07 Αυγούστου 2017

Εκκληση-«κόλαφος» Λεντέσμα για ΣΥΡΙΖΑ: Να σταματήσει να στηρίζει την τυραννία Μαδούρο

Έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση να σταματήσει να στηρίζει το καθεστώς Μαδούρο απευθύνει ο Αντόνιο Λεντέσμα, ο περιφερειάρχης του Καράκας, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα συνελήφθη μέσα στη νύχτα από το σπίτι του καθώς η κυβέρνηση της Βενεζουέλας τον έχει στοχοποιήσει μαζί με τον Λεοπόλδο Λόπεζ.


«Ζητάω από τον ελληνικό λαό να αναλύσει το δράμα που ζούμε οι Βενεζουελάνοι και από την ελληνική κυβέρνηση ζητά να μη συνεχίσει να στηρίζει μια τυρρανία που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αρχές που διέπουν μια αληθινή δημοκρατία» αναφέρει ο Λεντέσμα σε δήλωσή του στον Ελεύθερο Τύπο λίγες ώρες μετά την επιστροφή του σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Η έκκληση του περιφερειάρχη Καράκας έρχεται γίνεται προς την Αθήνα καθώς η κυβέρνηση Τσίπρα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή που δεν έχει καταδικάσει τα έργα και τις ημέρες του Νίκολας Μαδούρο.

Χαρακτηριστικά του κλίματος που υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ για τον Μαδούριο είναι όσα γράφει στην Αυγή της Κυριακής ο υπεύθυνος του Τομέα Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μπουρνούς, ο οποίος υποστήριξε ότι «η ηγεσία της αντιπολίτευσης ωθεί στην κλιμάκωση της βίας και καταφεύγει σε εκκλήσεις για ξένη επέμβαση και βίαιη ανατροπή του Μαδούρο» χρησιμοποιώντας το επιχείρημα πως «η αντιπολίτευση δεν δίνει «χώρο και χρόνο στον Μαδούρο για επέκταση κοινωνικών πολιτικών» γιατι θα χάσει τις εκλογές

Συνταγματικό χάος στη Βενεζουέλα

Οι εξελίξεις στη χώρα της Λατινικής Αμερικής που βυθίζεται στο συνταγματικό χάος είναι καταιγιστικές.

Σύμφωνα με το σοσιαλιστικό κόμμα του προέδρου Νικολάς Μαντούρο, στρατιωτικές μονάδες στην πόλη Βαλένσια, 170 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας Καράκας, επιχείρησαν την Κυριακή πραξικόπημα, το οποίο κατεστάλη.

Εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος δήλωσε ότι έγιναν «τρομοκρατικές επιθέσεις», αλλά υποστήριξε ότι σε όλες τις υπόλοιπες στρατιωτικές μονάδες της χώρας επικρατεί πλήρης τάξη και ασφάλεια.

Η πολιτειακή κρίση οξύνεται, καθώς η νεοσυσταθείσα Συνταγματική Συνέλευση, που προέκυψε από τις αμφισβητούμενης νομιμότητας εκλογές της περασμένης Κυριακής, ανέλαβε καθήκοντα και αποφάσισε πάραυτα να απαλλάξει από τα καθήκοντά της τη γενική εισαγγελέα της χώρας Λουίζα Ορτέγκα Ντίαζ.

Πρόκειται για τη δικαστικό, η οποία με προσφυγή στη δικαιοσύνη είχε επιχειρήσει να αποτρέψει τη συστατική συνεδρίαση της Συνέλευσης, υποστηρίζοντας ότι διαθέτει ενδείξεις για νοθεία στις εκλογές. Τώρα η Ορτέγκα Ντίαζ όχι μόνο παραγκωνίζεται, αλλά και απειλείται η ίδια με δικαστικές περιπέτειες. Η κυβέρνηση του Νίκολας Μαδούρο Μαντούρο έχει απαγορεύσει την έξοδό της από τη χώρα, ενώ παγώνουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί της.