09 Αυγούστου 2017

ΔΕ ΘΑ ΓΡΑΨΕΙ ΜΑΝΤΙΝΑΔΑ Ο ΠΟΛΑΚΗΣ; Ακάλυπτες για σωτήρια εξέταση εδώ και ένα μήνα οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού

Μετά την ανάκληση από τον Πολάκη απόφασης που προέβλεπε την αποζημίωση για την εξέταση Oncotype DX - Σε λίγες ημέρες η αντικατάστασή της υποστηρίζει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας


Ακάλυπτες είναι εδώ και ένα μήνα οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού από μια σωτήρια εξέταση που μπορεί να καταγράψει τις πιθανότητες επανεμφάνισης της ασθένεις καθώς και την πιθανότητα ωφέλειας από τη χημιοθεραπεία.

Αιτία η ανάκληση στις 11 Ιουλίου από το υπουργείο Υγείας της απόφασης βάσει της οποίας η εξέταση αποζημιωνόταν από τον ΕΟΠΥΥ.

Είχε προηγηθεί απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία δικαίωνε ασθενή στην προσφυγή της κατά των ορίων ηλικίας (65 έτη) που προέβλεπε η προηγούμενη απόφαση του 2013 για την εξέταση Oncotype DX.

Πρόκειται μια μια εξέταση που κοστίζει 3.800 ευρώ και την οποία μέχρι και τον Ιούλιυο οι ασθενείς πλήρωναν και στη συνέχεια λάμβαναν από τον ΕΟΠΥΥ την επιστροφή του 80% του κόστους, με τη συμμετοχή τους να καθορίζεται στο 20%, δηλαδή περίπου 760 ευρώ.

Αντιπροσωπεία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Σ. Μπερσίμη, ζητώντας του να γίνουν άμεσα οι απαραίτηες ενέργειες για την κάλυψη του κενού.

Μετά τη συνάντηση σε ανακοίνωσή της η ΕΛΟΚ αναφέρει ότι «πιστεύουμε ότι ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ έχει τα δεδομένα για να προχωρήσει άμεσα σε επίλυση του θέματος» και ζητά:

• Την επανέκδοση της ΥΑ με σύννομο τρόπο για την έγκριση της διενέργειας της δοκιμασίας Oncotype DX
• Την κάλυψη των ασθενών με καρκίνο μαστού χωρίς ηλικιακά κριτήρια για όλες τις ασθενείς (σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ) για τις οποίες ενδείκνυται η διενέργεια της δοκιμασίας Οncotype DX.
• Την πλήρη αποζημίωσή της από τον ΕΟΠΥΥ. Το κόστος της εξέτασης σήμερα ανέρχεται περίπου στα 3.800 ευρώ με συμμετοχή ασφαλισμένης 20%, δηλ. περίπου 760 ευρώ, – ποσό εξαιρετικά υψηλό στις σημερινές συνθήκες ανεργίας και επιπέδου αμοιβών για τις περισσότερες ασθενείς.
• Την άμεση κάλυψη της δαπάνης από τον ΕΟΠΥΥ. Μέχρι τώρα κάλυπταν τη δαπάνη οι ασθενείς και στη συνέχεια είχαν επιστροφή 80% του ποσού από τον ΕΟΠΥΥ.
• Την επέκταση της κάλυψης και σε άλλους τύπους καρκίνου (καρκίνος του παχέως εντέρου, καρκίνος του προστάτη), για τους οποίους υπάρχουν ήδη εγκεκριμένες δοκιμασίες Oncotype DX, από την παροχή και κάλυψη των οποίων μπορούν να προκύψουν ανάλογες ωφέλειες και οικονομία πόρων, κατά το πρότυπο που ισχύει για τον καρκίνο του μαστού.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης σε ανάρτησή του στο Facebook υποστήριξε «η νέα απόφαση θα εκδοθεί σε λίγες ημέρες μετά από από εισήγηση -που απαιτείται- από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας, η οποία θα διορθώνει την προηγούμενη και θα καλύπτει και τις ηλικιακές ομάδες άνω των 65 ετών».