04 Αυγούστου 2017

Στην Αλγερία οι γυναίκες κάνουν κρυφά την «επανάσταση του μπικίνι» -Ενάντια στο ριζοσπαστικό Ισλάμ [εικόνες]

Χιλιάδες γυναίκες στην Αλγερία αποφάσισαν να οργανωθούν για να σπάσουν την απαγόρευση που επιβάλλουν οι άνδρες και οι ριζοσπάστες ισλαμιστές να εμφανίζονται με μπικίνι στην παραλία.


Το κίνημα ξεκίνησε στις αρχές Ιουλίου 2017, όταν μια νεαρή γυναίκα 27 ετών, με το ψευδώνυμο Σάρα, αποφάσισε να δράσει, όπως δήλωσε η ίδια στην αλγερινή εφημερίδα «Le Provincial». Ενώ πρώτα πέρασε όλη την ημέρα στην παραλία χωρίς να τολμήσει να βγάλει τα ρούχα της και να μείνει με το μπικίνι, η «Σάρα» γύρισε στο σπίτι της και δημιούργησε έναν μυστικό λογαριασμό στο Facebook, καλώντας τα μέλη της οικογένειάς της να συγκεντρωθούν με μαγιό και μπικίνι στην παραλία.



Πράγματι, στις 5 Ιουλίου, πενήντα περίπου γυναίκες συγκεντρώθηκαν στην παραλία, μέλη της οικογένειας της «Σάρα», αλλά και κάτοικοι της παραλιακής πόλης Annaba όπου διαμένει η νεαρή κοπέλα.

Το κίνημα πήρε αμέσως διαστάσεις σε όλη την Αλγερία. Στην τελευταία τους συγκέντρωση ήταν 3.600 οι γυναίκες που αψήφησαν τις απαγορεύσεις της θρησκείας και της κοινωνίας και διεκδίκησαν το δικαίωμά τους να ντύνονται ελεύθερα στην παραλία, όπως κάνουν και οι άνδρες.


«Πολλές γυναίκες που ντύνονται αποκλειστικά με μπουρκίνι είναι επίσης μέλη της ομάδας και ενθαρρύνουν τις πιο δραστήριες να προχωρήσουν... Σκοπός τους δεν είναι να επιβάλλουν ένα συγκεκριμένο ντύσιμο στην παραλία, αλλά να ενθαρρύνουν την διαφορετικότητα, η οποία αντανακλάται στην αλγερινή κοινωνία, και την ελευθερία να επιλέγουν τα ρούχα που θα φοράνε ως γυναίκες στην σύγχρονη εποχή», έγραψε η δημοσιογράφος Lila Mechakra, η πρώτη που έγραψε για το κίνημα του μπικίνι στην εφημερίδα «Le Provincial».

Οπως ήταν φυσικό, αυτή η πρωτοβουλία προκάλεσε πολλά αρνητικά σχόλια, ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ανδρες έγραψαν υβριστικά μηνύματα για τις γυναίκες, τους ζήτησαν «να πάνε να ντυθούν», τις αποκάλεσαν «πόρνες». Ορισμένοι, μάλιστα, δημιούργησαν το hashtag «#Κάνω μπάνιο με το χιτζάμπ μου, αφήνω τη γύμνια στα ζώα».