14 Αυγούστου 2017

ΒΙΝΤΕΟ ΣΟΚ-Κόλαση στον Κάλαμο λόγω ανικανότητας των γελοίων: Ανεξέλεγκτη η φωτιά, έκκληση για απομάκρυνση κατοίκων!

Για την Περιφέρεια και τους Καραμέρους και τις Δούρου δεν το συζητάμε αλλά ρε παπάρες: Το κοινοτικό κατάστημα Καλάμου είναι κλειστό ενώ άνθρωποι που κάηκαν τα σπίτια τους δεν έχουν που να κοιμηθούν... κι ο μπετόστοκος γράφει στο Twitter ότι έδωσε εντολή για πλήρη κινητοποίηση!!!

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η τεράστια πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής στον Κάλαμο Αττικής, με αποτέλεσμα να καούν σπίτια και να διακομιστεί στο νοσοκομείο ένας ανώτατος αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος.

Και ενώ αρχικά φαινόταν πως η φωτιά περιορίζεται [ΔΕ μετά τη σύντομη δράση των εναέριων μέσων κατάσβεσης], γύρω στις 9 μ.μ. υπήρξαν αναζωπυρώσεις, και μάλιστα 5 πύρινα μέτωπα βρίσκονται πλέον σε εξέλιξη. Τα μέτωπα είναι τόσο πάνω από τον Κάλαμο των 4.000 κατοίκων, όσο και προς το Καπανδρίτι, ενώ πληροφορίες του ΣΚΑΪ αναφέρουν ότι πλέον οι φλόγες έχουν κατεύθυνση προς τους Αγίους Αποστόλους.

Μάλιστα, γύρω στα μεσάνυχτα Κυριακής ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής Πέτρος Φιλίππου απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους να φύγουν από τα σπίτια τους, ακόμα και στην παραλιακή ζώνη, καθώς ο κίνδυνος είναι μεγάλος.

Παράλληλα, ζήτησε να απομακρυνθούν όλα τα οχήματα που βρίσκονται στην περιοχή του Καλάμου, προκειμένου να διευκολυνούν και οι πυροσβεστικές δυνάμεις στο έργο τους.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, κύκλοι από τη ΔΕΗ φοβούνται για ολικό μπλακ άουτ στην Ανατολική Αττική, καθώς η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη. Αν, παρ' ελπίδα, συμβεί κάτι τέτοιο, θα επηρεαστούν χιλιάδες κάτοικοι των περιοχών της Ανατολικής Αττικής.

Αργά το βράδυ της Κυριακής, η Περιφέρεια Αττικής ζήτησε να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος Ωρωπού. Κάτι που έγινε, καθώς ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, μιλώντας αργά το βράδυ στην τηλεόραση της ΕΡΤ-1, ανέφερε ότι έκανε δεκτό το αίτημα της περιφερειάρχου Αττικής Ρένας Δούρου και κηρύσσει τον δήμο Ωρωπού σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Την ίδια ώρα, σε διακοπές της κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή του Καλάμου, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που είναι σε πλήρη εξέλιξη, προχώρησε η Αστυνομία. Συγκεκριμένα, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στον κόμβο Καπανδριτίου - Μικροχωρίου, στην συμβολή παραλιακής Αγίων Αποστόλων και επαρχιακής Καλάμου και στην συμβολή της λεωφόρου Μαρκοπούλου με την παραλιακή Αγίων Αποστόλων.

Νωρίτερα το απόγευμα της Κυριακής, η Πυροσβεστική αναγκάστηκε να βγάλει πανικοβλημένους ανθρώπους μέσα από τις κατοικίες τους, για να μην εγκλωβιστούν. Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, έχουν καεί τουλάχιστον είκοσι σπίτια, ενώ πολλά ακόμα έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές.











Στο σημείο επιχειρείο μεγάλη πυροσβεστική δύναμη, πεζοπόρο τμήμα, δεκάδες πυροσβέστες, οχήματα των ΟΤΑ και ιδιωτών που εθελοντικά συμμετέχουν στην προσπάθεια κατάσβεσης, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας θα επιχειρούν και αεροπλάνα και ελικόπτερα.

Ενδεικτικό του κακού συντονισμού είναι ότι ενώ η φωτιά έκαιγε από τις 4 περίπου το απόγευμα της Κυριακής, μόλις λίγο μετά τις 6.30 μ.μ. εμφανίστηκε ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος καναντέρ για να συνδράμει στην επιχείρηση κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς.

Κάτοικοι αλλά και τοπικοί φορείς καταγγέλλουν ότι υπήρξε σημαντική καθυστέρηση του κρατικού μηχανισμού για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, ενώ κάνουν λόγο για εμπρησμό.




Επίσης, εκκενώθηκαν δύο παιδικές κατασκηνώσεις, με συνολικά 320 παιδιά, που βρίσκονται κοντά στο σημείο της πυρκαγιάς. Πρόκειται για τις κατασκηνώσεις «Kinderland» και «Αναγέννηση».



Δήμαρχος Ωρωπού: Καίγονται σπίτια, έκκληση για εναέρια μέσα
Νωρίτερα το απόγευμα, έκκληση για περισσότερα εναέρια μέσα είχε κάνει και ο δήμαρχος Ωρωπού στον ΣΚΑΪ, βεβαιώνοντας και αυτός ότι έχουν καεί πολλά σπίτις στην περιοχή.

Στο νοσοκομείο αξιωματικός της Πυροσβεστικής
Την ίδια ώρα, ανώτατος αξιωματικός της Πυροσβεστικής, ο υποστράτηγος Κωνσταντίνος Γιόβας, τραυματίστηκε την ώρα που έδινε μάχη με τις φλόγες στον Κάλαμο και διακομίστηκε στο νοσοκομείο.

Ο κ. Γιόβας συντόνιζε το έργο της κατάσβεσης και οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι λόγω της μεγάλης έντασης ένιωσε αδιαθεσία και χρειάστηκε η μεταφορά του στο στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, όπου υποβλήθηκε προληπτικά σε ιατρικές εξετάσεις.





Oρατή από την Αθήνα η φωτιά στον Κάλαμο

Νωρίτερα, εκδηλώθηκαν άλλες τρεις πυρκαγιές στην περιοχή της Αττικής, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν άμεσα από τις δυνάμεις πυρόσβεσης. Είναι στην περιοχή Στρογγύλη στα Καλύβια Θορικού, στο Μαρκόπουλο και στο Θυμάρι Λαυρεωτικής.