19 Αυγούστου 2017

Καστάνιανη Πωγωνίου: Μια περίεργη και θρασύτατη διάρρηξη…

«Όταν κοιμάσαι, άλλος γράφει ιστορία», τραγουδούσε σε μουσική και στίχους Βασίλη Δημητρίου, ο Γιώργος Νταλάρας (πρόκειται για το τραγούδι «Πεπρωμένο» που ακουγόταν στο σίριαλ «Βαμμένα Κόκκινα Μαλλιά»). Κι άλλος (ή άλλοι) κλέβουν εκκλησία, θα συμπληρώναμε…

Βρεθήκαμε από την περασμένη Δευτέρα ως χθες Παρασκευή, στην ακριτική Καστάνιανη Πωγωνίου Ιωαννίνων, για την οποία έχουμε γράψει αρκετές φορές στο protothema.gr.

Τις τελευταίες μέρες και νύχτες το χωριό αυτό έσφυζε από ζωή, με αποκορύφωμα το διήμερο πανηγύρι στις 15 και 16 Αυγούστου. Είναι συγκλονιστικό και παρήγορο συνάμα, να βλέπει κάποιος νέα κορίτσια και αγόρια να σχηματίζουν ένα τεράστιο κύκλο και να τραγουδούν και να χορεύουν τα αγαπημένα τους βαριά, ως επί το πλείστον, πωγωνήσια τραγούδια.

Φωτογραφία: Η πηγή "Κατσίκι" στην Καστάνιανη Πωγωνίου - Στο βάθος, διακρίνεται το όρος Μουργκάνα και, δεξιά, το αλβανικό χωριό Κοσοβίτσα, αμιγώς ελληνικό, με 1.050 κατοίκους και 8 ελληνικά σχολεία το 1914...



Και όλα αυτά σε απόσταση, αναπνοής, στην κυριολεξία από την Αλβανία.

Η αλήθεια είναι ότι ετοιμάζαμε ένα άρθρο για την ανασφάλεια που βιώνουν οι κάτοικοι, ακρίτες πραγματικοί, των χωριών του Πωγωνίου. Μας πρόλαβε όμως, ένα άλλο, δυσάρεστο γεγονός. Η διάρρηξη, τη νύχτα της Παρασκευής 18 Αυγούστου, της κεντρικής εκκλησίας του χωριού, της Αγίας Τριάδας και η αφαίρεση ενός σεβαστού χρηματικού ποσού, ενός δισκοπότηρου και μιας ξύλινης εικόνας.

Άμεσα τα αντανακλαστικά του protothema.gr, που μας… πρόλαβε.

Θα γράψουμε μερικές ακόμα λεπτομέρειες που, νομίζουμε, δικαιολογούν τον τίτλο του άρθρου.

Η Αγία Τριάδα που χτίστηκε μεταξύ 1858 και 1861, βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της Καστάνιανης. Ακριβώς απέναντι, βρίσκεται το κτίριο όπου εδρεύει το τμήμα συνοριακής φύλαξης, στο οποίο είχαμε αναφερθεί στο παρελθόν.

Η πλατεία του χωριού, ήταν γεμάτη κόσμο ως αργά το βράδυ της Πέμπτης 17/8 (ή νωρίς το πρωί της Παρασκευής 18/8 αν θέλετε).

Γύρω στις 3 έφυγαν από την πλατεία και τα τελευταία άτομα που είχαν μείνει εκεί.
Στις 4.20 περίπου, επέστρεψαν από πανηγύρι σε γειτονικό χωριό πολλά νέα παιδιά που έμειναν στην πλατεία ως τις 5.30 περίπου. Μεταξύ 3 και 4.20, τουλάχιστον ένας ακόμα Καστανιανίτης πέρασε από την πλατεία, χωρίς να παρατηρήσει κάποια ύποπτη κίνηση στην εκκλησία. Η κλοπή έγινε ή μεταξύ 3 και 4.20 ή από τις 5.30 ως το πρώτο φως του ήλιου.

Γράφουμε για θρασύτατη και περίεργη διάρρηξη, καθώς ο κλέφτης ή οι κλέφτες έδρασαν ακριβώς απέναντι από το τμήμα συνοριακής φύλαξης (να τονίσουμε ότι τις βάρβαρες αυτές ώρες οι ηρωικοί και λιγοστοί συνοριακοί φρουροί περιπολούν στην ελληνοαλβανική μεθόριο) και με το ενδεχόμενο ανά πάσα στιγμή να εμφανιστεί κάποιος ή κάποια από το πουθενά… Ήδη διεξάγονται ανακρίσεις από την Αστυνομία. Δεν έχουμε καμία διάθεση να παρέμβουμε στο έργο της βέβαια.



Το δισκοπότηρο που κλάπηκε, χρονολογείται από το 1890 περίπου, ενώ στο παγκάρι υπήρχε το ποσό των 600 Ε. Κλάπηκε επίσης μια ξύλινη εικόνα του αρχάγγελου Μιχαήλ. Ας ελπίσουμε και ας ευχηθούμε ότι σύντομα η κλοπή αυτή θα εξιχνιαστεί.

Τους προηγούμενους μήνες, εισαγόμενοι κακοποιοί, «άνοιξαν» 12 σπίτια της Καστάνιανης.

Εάν αποδειχθεί ότι και τώρα πίσω από αυτή την ιεροσυλία κρύβονται Αλβανοί, όπως σε άλλες περιπτώσεις σε γειτονικά χωριά, θα πρόκειται για μια ακόμα απόδειξη ότι τα χωριά του Πωγωνίου είναι έρμαια στις αρπακτικές διαθέσεις Αλβανών κακοποιών…

Θα αναφερθούμε σε οποιαδήποτε εξέλιξη γύρω από αυτή την ιερόσυλη και βδελυρή αυτή πράξη και θα ενημερώσουμε τους αναγνώστες του protothema.gr.

Μιχάλης Στούκας
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ