04 Αυγούστου 2017

Ποιοι σήκωσαν τα φορολογικά βάρη - Δεν πλήρωσαν τρεις στους δέκα

Τρεις στους δέκα φορολογουμένους εγκατέλειψαν «από τον πρώτο γύρο» κιόλας, την κούρσα της πληρωμής τoυ φόρου εισοδήματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία εισπράξεων που έστειλαν οι τράπεζες στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), μέχρι 31 Ιιουλίου που έληγε η διορία πληρωμής της πρώτης δόσεως του φόρου εισοδήματος, 671.000 φορολογούμενοι δεν πλήρωσαν τα περίπου 360 εκατομμύρια ευρώ (ή 536 ευρώ κατά μέσο όρο) που ανέμενε το υπουργείο Οικονομικών, με βάση τα εκκαθαριστικά φόρου εισοδήματος.


Για φέτος η εκκαθάριση έδειξε ότι 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι (από τα 6,2 εκατομμύρια συνολικά) πρέπει να πληρώσουν φέτος 3,7 δισ. ευρώ σε τρεις δόσεις. Ως πρώτη δόση φόρου εισοδήματος, τα εκκαθαριστικά έδειξαν ότι έπρεπε να εισπραχθούν περίπου 1,2 δισ. ευρώ ως τον Ιούλιο, σαν πρώτη δόση εισοδήματος (καθώς εκκρεμούν και τα τελικά εκκαθαριστικά για περίπου 100.000 αγρότες). Πάνω από 100.000 όμως έξόφλησαν εφάπαξ το δημόσιο (πληρώνοντας με κάρτες και σε 12 δόσεις προς την τράπεζα) ενώ άλλοι που μπορούσαν, πλήρωσαν σε μία δόση ολόκληρο το ποσό αντί να περιμένουν τις 3 δόσεις. Άρα η είσπραξη του Ιουλίου έπρεπε να είναι και μεγαλύτερη, αφού το δημόσιο δεν έχει να περιμένει άλλα χρήματα στις επόμενες δύο δόσεις από αυτούς.

Τι συνέβη όμως τελικά;

Τον φόρο εισοδήματος πλήρωσαν τον Ιούλιο μόλις 1.760.000 φορολογούμενοι. Δηλαδή οι 7 στους 10 πλήρωσαν κανονικά τον φόρο τους, αλλά οι 3 στους 10 όχι.

Το ελληνικό δημόσιο εισέπραξε έτσι μόλις 775 εκατομμύρια, δηλαδή περίπου 400 εκατ. ευρώ λιγότερα από όσα έδειχναν τα εκκαθαριστικά, τα οποία προστέθηκαν πλέον στο «βουνό» των ληξιπρόθεσμων 95 δισ. ευρώ προς την εφορία.

Η εισπραξιμότητα του φόρου εισοδήματος έπεσε έτσι κάτω από 70% και μειώνεται επικίνδυνα, ιδίως εάν εγκαταλείψουν και άλλοι την κούρσα στις επόμενες δύο «στροφές» που απομένουν πριν τον τερματισμό της «κούρσας» των πληρωμών φόρου εισοδήματος για φέτος (δηλαδή στις 29 Σεπτεμβρίου που καταβάλλεται η β΄δόση και στις 30 Νοεμβρίου που λήγει η τρίτη δόση).

Οι 671.000 που δεν πλήρωσαν τον φόρο εισοδήματος τον Ιούλιο έρχονται να προστεθούν στους 3.881.795 οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία. Παίρνουν σειρά έτσι ακόμα περισσότεροι για να δεχθούν κατάσχεση, καθώς μέχρι και τον Μάιο οι 930.160 φορολογούμενοι την είχαν υποστεί ήδη.

Κωστής Πλάντζος
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ