01 Αυγούστου 2017

Η Ελλάδα ζητά να εγκατασταθεί εδώ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων μετά το Brexit

Ξεκίνησε η αξιολόγηση των αιτήσεων, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την επιλογή της χώρας όπου θα μετεγκατασταθεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), μετά την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ, όπου και στεγάζεται σήμερα.


Ανάμεσα στα 19 κράτη μέλη που υπέβαλαν αίτηση για τη φιλοξενία του Οργανισμού Φαρμάκων βρίσκεται και η Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι οκτώ κράτη-μέλη από τα συνολικά 19, υπέβαλαν αίτηση για τη φιλοξενία και της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΑΤ), η οποία επίσης έχει την έδρα της στο Λονδίνο.

Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων έληξε τα μεσάνυχτα στις 31 Ιουλίου 2017 και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι την 1η Αυγούστου ξεκίνησε η αξιολόγηση όλων των προσφορών «με αντικειμενικό τρόπο και με βάση τα κριτήρια που καθορίστηκαν από τον Πρόεδρο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον Πρόεδρο της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, και εγκρίθηκαν από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 22 Ιουνίου 2017.

Η αξιολόγηση της Επιτροπής θα δημοσιευτεί στο διαδίκτυο στις 30 Σεπτεμβρίου 2017.

Στη συνέχεια το Συμβούλιο θα προχωρήσει σε πολιτική συζήτηση με βάση την αξιολόγηση αυτή στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (σύνθεση άρθρου 50) τον Οκτώβριο του 2017.

Για να καταστεί δυνατή η ομαλή και έγκαιρη μετεγκατάσταση των δύο οργανισμών, η τελική απόφαση θα ληφθεί στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (σύνθεση άρθρου 50) τον Νοέμβριο του 2017.

Εκτός από την Αθήνα, αίτηση για την φιλοξενία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων υπέβαλαν το Άμστερνταμ, η Βαρκελώνη, η Βόννη, η Μπρατισλάβα, οι Βρυξέλλες, το Βουκουρέστι, η Κοπεγχάγη, το Δουβλίνο, το Ελσίνκι, η Λιλ, η Μάλτα, το Μιλάνο, το Πόρτο, η Σόφια, η Στοκχόλμη, η Βιένη, η Βαρσοβία και το Ζάγκρεμπ.

Για τη φιλοξενία της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών υπέβαλαν αίτηση οι Βρυξέλλες, το Δουβλίνο, η Φρανκφούρτη, το Λουξεμβούργο, το Παρίσι, η Πράγα, η Βιέννη και η Βαρσοβία.

Τονίζεται δε ότι η Επιτροπή έχει επανειλημμένα ζητήσει να ληφθεί γρήγορα απόφαση σχετικά με τη μετεγκατάσταση των δύο οργανισμών, καθώς ο EMA και η ΕΑΤ αποτελούν δύο καίριας σημασίας ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ οι οποίες πρέπει να εξακολουθήσουν να λειτουργούν ομαλά και χωρίς διακοπή πέραν του Μαρτίου του 2019.