14 Αυγούστου 2017

Άφαντος ο Τσίπρας-«Κλειστή λόγω διακοπών» η κυβέρνηση ενώ οι φωτιές κατακαίουν τη χώρα

Το ελληνικό καλοκαίρι απολαμβάνουν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εσωτερικών, αλλά και η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου - Στο Συντονιστικό της Πυροσβεστικής ο Νίκος Τόσκας - Καμία ενημέρωση για τα πύρινα μέτωπα από επίσημα χείλη, την ώρα που πληθαίνουν οι φωνές για ολιγωρία και έλλειψη συντονισμού


Μετά την κατάργηση της διαγωγής και της έπαρσης του εθνικού μας συμβόλου, η κυβέρνηση θα πρέπει να καταργήσει και τις... απουσίες.  Όχι βέβαια στα δημοτικά, αλλά στο «manual» των υποχρεώσεων κυβερνητικών στελεχών και λοιπών κρατικών στελεχών και λειτουργών της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Αν δεν θέλει να μείνει στην ίδια... τάξη.

Στην καταστροφή που πλήττει την Αττική απουσιάζουν τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο αρμόδιος υπουργός, αλλά και η εκλεγμένη περιφερειάρχης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας κάνει διακοπές, ενώ επικοινώνησε για να ενημερωθεί από τον αρμόδιο υπουργό, Νίκο Τόσκα, ενώ η αρμόδια περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, από νησί του Ιονίου, όπου φέρεται να βρίσκεται για τις καλοκαιρινές της διακοπές, ζήτησε να κηρυχθεί ο Δήμος Ωρωπού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης -όπερ και εγένετο- και αρκέστηκε σε ευχαριστίες προς όσους συμμετέχουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στον Κάλαμο, απαριθμώντας τα μέσα, με τα οποία τους συνέδραμε η Περιφέρεια.

Σε διακοπές βρίσκεται και ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, ενώ ο Νίκος Τόσκας έχει μεταβεί στο Συντονιστικό της Πυροσβεστικής. Απών είναι και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, έστειλε συνεργάτη του στο Συντονιστικό, προκειμένου να ενημερωθεί για την εικόνα των πυρκαγιών ανά την επικράτεια.

Όλοι τους φρόντισαν βέβαια να εστιάσουν στις προσπάθειες των ανδρών της Πυροσβεστικής που δρουν στις περιοχές που φλέγονται, προκειμένου να εισπράξουν λίγη από τη συμπάθεια που προκαλεί ο αγώνας τους. Απέφυγαν, όμως, κάθε κουβέντα για τον κακό συντονισμό, την καθυστέρηση στην εμπλοκή των εναέριων μέσων και την απουσία δράσεων πρόληψης.

Αντ' αυτού, στα social media λογαριασμοί που εκφράζουν φιλοκυβερνητικές θέσεις ζητούν να οδηγηθούν στον εισαγγελέα οι... δήμαρχοι των περιοχών που επλήγησαν! Η αποθέωση της άρνησης των ευθυνών μέσω της μετάθεσής του στους άλλους και την πολιτικοποίηση της ανικανότητας μέσω της ενοχοποίησης κάθε πολιτικού πρωταγωνιστή που δεν ανήκει στο κυβερνών κόμμα.

Οι πολίτες και η πραγματικότητα διαψεύδουν πρωθυπουργό, υπουργό και περιφερειάρχη. Η κυβέρνηση είναι εκτεθειμένη, καθώς είναι ουκ ολίγες οι κατηγορίες για έλλειψη συντονισμού και ολιγωρία. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάτοικοι της περιοχής του Καλάμου κατήγγειλαν χθες, μιλώντας στο protothema.gr, ότι στην αρχή της φωτιάς, ρίψεις νερού πραγματοποιούσε μόνο ένα ελικόπτερο, ενώ και ο δήμαρχος Ωρωπού, Θωμάς Ρούσσης, κατήγγειλε στον τηλεοπτικό «αέρα» ότι τα εναέρια μέσα καθυστέρησαν πολύ να φτάσουν στην περιοχή.

Ανάλογες τοποθετήσεις έκαναν και η πρόεδρος της κοινότητας Βαρνάβα, Χαραλαμπία Ασημακοπούλου, αλλά και ο δήμαρχος Ζακύνθου, Παύλος Κολοκοτσάς, καθώς το νησί καίγεται για τέταρτη συνεχόμενη μέρα. Ο ίδιος ζήτησε την εφαρμογή του σχεδίου «Ξενοκράτης» και την κήρυξη του νομού Ζακύνθου σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τους επόμενους έξι μήνες, ενώ τόνισε ότι «φέτος η Ζάκυνθος είναι στόχος εμπρηστών».

Οι μαρτυρίες των κατοίκων και των δημοτικών αρχών μεταφέρουν εικόνα χάους, ολιγωρίας και πλήρους ανυπαρξίας συνεννόησης. Δεν υπάρχει κανένας συντονισμός, σύμφωνα με τις καταγγελίες, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση για το πόσα σπίτια έχουν υποστεί ζημιές από τις φλόγες ή ακόμα και για το αν υπάρχουν θύματα...