11 Αυγούστου 2017

Ομολογία του πατέρα του Παππά για τον κομματικό διορισμό στον ΟΑΣΘ

Με ύφος που παρέπεμπε στον… Μωάμεθ τον Πορθητή, ο Χρήστος Σπίρτζης πέρασε χθες το μεσημέρι την πόρτα των γραφείων του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης. Τον συνόδευαν τα μέλη της διοίκησης του κρατικού πια Οργανισμού και φυσικά ο νέος πρόεδρος του Δ.Σ. και πατέρας του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Στέλιος Παππάς.


Στην πολυτελή αίθουσα συσκέψεων του κτιρίου επί της οδού Αλεξάνδρου Παπαναστασίου, τους περίμεναν τα μέλη του παλιού πλέον Δ.Σ. και ο τέως πρόεδρος Χρήστος Στεφανίδης. Το κλίμα ήταν τόσο παγωμένο που λίγο έλειψε οι παρευρισκόμενοι να ζητήσουν να κλείσουν τα κλιματιστικά. Μετά τα μάλλον αμήχανα χαμόγελα, το κλίμα άλλαξε…

Η θερμοκρασία ανέβηκε επικίνδυνα καθώς ο κ. Στεφανίδης πήρε το λόγο και κατακεραύνωσε τον υπουργό και τη συνοδεία του. Καταρχήν, τον καλωσόρισε στον ΟΑΣΘ, τα γραφεία του οποίου επισκεπτόταν για πρώτη φορά μετά από 2,5 χρόνια που είναι υπουργός. Και συνέχισε καταγγέλλοντας τρεις ενέργειες του κ. Σπίρτζη λέγοντας: «Η πρώτη είναι ο διορισμός προέδρου και Δ.Σ. με βάση την κομματική επετηρίδα. Επέλεξε στελέχη με κριτήρια όχι τη γνώση αλλά τις συγγενικές σχέσεις και την αφοσίωση στο κόμμα. Η δεύτερη είναι ότι, ενώ ο ίδιος διαβεβαίωνε ότι το κράτος δεν οφείλει στον ΟΑΣΘ ποσά λόγω διαφοράς ΦΠΑ, υπήρξαν δημοσιεύματα ότι το κράτος αναγνωρίζει την οφειλή και θα δώσει τις επόμενες ημέρες έντεκα εκατομμύρια ευρώ. Το κράτος δεν έδινε και δεν όφειλε με το παλιό Δ.Σ., αλλά οφείλει και δίνει με το νέο. Η αυθαιρεσία, η ψευδολογία και η φαυλότητα σε όλο το μεγαλείο της. Η τρίτη είναι η σημερινή εκδήλωση. Ο υπουργός επικεντρώνεται στο τηλεοπτικό σόου και δεν φροντίζει για τη σωστή παράδοση και παραλαβή».

Ο κ. Σπίρτζης κοιτούσε μάλλον αμήχανα τον τέως πρόεδρο και στη συνέχεια ακολούθησε έντονος διάλογος μεταξύ των δύο ανδρών. Στον «πολιτισμένο καβγά» συμμετείχε και ο Στέλιος Παππάς, ο διορισμός του οποίου στη θέση του προέδρου του ΟΑΣΘ συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις. Σε ραδιοφωνική συνέντευξή του (Focus FM) πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του και ερωτηθείς για τις βολές που δέχεται σχετικά με το θέμα της οικογενειοκρατίας, απάντησε: «Είμαι στο κόμμα πολύ πριν από τον Νικόλα! Είμαι στέλεχος της Αριστεράς από το 1960, αυτά δεν αλλάζουν». Κοντολογίς, αποτελεί έμμεση παραδοχή ότι το μοναδικό κριτήριο διορισμού του ήταν ο μισός αιώνας προσφοράς στην Αριστερά! Μάλιστα, το συγκεκριμένο ισχυρισμό φέρεται να υιοθετεί και ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, ο οποίος με μια θρασύτατη ανακοίνωση παραδέχεται ότι ο ορισμός των νέων διοικήσεων των φορέων αστικών συγκοινωνιών -άρα και του κ. Στέλιου Παππά- περιείχε συμβολισμούς, τους οποίους όμως ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης δεν αποκάλυψε. Τι συμβολισμό είχε η τοποθέτηση του πατέρα ενός υπουργού, αριστερού για 50 χρόνια, συνταξιούχου συνδικαλιστή, στη θέση ενός προέδρου δημόσιου Οργανισμού; Και φυσικά, από την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης δεν έλειψαν τα γνωστά «τσιτάτα» καθώς, όπως υποστηρίζει, η αλλαγή στις αστικές συγκοινωνίες «σηματοδοτεί το τέλος στο ιδιότυπο θεσσαλονικιώτικο Κωσταλέξι για το οποίο όλοι γνώριζαν, αλλά κανένας δεν μιλούσε»!!!

Πάντως, πολλοί ισχυρίζονται πως το θέμα των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης δεν έκλεισε αλλά αντίθετα τώρα άνοιξε. Ο κρατικός ΟΑΣΘ θα πρέπει να οδηγηθεί σε εκκαθάριση μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019, να οριστούν οι αποζημιώσεις, να βγει ο λογαριασμός των λεονταρισμών του κ. Σπίρτζη, τον οποίο φυσικά δεν θα πληρώσει ο ίδιος αλλά ο ελληνικός λαός. Στο μεταξύ, ο τέως πρόεδρος του ΟΑΣΘ Χρήστος Στεφανίδης προσέφυγε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης όπου με σχετικό έγγραφο ζητά να του χορηγηθούν αντίγραφα πάσης φύσεως που αφορούν τις δραστηριότητες του απερχόμενου διοικητικού συμβουλίου.

Στον ΟΣΕΘ
Πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Δ.Σ. του ΟΑΣΘ, υπήρξε η ανάληψη της διοίκησης του Οργανισμού Συγκοινωνιακού Εργου Θεσσαλονίκης (ΟΣΕΘ), ο οποίος αντικαθιστά το πρώην πλέον Συμβούλιο Αστικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης (ΣΑΣΘ). Οπως προέκυψε, και εκεί η κομματική ταυτότητα ήταν το βασικό, αν όχι το αποκλειστικό, κριτήριο επιλογής των προσώπων, καθώς στους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. ανήκουν τα πέντε από τα εννέα μέλη του Δ.Σ. που ορίζονται από την κυβέρνηση. Πρόεδρος διορίστηκε ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Αμπατζάς, υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Θεσσαλονίκης. Διευθύνων σύμβουλος ο μηχανικός Ιωάννης Τσιωνάς, μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και ήδη διορισμένος στο Δ.Σ. της ΕΥΑΘ Α.Ε. Από τα υπόλοιπα τρία μέλη, ο λογιστής Δρόσος Δρόσος είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, ο τραπεζικός υπάλληλος Αντώνης Ελευθεριάδης ανήκει στη Σοσιαλιστική Τάση του ΣΥΡΙΖΑ προερχόμενος από τους Νέους Σοσιαλιστές κι ο δικηγόρος Αλέξανδρος Κιτικίδης ήταν υποψήφιος βουλευτής με τους ΑΝ.ΕΛ. Τα υπόλοιπα τέσσερα μέλη που εκπροσωπούν φορείς της πόλης είναι ο Στάθης Αβραμίδης, περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας, ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ Πάρις Μπίλλιας, ο αντιδήμαρχος του Δήμου Θεσσαλονίκης Θανάσης Παππάς, ενώ μετά τον Δεκαπενταύγουστο θα στείλει τις προτάσεις της, για το τελευταίο μέλος, η Περιφερειακή Ενωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ
aaggelidis@e-typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου