16 Αυγούστου 2017

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΑ ΓΡΗΓΟΡΑ ΝΑ ΔΙΟΡΙΣΟΥΜΕ ΚΑΡΑΝΙΚΕΣ! Die Zeit: Πώς η Γερμανία θα επιστρέψει 660 εκατ. ευρώ στην Αθήνα

Τα κέρδη της Γερμανίας από τους τόκους δανείων που χορηγήθηκαν στην Ελλάδα αλλά και από αγορές ελληνικών ομολόγων ανέρχονται μέχρι στιγμής στα 1,34 δισ. ευρώ


Συνολικά 660 εκατ. ευρώ θέλει να επιστρέψει η γερμανική κυβέρνηση στην Ελλάδα από τα κέρδη από τους τόκους στην Αθήνα, όπως γράφει στη σημερινή έντυπη έκδοση της η εφημερίδα Die Welt .

Μέχρι στιγμής προβλέπονται στον φετινό γερμανικό προϋπολογισμό 243 εκατομμύρια για την τρέχουσα χρονιά και περίπου 417 εκατομμύρια ευρώ για την επόμενη, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Και τα δυο ποσά όμως είναι προς το παρόν μπλοκαρισμένα. Σύμφωνα με το υπ. Οικονομικών, τα ποσά αναφέρονται προληπτικά στον προϋπολογισμό.

Η εκταμίευσή τους προϋποθέτει τη λήψη περαιτέρω αποφάσεων στο τέλος του τρέχοντος προγράμματος του ESM.

Το ύψος του θεωρητικού εμβάσματος προκύπτει από το εθνικό μερίδιο στα υπολογισμένα κέρδη της ΕΚΤ από τις αγορές ελληνικών ομολόγων. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τα κέρδη της Γερμανίας από τους τόκους δανείων που χορηγήθηκαν στην Ελλάδα αλλά και από αγορές ελληνικών ομολόγων ανέρχονται μέχρι στιγμής στα 1,34 δις ευρώ».

Η Die Zeit υπενθυμίζει ότι «τον Μάιο του 2016 το Eurogroup είχε συμφωνήσει σε 'πιθανά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα'. Ήταν άλλωστε και η προϋπόθεση που είχε θέσει το ΔΝΤ για να συνεχίσει να συμμετέχει στην ελληνική διάσωση. Η οριστική απόφαση θα ληφθεί όμως το 2018, όταν η Ελλάδα θα έχει ολοκληρώσει το τρέχον πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, θα έχει υλοποιήσει επιτυχώς τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις και θα χρειάζεται όντως αυτή τη βοήθεια (σσ. ελάφρυνση χρέους)».

Πηγή: Deutsche Welle