14 Αυγούστου 2017

ΤΑ ΚΑΨΑΝΕ ΟΛΑ ΟΙ ΑΝΙΚΑΝΟΙ! Στις φλόγες Βαρνάβας, Καπανδρίτι, Κάλαμος: Αγωνία από τις αναζωπυρώσεις

Στο Μετόχι το πιο μεγάλο μέτωπο - Αγωνία για τη φορά του ανέμου που σπρώχνει τη φωτιά προς Καπανδρίτι και Μικροχώρι - Στα 25χλμ. το μήκος του μετώπου που ξεκίνησε το μεσημέρι της Κυριακής

Ανεξέλεγκτη εξακολουθεί να καίγεται η φωτιά στο Βαρνάβα, στο μέτωπο που ξεκίνησε από τον Κάλαμο το απόγευμα της Κυριακής και γρήγορα πήρε διαστάσεις με πολλούς να καταγγέλλουν ότι υπήρξε εσφαλμένη διαχείριση.


Οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς με τους πυροσβέστες να προσπαθούν να επέμβουν έγκαιρα καθώς λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι εκδηλώθηκε νέο μέτωπο στο Καπανδρίτι κοντά στην περιοχή της μονής Αναλήψεως. Παράλληλα δεν επιβεβαιώθηκε η καταγγελία του προέδρου του τοπικού συμβουλίου Καπανδριτίου Μιχάλη Ντάση ότι υπάρχει μια γυναίκα εγκλωβισμένη στο σπίτι της στην οδό Κώστα Βάρναλη καθώς όπως προέκυψε υπήρχε μόνο ένας άνθρωπος με σκλήρυνση κατά πλάκας που δεν μπορούσε να μετακινηθεί και τελικά μεταφέρθηκε με όχημα της πυροσβεστικής.

Λίγο μετά τις 15:00 το μεγαλύτερο πρόβλημα με το μέτωπο της φωτιάς εντοπίζονταν στο Μετόχι, την ώρα που οι αναζωπυρώσεις σε Κάλαμο, Καπανδρίτι και Βαρνάβα προβλημάτιζαν τις πυροσβεστικές δυνάμεις.
Μάλιστα αν ο άνεμος συνεχίσει να πνέει με την ίδια φορά, οι κάτοικοι λένε ότι θα απειληθεί και το Μικροχώρι και οι εκεί κατοικίες που δεν είναι λίγες.

Την ίδια ώρα συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις στον Κάλαμο στη θέση Αγκώνα όπου σπεύδουν πυροσβεστικές δυνάμεις προκειμένου να τις αντιμετωπίσουν όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα.

Οι πυροσβέστες «επιτάσσοντας» μπουλντόζες του στρατού προσπαθούν να ανοίξουν δρόμους όπου δεν υπάρχουν ώστε να καταφέρουν να φτάσουν κοντά στις φλόγες και να προσπαθήσουν να περιορίσουν το μέτωπο.


Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας Σπύρο Γεωργίου η δυσκολία με τη συγκεκριμένη φωτιά είαιν ότι κινείται αναμεσα μικτής ζώνης, δάσους και κατοικιών και δυσκολεύει πολύ τις δυνάμεις.

Στη 1 μετά το μεσημέρι στα τρία μέτωπα επιχειρούσαν 150 πυροσβέστες με 68 οχήματα, 58 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 20 στρατιωτικά οχήματα, 38 υδροφόρες των ΟΤΑ συν 50 άτομα και τέσσερα μηχανήματα των ενόπλων δυνάμεων ενώ από αέρος επιχειρούν 3 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα χωρίς, ωστόσο, μέχρι στιγμής οι ρίψεις νερού να έχουν περιορίσει το μέτωπο της πυρκαγιάς.

Την πιο γλαφυρή αλλά και συνάμα ανησυχητική περιγραφή έδωσε από νωρίς το πρωί η κοινοτάρχης Βαρνάβα Χαραλαμπία Ασημακοπούλου, η οποία δήλωσε στο ΣΚΑΪ ότι «καίγονται τα πάντα» απευθύνοντας, παράλληλα, έκκληση για υδροφόρες καθώς το αντλιοστάσιο του χωριού έχει υποστεί ζημιές και υπάρχει πρόβλημα με τον ανεφοδιασμό των πυροσβεστικών οχημάτων.

Όπως εξήγησε το κύριο μέτωπο της φωτιάς είναι αυτό που κατευθύνεται προς την παραλία με κατοίκους της περιοχής να εκφράζουν την ανησυχία για το ενδεχόμενο η φωτιά να «περάσει» προς το Γραμματικό, όπου για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν κατασκηνώσεις.



Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Ωρωπού «από θαύμα δεν θρηνήσαμε ζωές» από τη μεγάλη πυρκαγιά που καίει από την Κυριακή.

«Η φωτιά στον Κάλαμο εκδηλώθηκε την Κυριακή στις 16.10, ήταν σε περιπολία το κλιμάκιο της πυροσβεστικής στην περιοχή αλλά ήταν η πρώτη φορά που υπήρξε τόσο μεγάλη καθυστέρηση στο να έρθουν τα εναέρια μέσα και στο να φθάσουν οι υδροφόρες από την Περιφέρεια, επίσης κόπηκε στην περιοχή το ρεύμα και δεν υπήρχε ρεύμα στα αντλιοστάσια για να λειτουργήσουν οι κρουνοί» ανέφερε ο κ. Δέδες.

«Δυστυχώς», πρόσθεσε, «κάηκαν πολλά σπίτια, υπάρχουν βλάβες σε αντλιοστάσια, κάηκαν μετασχηματιστές της ΔΕΗ και καλώδια, υπάρχουν αυτή την ώρα συνεργεία της ΔΕΗ για αποκατάσταση των ζημιών».

«Υπήρχαν πολλές φωτιές που τις προλάβαμε, τη φωτιά της Κυριακής δυστυχώς δεν τα καταφέραμε να την προλάβουμε και από θαύμα δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές» σημείωσε ο κ. Δέδες στο Πρακτορείο fm.




Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Μαραθώνα, Αδάμ Μεγαπάνος, η πυρκαγιά έχει μέτωπο 25 χιλιομέτρων, εξακολουθεί και είναι ανεξέλεγκτη και μαίνεται σε περιοχή δύσβατη, με πολύ πυκνό δάσος. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο είναι σε εξέλιξη η εκκένωση δυο στρατοπέδων στην περιοχή τόσο από το προσωπικό τους όσο και από τα πυρομαχικά που είναι αποθηκευμένα καθώς και δυο κατασκηνώσεων.




Για μεγάλη περίμετρο της πυρκαγιάς έκανε λόγο η εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής Σταυρούλα Μαλίρη καθώς το πύρινο μέτωπο ξεκίνησε από τον Κάλαμο και πήγε στο Βαρνάβα ενώ οι φλόγες κατευθύνονται προς το Σέσι Γραμματικού και το Καπανδρίτι. Όπως είπε σε καμία στιγμή η πυρκαγιά δεν τέθηκε υπό μερικό έλεγχο προσθέτοντας ότι δυνάμεις πυρόσβεσης υπάρχουν σε όλο το μήκος του μετώπου.



Λίγο πριν τις 10 το πρωί διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην είσοδο Καπανδριτίου και στον κεντρικό δρόμο του Βαρνάβα στο ρεύμα προς παραλία. Αντίθετα αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στη διασταύρωση της λεωφόρου Μαρκοπούλου με την οδό Αγίων Αποστόλων όπου είχε διακοπεί την Κυριακή.







Το πύρινο μέτωπο που απειλεί τον Βαρνάβα, σύμφωνα με την πρόεδρο της κοινότητας, είναι αυτό που ξεκίνησε από τους Αγίους Αποστόλους καταστρέφοντας αρκετά σπίτια. ««Όταν ξεκίνησε η φωτιά στους Αγίους Αποστόλους στις 5 το απόγευμα της Κυριακής ήρθε μόνο ένα ελικόπτερο και ήταν για γέλια η κατάσταση, γύρισε ο αέρας και τέρμα» περιέγραψε η κυρία Ασημακοπούλου για ό,τι συνέβη τις προηγούμενες ώρες.

Παρόλα αυτά σε εικόνες που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ φάνηκε ότι υπάρχουν και στον Βαρνάβα σπίτια που καίγονται. Όσο για τον άνδρα που είχε χαθεί στην περιοχή Κοκορέτσια, εντοπίστηκε λίγο μετά τις 10 «καλά στην υγεία του» όπως δήλωσε η κοινοτάρχης Βαρνάβα.

Δύσκολη νύχτα και στον Κάλαμο

Πολύ δύσκολη ήταν η νύχτα και στον Κάλαμο, την περιοχή από την οποία ξεκίνησε η κόλαση φωτιάς που καίει αυτό το κομμάτι της Αττικής.

Ενδεικτική της κατάστασης ήταν η έκκληση για άμεση εκκένωση των οικισμών Πανόραμα, Αγία Βαρβάρα, Κυψέλη, Βλαστός, Αγκώνα και όλων των οικισμών πέριξ των Αγίων Αποστόλων.

Παράλληλα, παρακαλείται ο κόσμος να μην μένει στην παραλία, ώστε να μπορούν να μετακινηθούν όσοι θέλουν να φύγουν.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, το βράδυ ο άνεμος, που είχε βόρειες κατευθύνσεις μέχρι το απόγευμα, άλλαξε πορεία, με αποτέλεσμα να φουντώσει ακόμα περισσότερο η πυρκαγιά και να πλησιάσει τα σπίτια των Αγίων Αναργύρων. Ο κ. Καπάκης συνιστά στους κατοίκους να απομακρυνθούν από το μέτωπο της πυρκαγιάς μέχρι να μπορέσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις να ανακόψουν την πορεία του.

Η συγκεκριμένη φωτιά είναι πολύ δύσκολη, καθώς είναι σε εξέλιξη σε «μεικτή» περιοχή με δάσος και σπίτια, κάτι που καθιστά πολύ πιο δυσχερές το έργο των πυροσβεστών. Για τον λόγο αυτό, η Περιφέρεια Αττικής ζήτησε από τον γγ Πολιτικής Προστασίας να κηρυχθεί ο Δήμος Ωρωπού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με το αίτημα να γίνεται δεκτό.


Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πληροφόρηση για τον ακριβή αριθμό των σπιτιών που έχουν καεί, ωστόσο είναι αρκετά αυτά που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και πολλά που έχουν υποστεί ζημιές. Πληροφορίες ωστόσο κάνουν λόγο για ζημιές σε 15-20 σπίτια, τα πέντε εκ των οποίων παραδόθηκαν εξ ολοκλήρου στις φλόγες.

Τον αριθμό επιβεβαίωσε με δηλώσεις του και ο δήμαρχος Ωρωπού, Θωμάς Ρούσσης, ο οποίος είπε ότι εκκενώθηκαν δύο κατασκηνώνεις με 320 παιδιά (260 η μία και 60 η άλλη), ενώ κατήγγειλε τον συντονισμό της Πυροσβεστικής, λέγοντας ότι καθυστέρησαν πολύ να φτάσουν εναέρια μέσα.


Μαρτυρίες κατοίκων στο protothema.gr αναφέρουν ότι στην αρχή πετούσε μόνο ένα ελικόπτερο πάνω από το σημείο της φωτιάς, πραγματοποιώντας ρίψεις νερού, ενώ τα υπόλοιπα εναέρια μέσα άργησαν να ανταποκριθούν.


Το χρονικό της πύρινης κόλασης
Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 4 το απόγευμα σε πευκοδάσος στον Κάλαμο Αττικής προς τους Αγίους Αποστόλους. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά, που ήταν μεγάλη, πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις, ενώ στην περιοχή υπάρχουν διάσπαρτα σπίτια.

Ο άνεμος άλλαζε συνεχώς την κατεύθυνση της φωτιάς, με αποτέλεσμα λίγο πριν τις 6 το απόγευμα να φτάσει στα όρια του οικισμού και να μπει στις αυλές των σπιτιών! Παράλληλα, ένα μεγάλο μέτωπο της φωτιάς κατευθυνόταν προς την περιοχή του Καπανδριτίου, με την Πυροσβεστική να μην καταφέρνει να το ανακόψει.


Πολλοί κάτοικοι της περιοχής δεν εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και έδωσαν μάχη με τις φλόγες, ενώ άλλοι αναζήτησαν καταφύγιο μέσα στα αυτοκίνητά τους. Δεν ήταν λίγοι, δε, εκείνοι που ξέσπασαν σε κλάματα, βλέποντας τις περιουσίες τους να καταστρέφονται.

Λόγω και των διακοπών ρεύματος, ορισμένοι πυροσβεστικοί κρουνοί δεν λειτουργούσαν. Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες, που επιβεβαιώθηκαν από την Πυροσβεστική, κατά την επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς τραυματίστηκε ο διοικητής Περιφερειακής Πυροσβεστικής Αττικής, στρατηγός Κωνσταντίνος Γιόβας.

Ο κ. Γιόβας, ο οποίος συντόνιζε το έργο της κατάσβεσης, μεταφέρθηκε στο 401 Στρατιωτικό νοσοκομείο. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι, εξαιτίας της μεγάλης έντασης, ένιωσε αδιαθεσία και χρειάστηκε η μεταφορά του στο νοσοκομείο, όπου υποβάλλεται προληπτικά σε ιατρικές εξετάσεις.

Δείτε βιντεο: Κόλαση φωτιάς: Κάηκε ο Κάλαμος, καίγεται και ο Βαρνάβας







Βασίλης Γούλας, Λίνα Κεκέση, Φωτογραφίες: William Faithful, Χρήστος Χατζησπύρου
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ