06 Αυγούστου 2017

Η Βουλή απογύμνωσε τη ρήση Τσίπρα περί «κάθε λέξη του Συντάγματος»

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Η «διαβολοβδομάδα» στη Βουλή τελείωσε. Άφησε, όμως, ένα ηχηρό αποτύπωμα και ενδεχομένως ένα δεδικασμένο για τους επόμενους. Όσο κι αν ο Νίκος Βούτσης προσπάθησε να υπεραμυνθεί των διαδικασιών, συγχέοντας τις εκπρόθεσμες τροπολογίες (πολλές εξ αυτών είχαν και οσμή διευθετήσεων) με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, το αποτέλεσμα δεν είναι άλλο από μια νέα κατρακύλα της Βουλής σε μονοπάτια, που καμία σχέση δεν έχουν με τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Αντιθέτως τις υπονομεύουν!


Το ερώτημα που αβίαστα τίθεται είναι αν και οι προηγούμενοι τα έκαναν. Η απάντηση είναι ναι, αλλά όχι στον βαθμό που γίνονται σήμερα. Και μάλιστα από μια κυβέρνηση που επικαλούνταν το γνωστό σύνθημα «θα είμαστε κάθε λέξη του Συντάγματος». Στην πράξη απεδείχθη ότι επρόκειτο για μια ακόμη «κενού περιεχομένου» δέσμευση, η οποία έγινε κουρελόχαρτο.

Για να αντιληφθεί κανείς την πραγματικότητα ο ίδιος ο Ν. Βούτσης φρόντισε να παραθέσει τα στοιχεία:  Συγκεκριμένα,  τα τελευταία  2,5 χρόνια επί ΣΥΡΙΖΑ έχουν ενσωματωθεί σε νομοσχέδια 578 τροπολογίες υπουργικές ή βουλευτικές. Με βάση τα στοιχεία αυτά το 2016 κατατέθηκαν 91 νομοσχέδια, 303 τροπολογίες και καμία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και το 2017 μέχρι τώρα, κατατέθηκαν 40 νομοσχέδια και 145 τροπολογίες. Να σημειωθεί, μάλιστα, ότι οι περισσότερες εξ’ αυτών ήταν εκπρόθεσμες, δηλαδή εισήχθησαν όταν το νομοσχέδιο βρισκόταν στην Ολομέλεια και όχι όταν επεξεργαζόταν στις Επιτροπές, όπως δηλαδή προβλέπεται από τον Κανονισμό. Τι σημαίνει αυτό; Πως οι βουλευτές είχαν στη διάθεσή τους λίγο χρόνο να κοιτάξουν αν πρόκειται για κάποια διευθέτηση.

Σφοδρή επίσης ήταν η κριτική της αντιπολίτευσης για τα νομοσχέδια «σκούπα» που συζητήθηκαν τις δύο τελευταίες εβδομάδες στη Βουλή. Νομοσχέδια που εν πολλοίς αλλάζουν την Παιδεία, την Υγεία, το τηλεοπτικό τοπίο κ.α. συζητήθηκαν και ψηφίστηκαν άρον- άρον από την Ολομέλεια, λίγες μέρες πριν τις καλοκαιρινές διακοπές. Κι αυτό όταν ο φόρτος εργασίας στη Βουλή τις προηγούμενες μέρες δεν ήταν δα και ο μεγαλύτερος.

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση νομοθέτησε και ο Νίκος Βούτσης συναίνεσε, ώστε σημαντικά νομοσχέδια, ναι μεν να εισαχθούν με τις κανονικές διαδικασίες, αλλά να διαρκέσουν όσο το δυνατόν λιγότερο. Αν και κάθε κυβέρνηση θέλει να δείχνει ότι νομοθετεί πολύ, ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να «χωρέσει» τα πάντα σε μόλις δύο εβδομάδες. Γιατί; Για να κρυφτούν ενδεχομένως ρυθμίσεις μέσα στον ορυμαγδό των νομοσχεδίων.

http://www.liberal.gr/arthro/157670/politiki/2017/i-bouli-apogumnose-ti-risi-tsipra-peri-isonkathe-lexi-tou-suntagmatossin.html