07 Αυγούστου 2017

Τα ευρωδολάρια του Πάνου Καμμένου, η FED και ο Γιάνης ο μαρτυριάρης

Του Βασίλη Γεώργα

Ο Πάνος Καμμένος δεν είναι μια τυχαία πολιτική προσωπικότητα. Εκτός από το δεξί χέρι του Αλέξη Τσίπρα που διατηρεί όρθιο το μόρφωμα ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ στην εξουσία και ο πρώτος υπουργός Εθνικής Άμυνας μετά τη Χούντα που εγγυήθηκε από τηλεοράσεως την εσωτερική ασφάλεια της χώρας μέσω των Ενόπλων Δυνάμεων, παρ ολίγον να γίνει ο μοιραίος άνθρωπος που θα έγραφε τη σύγχρονη Ιστορία του τόπου κάνοντας την Ελλάδα την 51η Πολιτεία των ΗΠΑ.


Την ίδια περίοδο που ο Παναγιώτης Λαφαζάνης έγραφε χιλιόμετρα μεταξύ Αθήνας, Μόσχας και Αγίας Πετρούπολης αγωνιώντας να συγκεντρώσει ρώσικα ρούβλια για να κόψει δραχμές, αποκαλύπτεται πως ο Πάνος Καμμένος είχε πείσει τον Πρωθυπουργό ότι η λύση για «ανώδυνο Grexit» βρίσκεται στο στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Στο δολάριο και στους υψηλά ιστάμενους φίλους που ο ίδιος είχε στις ΗΠΑ και με τους οποίους ισχυρίζονταν ότι θα έπρεπε να ντιλάρει η χώρα.

Το σχέδιό του Πάνου ήταν μεγαλοφυές: Η Ελλάδα θα έκλεινε συμφωνία ανταλλαγής ομολόγων πολλών δισεκατομμυρίων με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και έτσι, με το ρευστό που θα εξασφάλιζε,  η έξοδος από το ευρώ θα γίνονταν ανώδυνα και όλοι μαζί θα μπορούσαμε να τρέχουμε τώρα ανακουφισμένοι στα λιβάδια παρέα με τον Αλέξη Σώρρα…

Αν πιστέψουμε τον μαρτυριάρη Γιάνη Βαρουφάκη (που κανείς δεν τον διαψεύδει), ο Πάνος Καμμένος είχε πουλήσει με μεγάλη επιτυχία εκδούλευση στον Πρωθυπουργό από τη στιγμή που ο Τσίπρας έδωσε εντολή στον Βαρουφάκη να ταξιδέψει στις ΗΠΑ και να εξετάσει αυτή την «εναλλακτική λύση». Η αφήγηση του Γιάννη, όμως -που παρουσιάζει έναν εύπιστο και αφελή πρωθυπουργό και τον εαυτό του ως έναν υπεύθυνο και υπάκουο υπουργό- δεν μας δίνει άλλες πληροφορίες πέραν του ότι «το σωσίβιο των δολαρίων απλώς δεν υπήρχε».

Τι ομόλογα θα μπορούσε να εκδώσει μια χρεοκοπημένη χώρα εκτός ευρώ που θα αγόραζε η FED; Τι αντίκρισμα θα είχαν;  Θα ήταν καλύτερο το deal του Πάνου Καμμένου με τους Αμερικάνους σε σύγκριση με το αίτημα των Ρώσων να τους δώσουμε αεροπορικές  βάσεις στην Κρήτη για να μας βοηθήσουν;

Συμπτωματικά ή όχι, όταν ο ίδιος Πάνος Καμμένος επισκέφθηκε (δύο φορές διαδοχικά τον Μάρτιο και τον Μάιο του 2015) τις ΗΠΑ, προσπάθησε να πουλήσει και το μισό Αιγαίο στους Αμερικανούς για να πείσει τους ακόλουθους του ότι το δολάριο είναι καλύτερο νόμισμα από το ρούβλι, το μπολιβάρ και το ευρώ.

Να θυμηθούμε τι είχε ανακοινώσει με παρρησία ο Π. Καμμένος, μετά τη συνάντηση που είχε με την τότε υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτώρια Νούλαντ μήπως και βοηθηθούμε να καταλάβουμε τι είχε στο μυαλό του ο συγκυβερνήτης του Αλέξη;

Είχε κάνει τότε την περίφημη δήλωση περί συνεκμετάλλευσης των πετρελαίων του Αιγαίου με τους αμερικάνους έναντι χρηματοδοτικής βοήθειας:

«Δεν σας κρύβω ότι η ελληνική κυβέρνηση, από τη στιγμή που θα υπάρξει ενδιαφέρον από τις Ηνωμένες Πολιτείες στα θέματα της συνεργασίας σε σχέση με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου, είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε συνεργασία. Στη συνάντηση που είχα με την κυρία Νούλαντ της είπα ότι θα μας ενδιέφερε μία government to government agreement με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ώστε να υπάρχει συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου. Αυτό θα οδηγούσε και θα οδηγήσει πιθανόν, σε μια λύση η οποία δεν έχει να κάνει με τις οποιεσδήποτε πιέσεις δεχόμαστε από τους δανειστές μας. Είναι αντιληπτό, ότι αν προχωρήσουμε σε μια συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου και του πετρελαίου με ποσοστό 70-30, αυτό θα οδηγήσει σε μια γραμμή χρηματοδότησης που θα μας απαλλάξει από πολλά προβλήματα».

Αυτά ήταν τα δισεκατομμύρια δολάρια που ονειρευόταν ο Καμμένος με τα πετρέλαια της Ελλάδας. Ένα «deal» αντίστοιχης σοβαρότητας με τα ρούβλια που διαπραγματεύονταν ο Αλέξης και ο Λαφαζάνης με τους Ρώσους για τον αγωγό φυσικού αερίου, το πετρέλαιο και τα τρόφιμα από τα σούπερ μάρκετ της Βενεζουέλας που συζητούσε να προμηθευτεί ο Νίκος Παππάς, την τροπολογία για την εθνικοποίηση των τραπεζών που είχε έτοιμη ο Γ. Δραγασάκης και το παράλληλο σύστημα πληρωμών που ήθελε να εγκαθιδρύσει ο Βαρουφάκης όταν όλοι μαζί ως κυβερνητικός θίασος το 2015 ανέβαζαν το έργο «η Ελλάδα έξω από το ευρώ».

http://www.liberal.gr/arthro/157748/politiki/2017/ta-eurodolaria-tou-panou-kammenou-i-FED-kai-o-gianis-o-marturiaris.html