09 Αυγούστου 2017

Κάνουν τα πάντα για να μην γίνει ο Μητσοτάκης πρωθυπουργός

Του Σάκη Μουμτζή

Αναμφίβολα,  στα δημοκρατικά πολιτεύματα μπορεί ο καθένας να πει και να γράψει ό,τι θέλει. Επίσης μπορεί ανενόχλητα, από το καθεστώς της πολιτικής αποστρατείας να επανέλθει, όποτε κρίνει σκόπιμο, στην ενεργό πολιτική. Βέβαια, όλες οι πράξεις όλων μας, είναι ανοικτές σε κριτική.


Η επανεμφάνιση του Κ.Λαλιώτη μετά από δεκατέσσερα χρόνια απουσίας από την πολιτική, και ενώ στο διάστημα αυτό είχαν συμβεί συγκλονιστικά γεγονότα, μόνον τυχαία δεν είναι. Και για να μην μας εκλαμβάνουν ως ανόητους, το μακροσκελές άρθρο του δεν ήταν ιστορική αποτίμηση των πεπραγμένων του Α.Παπανδρέου, αλλά πολιτική παρέμβαση στην τρέχουσα κατάσταση.

Και ποια είναι αυτή η κατάσταση; Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε διαρκή πτώση, η Νέα Δημοκρατία έχει μια δημοσκοπική διαφορά ασφαλείας από αυτόν, και στο ΠΑΣΟΚ αγωνίζονται μάταια να επαναπατρίσουν τα απολωλότα πρόβατα που πήγαν στο μαντρί του ΣΥΡΙΖΑ.

Τι επιδιώκει με την επανεμφάνιση του ο Κ.Λαλιώτης; να συσπειρώσει εκείνα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που διακατέχονται από αντιδεξιά σύνδρομα. Όμως, σε αυτήν την προσπάθεια του υπάρχουν πολλά εμπόδια.

1.Αυτοί στους οποίους απευθύνεται είναι απόστρατοι της πολιτικής, με ελάχιστη απήχηση, που αρχίζει και τελειώνει μεταξύ εαυτών και αλλήλων. Δηλαδή, κάτι σαν σέχτα ξωμάχων.

2. Η βάση του ΠΑΣΟΚ, όση απέμεινε, είναι στην συντριπτική πλειοψηφία της αντί- ΣΥΡΙΖΑ. Τρέφουν μιαν απέχθεια για τους «αποστάτες» και έχουν μνήμη. Δεν ξεχνούν ποιοι πρωτοστατούσαν στους προπηλακισμούς και στις λοιπές πράξεις βίας κατά των στελεχών του Κινήματος.

3.Το σπουδαιότερο. Η ίδια η Φ.Γεννηματά τηρεί μια συνεπή, επιθετική, αντί-ΣΥΡΙΖΑ πολιτική, συνεπικουρούμενη από το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε οι περισσότεροι βουλευτές, όταν ήταν υπουργοί, υπήρξαν στόχος των πράξεων αλητείας των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Κ.Λαλιώτης και οι συνεργάτες του τα γνωρίζουν όλα αυτά. Γνωρίζουν πως δεν μπορούν να ρυμουλκήσουν το ΠΑΣΟΚ προς τον ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα.

Γι΄αυτό υπάρχει ο ενδιάμεσος στόχος. Να μην συμπράξει το ΠΑΣΟΚ με την Νέα Δημοκρατία για να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας. Να αποφευχθεί με κάθε τρόπο να γίνει πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Να μην αλλάξει ο εκλογικός νόμος, για να καταστεί εσαεί ο ΣΥΡΙΖΑ ρυθμιστής των εξελίξεων. Μετά πιο εύκολα θα επέλθει η σύγκλιση ΣΥΡΙΖΑ –ΠΑΣΟΚ.

Το σενάριο της ομάδας Λαλιώτη, όπως αποκαλύπτουν συνομιλητές του, είναι να συγκροτηθεί ο πόλος της Αριστεράς με ηγέτη τον Α.Τσίπρα, στον οποίο θα συμμετάσχει και το μεγαλύτερο κομμάτι του ΠΑΣΟΚ. Αυτό το σχήμα, λόγω και του εκλογικού νόμου, θα πρωταγωνιστήσει στις εξελίξεις για πολλά χρόνια.

Τι πιθανότητες επιτυχίας έχουν αυτοί οι σχεδιασμοί; Ελάχιστες. Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ή η συντριπτική πλειοψηφία της, δεν θα επιτρέψει να μείνει η χώρα ακυβέρνητη. Δεν θα επιτρέψει να εφαρμοσθεί ένας καταστροφικός εκλογικός, τον οποίον άλλωστε καταψήφισαν.

Και το κυριότερο. Κανένα σύνθημα που δεν ανταποκρίνεται στην σύγχρονη πραγματικότητα, δεν μπορεί να στεριώσει. Το σύνθημα «ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά» έρχεται από το μακρινό παρελθόν.

Εκατομμύρια Ελληνες που γεννήθηκαν μετά το 1974, το προσπερνούν αδιάφοροι.

Όποιος επιχειρεί να διεγείρει τα αντιδεξιά αντανακλαστικά, είναι ζόμπι, γιατί απευθύνεται σε ζόμπι. Με τέτοιες παρωχημένες πολιτικές δεν μπορεί να ανακοπεί η πορεία του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την πρωθυπουργία.

Ματαιοπονούν.

http://www.liberal.gr/arthro/158173/apopsi/s-moumtzis/kanoun-ta-panta-gia-na-min-ginei-o-mitsotakis-prothupourgos.html