31 Αυγούστου 2017

ΕΠΟΣ! Η ΑΥΓΗ καταγγέλλει fake news της ΝΔ με fake τίτλο!

Πρωτοσέλιδο στην ΑΥΓΗ έγινε σήμερα ένα tweet που αναδημοσίευσε ο Άδωνις και παρουσιάζει το μείγμα μέτρων στα 3 μνημόνια με την πίτα του μνημονίου Τσίπρα να είναι φούλ στους φόρους. Το ξεβράκωμα δεν άρεσε στους ΣΥΡΙΖΑίους και η ΑΥΓΗ αποφάσισε με βάση μια άσχετη απάντηση να βγάλει μαϊμού όλο το διάγραμμα



Έβαλαν κάποιον να ρωτήσει την ΕΕ αν "το διάγραμμα είναι δικό τους" ΠΡΟΣΕΞΤΕ! Ρώτησε αν το διάγραμμα είναι σωστό επειδή έχει πάνω το λογότυπό της ΕΕ...

Η ΕΕ τον έγραψε και ξαναρώτησε το γραφείο της στην Αθήνα το οποίο απάντησε: "Το λογότυπο δεν είναι δικό μας"


Από αυτή την απάντηση η ΑΥΓΗ κατάλαβε ότι η Επιτροπή διέψευσε κατηγορηματικά το εν λόγω γράφημα

δεν κατάλαβε ότι διαψεύδει το λογότυπο αλλά κατάλαβε ότι διαψεύδει τα στοιχεία!


Τόσο γίδια θεωρούν όσους τους διαβάζουν που βάζουν και την απάντηση της ΕΕ... "γίδια είναι (σκέφτηκαν), θα διαβάσουν μόνο τον τίτλο και σιγά μη φτάσουν προς το τέλος της είδησης να καταλάβουν ότι η ΕΕ διαψεύδει το λογότυπο και όχι τα στοιχεία...

Διαβάστε και το άρθρο τους να γελάσετε

Η αντιπολίτευση της πλαστογραφίας και των hoaxes
Ο Άδωνις Γεωργιάδης παρουσιάζει σαν γράφημα της Κομισιόν παραποιημένο πίνακα - Η διάψευση από την Ε.Ε. γελοιοποιεί και εκθέτει τα γαλάζια στελέχη που παίζουν επικίνδυνα παιχνίδια με την παραπληροφόρηση

Είναι γνωστό ότι τα fake news και τα hoaxes αποτελούν το κατεξοχήν εργαλείο προπαγάνδας στην εποχή που τα social media αποτελούν το βασικό πεδίο παρέμβασης και (παρα)πληροφόρησης. Είναι, επίσης, διαπιστωμένο πως η «φάμπρικα» των ψευδών ειδήσεων, των ψεύτικων λογαριασμών -των λεγόμενων bots- εξυπηρετούν τους σκοπούς συντηρητικών δυνάμεων.

Τι συμβαίνει όμως όταν μια ψευδής είδηση, προϊόν πλαστογραφίας, η οποία, μάλιστα, βεβαιώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γίνεται viral ανάμεσα σε στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με πρώτο, βέβαια, τον αντιπρόεδρό της;

Ο Άδωνις Γεωργιάδης είναι γνωστός στο Διαδίκτυο για το ότι αναπαράγει χωρίς καμία διασταύρωση ή έλεγχο ό,τι βρει στο Τwitter, αρκεί να εξυπηρετεί το αντιπολιτευτικό του αφήγημα. Δεν είναι λίγες φορές που ο επίσημος λογαριασμός του Άδ. Γεωργιάδη στο Τwitter έχει «φιλοξενήσει» ακροδεξιά δημοσιεύματα, θεωρίες συνωμοσίας και hoaxes τα οποία αναπαράγονται από τα «πρόθυμα» bots.

Πλαστογραφία χωρίς καν photoshop
Έτσι και στην περίπτωση του υποτιθέμενου διαγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που διαδόθηκε την Τρίτη στα social media. Όπως μπορούμε να δούμε και στις σχετικές εικόνες, τα γραφήματα υποτίθεται πως παρουσιάζουν τα μίγματα οικονομικής πολιτικής των τριών κυβερνήσεων από το 2010 και μετά. Στην περίοδο Παπανδρέου, τα έσοδα - φόροι υπερέχουν ελαφρώς των περικοπών με 54%, εμφανίζοντας μια σχετική ισορροπία. Η πίτα της περιόδου Σαμαρά εμφανίζει τις μειώσεις αυξημένες στο 72% έναντι των εσόδων που καταγράφουν 27,82%. Στη διετή διακυβέρνηση Τσίπρα οι φόροι εμφανίζονται να επικρατούν ολοκληρωτικά των μειώσεων δαπανών αφού εμφανίζονται να αγγίζουν το 82%.

Η πρώτη δημοσίευση έγινε από τον Αντύπα Καρίπογλου, νεοδημοκράτη που είχε μάλιστα τιμηθεί με την 6η θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας της γαλάζιας παράταξης το 2015, υπό τον τίτλο: «Έλα να ακούω βλάκες να λένε ότι το ζαβό περνάει τα 'φιλελεύθερα' μέτρα που δεν μπορούσαν να περάσουν Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ».



Όπως παρατηρεί ο Νίκος Σαραντάκος στο Facebook: «Κατά σύμπτωση οι (άγιες) περικοπές έχουν ωραίο γαλάζιο χρώμα, ενώ οι (μισητοί) φόροι εχθρικό κόκκινο χρώμα».

Παρατηρώντας κανείς την εικόνα, μπορεί διά γυμνού οφθαλμού να διαπιστώσει την -ερασιτεχνική- επεξεργασία της, ενώ, σύμφωνα και με γνωρίζοντες τις τυπικότητες της Επιτροπής, ο όρος «Μνημόνιο» δεν χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα προγράμματα αλλά «κυρίως ουδέποτε εκθέτει απροκάλυπτα κυβερνήσεις», σύμφωνα με τον Ν. Σαραντάκο.

Η διάψευση της Κομισιόν
Επειδή όμως το Διαδίκτυο εκτός από έδαφος για τρολ και hoaxes προσφέρει και τη μοναδική δυνατότητα της άμεσης έρευνας και της επικοινωνίας, χρήστες του Τwitter ρώτησαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τη γνησιότητα της δημοσίευσης που είχε κοινοποιήσει ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και εκατοντάδες γαλάζια στελέχη και οπαδοί.

Η ίδια η Επιτροπή λοιπόν διέψευσε κατηγορηματικά το εν λόγω γράφημα. Πιθανόν παίζοντας τον ρόλο του «βλάκα», όπως ισχυρίζεται ο Α. Καρίπογλου και επικροτεί ο Άδ. Γεωργιάδης. Σημειώνεται ότι μέχρι και χθες το απόγευμα τα tweets παρέμεναν online στον λογαριασμό του αντιπροέδρου της Ν.Δ. «Αν το ψέμα πιάσει, στα τσακίδια η διάψευση», θα μπορούσε να είναι το μότο των τρολς του Μοσχάτου με «τιμονιέρη» τον Άδ. Γεωργιάδη.

Το γράφημα όμως δεν αποτελεί ακριβώς επινόηση του Α. Καρίπογλου - εκείνος απλώς το πλαστογράφησε χρησιμοποιώντας το λογότυπο της Κομισιόν. Ο πίνακας προέρχεται από τον βουλευτή Κορινθίας της Ν.Δ. Χρ. Δήμα, ο οποίος τον είχε παρουσιάσει σε ημερίδα της Βουλής προ μηνών.









Η προπαγάνδα και τα hoaxes έχουν γίνει πια δεύτερη φύση της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκειμένου να αντιπολιτευτεί την κυβέρνηση. Όταν όμως φτάνουν σε σημείο να πλαστογραφούν και μάλιστα τόσο καραμπινάτα το λογότυπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αγγίζοντας, πιθανώς, τα όρια του ποινικού αδικήματος, το... παιχνίδι αλλάζει επίπεδο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι εκατοντάδες χρήστες σχολιάζουν το tweet του Α. Γεωργιάδη αναδεικνύοντας τη διάψευση της Κομισιόν και το ψευδές της ανάρτησης, όμως για το Μοσχάτο ήταν απλώς Τετάρτη μεσημέρι. Φαίνεται πως η αντιπολίτευση της πλαστογραφίας και των hoaxes δεν κλονίζεται από διαψεύσεις και λοιπά... σοβιετικά κατάλοιπα.