11 Αυγούστου 2017

Κούβα: Μετά τους Αμερικανούς διπλωμάτες και Καναδός συνάδελφός τους υποφέρει από απώλεια ακοής και πονοκεφάλους

Τουλάχιστον ένας Καναδός διπλωμάτης στην Κούβα νοσηλεύτηκε με απώλεια ακοής και πονοκεφάλους μετά τις αποκαλύψεις ότι μια ομάδα Αμερικανών συναδέλφων του στην Αβάνα παρουσίασε ανάλογα «περίεργα συμπτώματα», τα οποία, όπως θεωρούν αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον, προκλήθηκαν από μια προηγμένη ηχητική συσκευή.


Η εκπρόσωπος του Καναδικού υπουργείου Εξωτερικών, Μπραϊάν Μάξγουελ, είπε ότι οι αρχές της χώρας «γνωρίζουν τα ασυνήθιστα συμπτώματα που επηρεάζουν το καναδικό και αμερικανικό διπλωματικό προσωπικό και τις οικογένειές τους στην Αβάνα. Η κυβέρνηση ερευνά και συνεργάζεται και με τις αμερικανικές και κουβανικές αρχές για να εντοπίσει την αιτία.»

Ο Καναδάς είχε μεσολαβήσει για τις συνομιλίες μεταξύ Ουάσιγκτον και Αβάνας που οδήγησαν στην αποκατάσταση προ διετίας των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών μετά από μισό και πλέον αιώνα.

Το φθινόπωρο του 2016 Αμερικανοί διπλωμάτες -αρκετοί εκ των οποίων είχαν πάει πριν από λίγο διάστημα στην πρεσβεία - άρχισαν να εμφανίζουν μια ανεξήγητη απώλεια ακοής. Τα συμπτώματα ορισμένων ήταν τόσο σοβαρά που αναγκάστηκαν να επιστρέψουν πρόωρα στην πατρίδα τους. Μετά από πολύμηνες έρευνες Αμερικανοί αξιωματούχοι συμπέραναν ότι οι διπλωμάτες είχαν δεχθεί επίθεση με προηγμένη συσκευή, που εξέπεμπε μη αισθητά στο αυτί ηχητικά κύματα και ήταν κρυμμένη μέσα στις κατοικίες τους ή κοντά σε αυτές.

Άγνωστο αν η συσκευή αυτή ήταν κάποιο όπλο που χρησιμοποιήθηκε εσκεμμένα ή είχε κάποια άλλη λειτουργία.

Ερευνάται πάντως και το ενδεχόμενο να κρύβεται πίσω από τα περιστατικά και μια τρίτη χώρα, όπως η Ρωσία, όπως είπαν στο Associated Press αξιωματούχοι που έχουν γνώση της πορείας των ερευνών.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ, αποκάλυψε ότι οι ΗΠΑ απέλασαν σε αντίποινα δύο Κουβανούς διπλωμάτες από την Ουάσιγκτον στις 23 Μαϊου. Δεν έδωσε όμως λεπτομέρειες για τον αριθμό των Αμερικανών διπλωματών που εμφάνισαν τα συμπτώματα, ούτε επιβεβαίωσε ότι είχαν απωλέσει την ακοή τους. Το μόνο που είπε ήταν ότι εμφάνισαν μια «ποικιλία σωματικών συμπτωμάτων».

Η Αβάνα απάντησε με εκτεταμένη ανακοίνωσή της ότι «η Κούβα ουδέποτε επέτρεψε, ούτε θα επιτρέψει να χρησιμοποιηθούν τα εδάφη της για ενέργειες κατά διαπιστευμένων διπλωματών ή των οικογενειών τους.» Πρόσθεσε ότι ενημερώθηκε στις 17 Φεβρουαρίου για τα περιστατικά και ότι διέταξε κατεπείγουσα έρευνα. Ενώ κατήγγειλε ως «αδικαιολόγητη και αβάσιμη» την απέλαση των δύο διπλωματών της από τις ΗΠΑ.

Το κουβανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ακόμη ότι συγκρότησε μια ειδική επιτροπή για τη διερεύνηση της υπόθεσης και ενίσχυσε τα μέτρα ασφαλείας γύρω από την πρεσβεία των ΗΠΑ και τις κατοικίες των Αμερικανών διπλωματών.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στο AP ότι περίπου πέντε διπλωμάτες, και οι σύζυγοι ορισμένων εξ’ αυτών παρουσίασαν τα «ύποπτα συμπτώματα». Στη διαλεύκανση της υπόθεσης μετέχει το FBI και η Διπλωματική Υπηρεσία Ασφαλείας.