01 Αυγούστου 2017

Ατέλειωτες ουρές για την έκθεση της ελληνικής συλλογής του ΕΜΣΤ στη Γερμανία [εικόνες]

Το Μουσείο Fridericianum στο Κάσελ της Γερμανίας φιλοξενεί έως και τις 17 Σεπτεμβρίου ένα μεγάλο μέρος της διεθνούς μόνιμης συλλογής του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται δημόσια ένα τόσο σημαντικό τμήμα της συλλογής του Μουσείου, και μάλιστα εκτός Ελλάδας, με 180 έργα από 82 καλλιτέχνες.


Ανάμεσά τους παρουσιάζονται πολλά νέα αποκτήματα της τελευταίας τριετίας, καθώς και ένας μικρός αριθμός δανεισμένων έργων για την καλύτερη παρουσίαση της σύγχρονης εικαστικής παραγωγής στην Ελλάδα από το '60 μέχρι σήμερα, αναδεικνύοντας καλλιτεχνικές τάσεις ή μεμονωμένες φωνές σε συνδυασμό με τα ιστορικά, και κοινωνικοπολιτικά γεγονότα στη χώρα αλλά και γενικότερα.


Πρόκειται για έκθεση στο πλαίσιο του δεύτερου τμήματος της documenta14 που μετά την Αθήνα πραγματοποιείται στο Κάσελ της Γερμανίας.


Η εκτεταμένη και ουσιαστική συνεργασία μεταξύ της documenta 14 και του ΕΜΣΤ, οδήγησε σε μια διπλή μετατόπιση μεταξύ της Αθήνας και του Κάσελ, που κατέστησε τη νέα στέγη του ΕΜΣΤ, το ιστορικό κτήριο του ΦΙΞ, κεντρικό εκθεσιακό χώρο της documenta 14 στην Αθήνα, και το Fridericianum, τον κατά παράδοση κεντρικό εκθεσιακό χώρο της κάθε documenta, σε προσωρινή στέγη της πρώτης έκθεσης της μόνιμης συλλογής του EMΣT.


Το εγχείρημα αυτό εμπεδώνει τον τίτλο της διοργάνωσης Learning from Athens και ταυτόχρονα τον τίτλο της νέας ετήσιας σειράς εκθέσεων του Μουσείου Το ΕΜΣΤ στον Κόσμο, προσθέτοντας το 2017 μια ακόμη έκθεση.


Η έκθεση «ΑΝΤΙΔΩΡΟΝ. Η Συλλογή του ΕΜΣΤ» καταλαμβάνει σχεδόν ολόκληρο το εμβληματικό κτήριο του Fridericianum και γίνεται με την επιμέλεια της Διευθύντριας του ΕΜΣΤ Κατερίνας Κοσκινά.
Αποτελεί μια προσαρμοσμένη εκδοχή της μουσειολογικής μελέτης που εκπονήθηκε για να εφαρμοστεί, όταν θα υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την πλήρη λειτουργία του ΕΜΣΤ, στους χώρους της μόνιμης συλλογής.

Η προετοιμασία της έκθεσης έγινε με την πολύτιμη υποστήριξη των βοηθών επιμελητών του ΕΜΣΤ Σταμάτη Σχιζάκη και Τίνας Πανδή και με τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό της κυρίας Ηρώς Νικολακέα.


Μέχρι σήμερα την documenta 14 στο Κάσελ και την έκθεση του ΕΜΣΤ στο Fridericianum, όπου καθημερινά σχηματίζονται ουρές, έχουν επισκεφθεί 445.000 άτομα.

Η documenta 14 απλώνεται σε 35 χώρους στο Κάσελ και θα διαρκέσει έως τις 17 Σεπτεμβρίου 2017.