07 Αυγούστου 2017

Βενεζουέλα: Οι δυνάμεις του Μαδούρο καταδιώκουν τους κινηματίες [εικόνες & βίντεο]

Ανθρωποκυνηγητό έχουν εξαπολύσει οι αρχές της Βενεζουέλας για τη σύλληψη δέκα μελών της παραστρατιωτικής ομάδας που εξαπέλυσε επίθεση σε στρατιωτική βάση κοντά στην Βαλένθια, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.



Στην επίθεση μετείχαν 20 άτομα, εκ των οποίων τα δύο σκοτώθηκαν, το ένα τραυματίστηκε και άλλα επτά συνελήφθησαν, είπε ο αριστερός πρόεδρος της χώρας Νικολάς Μαδούρο.

Νωρίτερα σε βίντεο που ανήρτησε στο Διαδίκτυο οι επικεφαλής των ενόπλων, λοχαγός Χουάν Καγουαριπάνο, ανέφερε ότι αυτός και οι άνδρες του ήθελαν να βάλουν ένα τέλος «στη φονική τυραννία του Νικολάς Μαδούρο». Και απαίτησε «τον άμεσο σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης και ελεύθερες εκλογές» στη χώρα.

Ο Μαδούρο συνεχάρη από τηλεοράσεως το στρατό για την «άμεση αντίδρασή του» και την αντιμετώπιση της επίθεσης τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής. Έκανε λόγο για «τρομοκρατική επίθεση», που έκαναν «μισθοφόροι» και επέρριψε την ευθύνη για την εξέγερση σε ξένες δυνάμεις. «Το λογαριασμό τον πλήρωσαν από το Μαϊάμι και την Κολομβία», ισχυρίστηκε. Ο Μαδούρο υποστηρίζει συχνά πυκνά ότι ΗΠΑ και Κολομβία συνεργάζονται με την αντιπολίτευση της χώρας του για να τον ανατρέψουν.

«Θα τους πιάσουμε», είπε ο Μαδούρο, τονίζοντας ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας αναζητούν όσους διέφυγαν.



Στρατιωτικά οχήματα περιπολούν στους δρόμους της Βαλένθια και της γύρω περιοχής, ενώ στις έρευνες μετέχουν και ελικόπτερα.


Η σοσιαλιστική κυβέρνηση λέει ότι μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνεται κι ένας υπολοχαγός κι ότι οι υπόλοιποι ήταν πολίτες, που φορούσαν στολές παραλλαγής.



Η κυβέρνηση κι ένας εκπρόσωπος των στασιαστών δίνουν, πάντως, διαφορετικές εκδοχές για τα συμβάντα στη στρατιωτική βάση Paramacay, ενώ και οι δύο πλευρές διεκδικούν τη νίκη.

Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Σουάρεζ Τσούριο, είπε ότι οι ένοπλοι «συνελήφθησαν και ηττήθηκαν» κι ότι «θριάμβευσε η ειρήνη».

Ωστόσο, ο λοχαγός Χουάν Καγουαριπάνο, υποστήριξε στο Twitter ότι «οι στόχοι επετεύχθησαν σε ικανοποιητικό βαθμό σε συνεργασία με συντρόφους από διάφορα τμήματα των ενόπλων δυνάμεων.»







Πολίτες βγήκαν στους δρόμους κοντά στη στρατιωτική βάση για να διαδηλώσουν την υποστήριξή τους προς τους στασιαστές, αλλά επενέβησαν οι δυνάμεις καταστολής με δακρυγόνα. Σε άλλες περιοχές της χώρας επικρατούσε ηρεμία.

Η επίθεση στη βάση της Βαλένθια έγινε την επομένη της πρώτης συνεδρίασης της νέας Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης με τις απεριόριστες εξουσίες, η οποία καθαίρεσε την γενική εισαγγελέα Λουίσα Ορτέγα, που από πρώην σύμμαχος του Μαδούρο έχει μετατραπεί σε έναν από τους σφοδρότερους επικριτές του.



H αποπεμφθείσα γενική εισαγγελέας Λουίσα Ορτέγα, από τους σφοδρότερους επικριτές του Μαδούρο

Κλειδί ο ρόλος του στρατού
Στη διάρκεια των τεσσάρων τελευταίων μηνών που η χώρα συγκλονίζεται από βίαιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις με πάνω από 100 νεκρούς, οι ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν πολλές φορές την αφοσίωσή τους στον αριστερό πρόεδρο.

Η αντιπολίτευση προσπάθησε να δοκιμάσει τα όρια αυτής της αφοσίωσης, όπως για παράδειγμα όταν διοργάνωσε τον περασμένο μήνα το άτυπο δημοψήφισμα για την Συντακτική Εθνοσυνέλευση. Ένα απ’ τα ερωτήματα που τέθηκαν ήταν κατά πόσον ο λαός θέλει να υπερασπιστούν οι ένοπλες δυνάμεις το υφιστάμενο σύνταγμα.



Μέχρι στιγμής ο στρατός στάθηκε στο πλευρό του Μαδούρο, αλλά το βίντεο του λοχαγού Καγουαριπάνο, που λέει ότι εκπροσωπεί την 41η ταξιαρχία της Βαλένθια, και απήθυνε έκκληση στις ένοπλες δυνάμεις και τους πολίτες να αποκαταστήσουν την τάξη στη χώρα, συνιστά μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη, έστω κι αν η κυβέρνηση επιμένει ότι οι περισσότεροι από τους άνδρες που εμφανίζονται στο βίντεο είναι πολίτες, υπό την καθοδήγηση ενός λιποτάκτη.

Το ερώτημα είναι για πόσο ακόμα θα συνεχίσουν οι ένοπλες δυνάμεις να στηρίζουν την κυβέρνηση, ενώ η οικονομία της χώρας είναι στο χείλος της καταστροφής.