03 Αυγούστου 2017

Η ΕΕ δεν αναγνωρίζει τις εκλογές του Μαδούρο αλλά δεν επιβάλλει κυρώσεις επειδή διαφωνεί η κυβέρνηση Τσίπρα

Αίσθηση προκαλεί η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να μπλοκάρει την επιβολή κυρώσεων στη Βενεζουέλα, που επεδίωκαν οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με αυτόν τον τρόπο να στηρίξει τον Μαδούρο.


Με ανακοίνωση τους οι 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν αναγνωρίζουν την Συντακτική Εθνοσυνέλευση που προέκυψε από τις εκλογές της περασμένης Κυριακής, αλλά «δεν επιβάλλει κυρώσεις επειδή η ελληνική κυβέρνηση προέβαλε αντίσταση» επισημαίνουν κοινοτικές πηγές.
Η Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μοντεσίνι δήλωσε πως «η Ε.Ε. λυπάται βαθιά για την απόφαση των Αρχών της Βενεζουέλας να συνεχίσουν με την δημιουργία της Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης που έχει επιδεινώσει την κρίση» και διατρέχει τον κίνδυνο να καταργήσει άλλους δημοκρατικούς θεσμούς όπως είναι η Βουλή και τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αναγνωρίζει την Συντακτική Εθνοσυνέλευση του Μαδούρο.

Το βέτο της Ελλάδας στην Ε.Ε.
h ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε κατηγορηματικά να επιβληθούν κυρώσεις στη Βενεζουέλα. Αυτός είναι και ο λόγος που η απόφαση της Ε.Ε. τελικά δεν προβλέπει κυρώσεις. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δημιουργήσει τις βάσεις ώστε να διαδραματίσει έναν ρόλο πιο αποτελεσματικό στο μέλλον ως μεσολαβητής στην κρίση της Βενεζουέλας» φέρεται να υποστήριξε η ελληνική κυβέρνηση επισημαίνοντας πως «οποιεσδήποτε κυρώσεις θα μπορούσαν να έχουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα».
Στην επιβολή κυρώσεων διαφοροποιήθηκε και η κυβέρνηση της Πορτογαλίας που υποστήριξε πως «είναι προτιμότερη η διπλωματική οδός».

Η Ε.Ε. δεν αναγνωρίζει την Συντακτική Εθνοσυνέλευση του Μαδούρο

Ωστόσο, στην ανακοίνωση της Ε.Ε. επισημαίνεται πως η Ευρωπαϊκή Ένωση «είναι έτοιμη να γίνει πιο αυστηρή σε περίπτωση που καταπατηθούν οι δημοκρατικοί θεσμοί και δεν γίνει σεβαστό το Σύνταγμα της Βενεζουέλας».
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Κράτη της δεν μπορούν να αναγνωρίσουν την Συντακτική Εθνοσυνέλευση, δεδομένου ότι ανησυχούν για την αντιπροσωπευτικότητα και την νομιμότητα της και κάνουν έκκληση στην κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, για να λάβει επείγοντα μέτρα έτσι ώστε να αλλάξει τα δεδομένα», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της Ε.Ε.

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, είχε προτείνει να επιβληθούν κυρώσεις στη Βενεζουέλα και να απαγορευθεί η είσοδος του Μαδούρο και άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκ των πραγμάτων, η ελληνική κυβέρνηση αποδεικνύεται πολύτιμος σύμμαχος του Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος βρίσκεται διεθνώς απομονωμένος. Η πρόταση του όμως σκόνταψε στις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Πορτογαλίας.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε τον Νικολάς Μαδούρο «δικτάτορα» και δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει τις εκλογές, ενώ ανακοίνωσε κυρώσεις στο καθεστώς, μεταξύ των οποίων απαγόρευση στον Μαδούρο να μεταβεί στις ΗΠΑ, πάγωμα περιουσιακών στοιχείων του στις ΗΠΑ και απαγόρευση εμπορικών και οικονομικών συναλλαγών Αμερικανών πολιτών μαζί του.

Το αποτέλεσμα των εκλογών δεν το αναγνωρίζει η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα που κάνει λόγο για «πραξικόπημα», ενώ υπάρχουν επίσημες καταγγελίες ότι υπήρξε τεράστια νοθεία. Μέχρι σήμερα περισσότεροι από 120 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Βενεζουέλα στο πλαίσιο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Η κυβέρνηση του Μαδούρο την επομένη των εκλογών διέταξε την σύλληψη των ηγετικών στελεχών της αντιπολίτευσης Λεοπόλδο Λόπες και Αντόνιο Λεντέσμα, που βρίσκονταν σε κατ’ οίκον περιορισμό. Και οι δύο οδηγήθηκαν και πάλι στη φυλακή. Ωστόσο, οι συγγενείς του Περιφερειάρχη του Καράκας, Λεντέσμα, υποστηρίζουν ότι αγνοείται η τύχη του, καθώς δεν τους έχει επιτραπεί μέχρι σήμερα να τον δουν.

Ανατριχίλα από τις νέες δηλώσεις Μαδούρο

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο σε δηλώσεις του πριν από λίγες ώρες έδωσε το στίγμα της γραμμής που θα ακολουθήσει η Συντακτική Εθνοσυνέλευση και επιβεβαίωσε τους φόβους της αντιπολίτευσης ότι θα επιβάλει μια δικτατορία. Ο Μαδούρο δήλωσε πως όσοι ανέβασαν αρνητικά σχόλια για τις εκλογές πρέπει να πάνε «30 χρόνια στη φυλακή», ενώ ανακοίνωσε πως θα αρθεί η βουλευτική ασυλία των βουλευτών της αντιπολίτευσης!
Είπε συγκεκριμένα ο Μαδούρο: «Τρελάθηκαν με τα tweets. Μόνο και μόνο για τα tweets που ανέβασαν ορισμένοι από την αντιπολίτευση πρέπει να μπουν 30 χρόνια στη φυλακή! Αυτό πια είναι δουλειά δική σας, δεν είναι δική μου δουλειά. Δουλειά της Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης είναι να επιβάλει δικαιοσύνη. Να αρθεί η βουλευτική ασυλία των βουλευτών της αντιπολίτευσης. Να τελειώνουμε με την ασυλία τους».

ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ
iefimerida.gr