03 Αυγούστου 2017

ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΜΠΕΚΡΗ➤Στεγνώνουν τα ταμεία των νοσοκομείων

Με "ψίχουλα” γίνεται μέχρι στιγμής η επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό των δημόσιων νοσοκομείων. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών και του Γ.Λ.Κ., το πρώτο εξάμηνο, νοσοκομεία, υγειονομικές περιφέρειες και μονάδες του ΠΕΔΥ (Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας) έλαβαν από τον προϋπολογισμό μόλις 200 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 15,4% της φετινής ετήσιας πρόβλεψης για 1,3 δισ. ευρώ επιχορήγησης. Πέρσι, το αντίστοιχο εξάμηνο, το ποσό της επιδότησης έφτανε τα 520 εκατ. ευρώ.


Συνολικά για την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουνίου 2017 οι επιχορηγήσεις είναι μειωμένες κατά 265 εκατ. ευρώ έναντι του αρχικού στόχου, γεγονός που σύμφωνα με τους εργαζόμενους των νοσοκομείων έχει δημιουργήσει ένα "ντόμινο” ελλείψεων σε βασικά υλικά και αναλώσιμα και σοβαρά προβλήματα στη συντήρηση των μηχανημάτων.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων), μονάδες του ΕΣΥ αδυνατούν λόγω υποχρηματοδότησης να ανανεώσουν και να ενισχύσουν τον εξοπλισμό και τις υποδομές τους και πολλά νοσοκομεία δεν έχουν ή είναι χαλασμένα κλιματιστικά, αξονικοί τομογράφοι, αναισθησιολογικά μηχανήματα κ.α

Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί το νοσοκομείο "Αττικόν”, όπου επί τρία χρόνια είναι κλειστή η μονάδα ακτινοθεραπείας λόγω μη πληρωμής των δεδουλευμένων αμοιβών των ιατρών των απογευματινών ιατρείων του. Σε ολοήμερη παύση έχουν επίσης προβεί και το ακτινολογικό εργαστήριο αλλά και η μονάδα πυρηνικής φυσικής του νοσοκομείου για τον ίδιο λόγο, με αποτέλεσμα να είναι στον αέρα οι ακτινοθεραπείες για τους καρκινοπαθείς. Σχετική ερώτηση στη Βουλή για το πότε θα επαναλειτουργήσουν οι παραπάνω μονάδες κατέθεσαν πρόσφατα ο τομεάρχης Υγείας της ΝΔ Β. Οικονόμου με τον αναπληρωτή τομεάρχη Ι. Φωτήλα.

Την ίδια ώρα, στελέχη από το χώρο των φαρμακευτικών αναφέρουν πως ούτε ο προϋπολογισμός για τα φάρμακα των νοσοκομείων θα επαρκέσει φέτος. Και αυτό γιατί το σχετικό κονδύλι είναι μειωμένο κατά 40 εκατ. ευρώ  σε σύγκριση με πέρσι. Πιο συγκεκριμένα, το όριο δαπανών των δημόσιων νοσοκομείων και των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ για τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, πέραν του οποίου εφαρμόζεται ο μηχανισμός αυτόματης επιστροφής (claw back), φτάνει τα  550 εκατ. ευρώ (από τα οποία 492 εκατ. ευρώ πάνε στα δημόσια νοσοκομεία και 57 εκατ. ευρώ στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ). Το 2016 αντίστοιχο πλαφόν στο νοσοκομειακό προϋπολογισμό ήταν 590 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων τα 510 εκατ. αντιστοιχούσαν στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα 13 εκατ. ευρώ στο νοσοκομείο "Παπαγεωργίου" και τα 67 εκατ. ευρώ στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ).

Το 2015 τα νοσοκομεία, όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι, έλαβαν 1,5 δισ. ευρώ (1,117 δισ. που προβλέπονταν από τον αρχικό προϋπολογισμό και εντός του έτους αυξήθηκε το όριο δαπανών κατά 350 εκατ. ευρώ), ενώ πέρσι έλαβαν 1,156 δις ευρώ, όσα δηλαδή και φέτος.

Βασιλική Κουρλιμπίνη
vicky.kourlibini@capital.gr