανεί στη ΔΕΘ.

Στελέχη του επιτελείου του πάντως μας προϊδεάζουν ότι θα αναληφθούν κοστολογημένες δεσμεύσεις με επίκεντρο την καθημερινότητα, στην λογική της παρουσίας Μητσοτάκη την περασμένη χρονιά στη Θεσσαλονίκη.

Οι εξαγγελίες αυτές θα έχουν συγκεκριμένο χαρακτήρα και θα λαμβάνουν υπόψιν την τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας της χώρας.

«Δε θα υποσχεθώ τα πάντα στους πάντες για να γίνω πρωθυπουργός, όπως έκανε ο κ.Τσίπρας» έχει πει ο κ. Μητσοτάκης, φράση την οποία και θα επαναλάβει από το βήμα της διεθνούς έκθεσης, θέλοντας να δώσει την εικόνα ενός ρεαλιστή πολιτικού.

Όπως μαθαίνει το liberal.gr η ομιλία Μητσοτάκη θα έχει δύο συγκεκριμένες ενότητες, στις οποίες αποδίδεται ιδιαίτερη σημασία.

Πρόκειται για τους τομείς της παιδείας και της υγείας.

«Η  Εκπαίδευση, σε κάθε επίπεδο, από την υποχρεωτική μέχρι την τεχνική και επαγγελματική και τα μεταπτυχιακά, αποτελεί τομέα ύψιστης προτεραιότητας.

Πρέπει να αντιμετωπίζεται με αίσθημα ευθύνης και σοβαρότητα» αναφέρουν αρμόδιες πηγές που σημειώνουν ότι το σχέδιο της ΝΔ έχει σαφείς κατευθύνσεις:

- Στηρίζει τους εκπαιδευτικούς, που θεωρεί πλούτο για την εκπαίδευση.

- Συνδέει την εκπαίδευση με την απασχόληση, για να βρουν κεφάλαια τα πανεπιστήμια, αλλά και δουλειές οι απόφοιτοι.

- Αξιοποιεί τις νέες δεξιότητες της ψηφιακής εποχής.

- Ενισχύει την ελευθερία και αυτονομία κάθε εκπαιδευτικής μονάδας.

Ειδικά για τον νόμο Γαβρόγλου, ο πρόεδρος της ΝΔ θα επιμείνει στην κατάργησή του, όταν αναλάβει το κόμμα του την εξουσία, επισημαίνοντας ότι «γυρνάει τη χώρα πολλές δεκαετίες πίσω».

Στον τομέα της υγείας έχουν συγκεκριμενοποιηθεί 10 άξονες γύρω από τους οποίους στήνεται το κυβερνητικό  πρόγραμμα Υγείας της ΝΔ :

- Εθνικό Σύστημα Πρωτοβάθμιας Υγείας- Έμφαση στην προαγωγή και την πρόληψη υγείας για την ελληνική οικογένεια.

- Ολοκληρωμένες πολιτικές για τους χρόνια πάσχοντες.

- Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση - Διαφάνεια, λογοδοσία και αποτελεσματικότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

- Αποκεντρωμένο Περιφερειακό σύστημα διοικήσεως των Νοσοκομείων - Ένα νέο μοντέλο Διοίκησης.

- Μεταρρύθμιση στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ - Προσβασιμότητα σε όλους και βιώσιμη χρηματοδότηση του συστήματος υγείας.

- Μεταρρύθμιση Ψυχικής Υγείας - Κανένας άνθρωπος στο περιθώριο.

- Μεταρρύθμιση Νοσηλευτικής Υπηρεσίας - Ανάδειξη και κατοχύρωση του ρόλου όλων των επαγγελματιών υγείας.

- Νέα πολιτική για το φάρμακο - Ισχυρή ελληνική βιομηχανία - Καινοτόμο φάρμακο για όλους.

- Ιατρικός τουρισμός - Η υγεία ως μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

- Νέες Πολιτικές Δημόσιας Υγείας - Η υγεία ως δημόσιο αγαθό για όλους τους Έλληνες.

Με την επιστροφή του κ. Μητσοτάκη από τις ολιγοήμερες διακοπές θα κορυφωθούν οι συσκέψεις γύρω από την ομιλία του κ. Μητσοτάκη, με την συμμετοχή και των αρμόδιων τομεαρχών, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν ανάλογες αναφορές και σε  τομείς όπως η ασφάλεια του πολίτη αλλά και η ανάγκη για θεσμικές αλλαγές.

Ο κ. Μητσοτάκης πάντως θα επιμείνει και στην ανάγκη ανανέωσης της πολίτικης ζωής, κάνοντας ειδικές αναφορές και στη διαδικασία αξιολόγησης που έχει αρχίσει στην ΝΔ.

«Χρειαζόμαστε διαδικασίες, δομές, μηχανισμούς αξιολόγησης και κυρίως τη βεβαιότητα σε όλη την κοινωνία ότι είμαστε ένα κόμμα το οποίο σκέφτεται και αντιλαμβάνεται τη διαχείριση του ανθρωπίνου δυναμικού του διαφορετικά από ό,τι έκανε μέχρι σήμερα» ήταν τα λόγια του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε εκδήλωση για το Μητρώο Πολιτικών Στελεχών. «Η ανανέωση της Νέας Δημοκρατίας θα γίνει με οξυγόνο από την κοινωνία. Θα ενταχθούν πρόσωπα που φέρνουν νέο αέρα στην πολιτική», είχε τονίσει ο κ. Μητσοτάκης, κάτι που θα επισημαίνει διαρκώς και στην παρουσία του στη ΔΕΘ, μια και θεωρεί ότι η ανανέωση είναι ένα από τα αντίδοτα στον ιό της δυσπιστίας της κοινής γνώμης έναντι της πολιτικής.

http://www.liberal.gr/arthro/158986/politiki/2017/i-megali-proklisi-gia-ton-kuriako-mitsotaki.html