08 Αυγούστου 2017

Δεν θα πάρει τον τίτλο της «Πρώτης Κυρίας» η Μπριζίτ Μακρόν

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Εμανουέλ Μακρόν είχε δηλώσει ότι η σύζυγός του θα έχει «έναν δημόσιο ρόλο» εάν εκλεγεί πρόεδρος της Γαλλίας «για να τελειώσει η γαλλική υποκρισία», αλλά «δεν θα επιβαρύνει τον Γάλλο φορολογούμενο»


Η σύζυγος του προέδρου της Γαλλίας δεν θα λάβει τον επίσημο τίτλο της «Πρώτης Κυρίας». Μάλιστα δεν θα της διατεθεί ειδικό κονδύλι από τα κρατικά ταμεία ανακοίνωσε η γαλλική κυβέρνηση μετά το διαδικτυακό αίτημα «κατά της θέσπισης θέσης Πρώτης Κυρίας για την Μπριζίτ Μακρόν», που συγκέντρωσε πάνω από 275.000 υπογραφές σε διάστημα δύο εβδομάδων.

Τις επόμενες ημέρες θα κυκλοφορήσει μια «χάρτα διαφάνειας» που θα αποσαφηνίζει το ρόλο που θα έχει η σύζυγος του Εμανουέλ Μακρόν, αλλά συνεργάτες του επιμένουν ότι ο ρόλος αυτός θα είναι αυστηρά δημόσιος και όχι πολιτικός.

Αν και το Ελυζέ δεν εξέδωσε κάποια επίσημη ανακοίνωση, αξιωματούχοι της κυβέρνησης αναγκάστηκαν να προβούν σε διευκρινίσεις μετά την έκταση που πήρε το θέμα.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Εμανουέλ Μακρόν είχε δηλώσει ότι η σύζυγός του θα έχει «έναν δημόσιο ρόλο» εάν εκλεγεί πρόεδρος της Γαλλίας «για να τελειώσει η γαλλική υποκρισία», αλλά «δεν θα επιβαρύνει τον Γάλλο φορολογούμενο». Όμως δημοσκόπηση της YouGov του περασμένου Μαϊου έδειξε ότι το 68% των Γάλλων αντιτίθεται στην ανάθεση επίσημου ρόλου στη σύζυγο του αρχηγού του κράτους.

Το ζήτημα προκάλεσε έντονες συζητήσεις στη Γαλλία σε μια περίοδο που ένας νέος νόμος για την «ηθικοποίηση» του πολιτικού βίου απαγορεύει σε υπουργούς και βουλευτές να προσλαμβάνουν μέλη των οικογενειών τους ως συνεργάτες τους.

Η προτεινόμενη «χάρτα διαφάνειας» θα αποσαφηνίσει το status και τον ακριβή ρόλο της συζύγου του προέδρου καθώς και τον ακριβή αριθμό των ατόμων που θα απασχολεί και το συνολικό κόστος για τους Γάλλους φορολογούμενους.

Μέχρι τώρα ούτε το Σύνταγμα της χώρας, ούτε το πρωτόκολλο προσδιόριζαν σαφείς κανόνες και οι δημόσιες και φιλανθρωπικές δραστηριότητες των συζύγων των πρώην προέδρων χρηματοδοτούνταν από τον ετήσιο προϋπολογισμό του Ελυζέ, ύψους 5-7 εκ. ευρώ.

Βέβαια, οι συνεργάτες του Μακρόν επιμένουν ότι οι προτεινόμενες αλλαγές δεν είναι προϊόν της πίεσης που άσκησε το διαδικτυακό αίτημα, αλλά το συμπέρασμα μιας ομάδας εργασίας που συγκροτήθηκε ειδικά γι’ αυτό το σκοπό.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κριστόφ Καστανέρ έγραψε στο Twitter: «Η Μπριζίτ Μακρόν έχει έναν ρόλο και ευθύνες. Επιδιώκουμε τη διαφάνεια αλλά και να καθορίσουμε τα μέσα που έχει στη διάθεσή της. Δεν θα γίνει αλλαγή στο Σύνταγμα, ούτε νέα χρηματοδότηση, ούτε μισθός για την Μπριζίτ Μακρόν. Να σταματήσει η υποκρισία!... Δέχεται πάνω από 200 επιστολές ημερησίως... και διατηρεί με τη μέγιστη διακριτικότητα επαφή με το γαλλικό κοινό».

Ενώ σε συνέντευξή του στο κρατικό δίκτυο France2 σχολίασε: «Δεν μιλούμε για θέση εργασίας, αλλά για το στάτους της. Η εργασία αμείβεται. Η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν λαμβάνει αμοιβή, ούτε θα αμείβεται για τις δραστηριότητές της έστω και αν είναι συνεχώς παρούσα στο πλευρό του συζύγου της. Είναι θέμα διαφάνειας.»

Ο Μακρόν, η δημοτικότητα του οποίου παρουσιάζει κάμψη μετά από μόλις τρεις μήνες στην εξουσία, είναι αντιμέτωπος και με μια μίνι ανταρσία από πολιτικούς που απειλούν να τορπιλίσουν την ψηφοφορία για τον «νόμο περί ηθικοποίησης της πολιτικής ζωής», που ψαλιδίζει κάποια προνόμια υπουργών και βουλευτών.

Ο νόμος αυτός ήταν μια από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις του Μακρόν, αλλά χρειάζεται απόλυτη πλειοψηφία (289 επί συνόλου 577 βουλευτών) για να περάσει. Μετά την αναβολή της ψηφοφορίας την περασμένη Πέμπτη πολλοί βουλευτές έχουν φύγει για διακοπές. Το κυβερνών κόμμα La République en Marche διεμήνυσε στους βουλευτές του να είναι παρόντες στην αυριανή (Τετάρτη 9 Αυγούστου) ψηφοφορία, αλλά μάλλον δεν θα συμμορφωθούν όλοι τους.

Ένας από τους «αντάρτες», ο Ζαν Μισέλ Κλεμάν αρνείται να επιστρέψει στο Παρίσι για να ψηφίσει τονίζοντας ότι ο νόμος «δεν είναι προτεραιότητα». Ένας άλλος βουλευτής, ο Ζαν Κριστόφ Λαγκάρντ του κόμματος των Κεντρώων, είπε ότι το νομοσχέδιο μπορεί να περιμένει μέχρι το Σεπτέμβριο...

«Η ψηφοφορία καθυστέρησε επειδή τα έκαναν μπάχαλο στο “La République en Marche!”. Θα μπορούσαμε να περιμένουμε μέχρι την επανέναρξη των εργασιών της βουλής, αλλά η κυβέρνηση θέλει να γίνει πρωτοσέλιδο με ένα ηλίθιο νομοσχέδιο καταμεσής τον Αύγουστο!», δήλωσε οργισμένος.