18 Αυγούστου 2017

Τα αντικείμενα που έστειλε η NASA στο διάστημα, για να μας γνωρίσουν οι εξωγήϊνοι (ΦΩΤΟ ΒΙΝΤΕΟ)

Εκτός από τους χάρτες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους εξωγήϊνους για να μας εντοπίσουν, εστάλησαν επίσης από τη NASA, εικόνες των ανθρώπων και δίσκους με ήχους από τον πλανήτη μας.

Πριν από περίπου 40 χρόνια, η ανθρωπότητα έκανε ένα επικίνδυνο βήμα προς την ανακάλυψη εξωγήινης ζωής. Ήταν στη δεκαετία του ’70, όταν η NASA έστειλε στο διάστημα αρκετούς χάρτες για να καθοδηγήσει και να βοηθήσει τους εξωγήϊνους να βρουν τον πλανήτη μας. Εκείνη την εποχή φαίνεται ότι η NASA δεν θεώρησε ως απειλή να αποκαλύψει τη θέση του πλανήτη μας.


«Έπρεπε να βάλουμε κάτι στον Voyager, ώστε να μπορεί να πει από πού προέρχεται και πόσο καιρό ταξιδεύει», δήλωσε ο σχεδιαστής του χάρτη, Φρανκ Ντρέϊκ, στο National Geographic.

Στον χάρτη περιλαμβάνονται φυσικά φαινόμενα που παρατηρήθηκαν και μπορούν να γίνουν ιδανικά σημεία αναφοράς. Ο Ντρέϊκ δημιούργησε έναν χάρτη με μια ντουζίνα από τα φαινόμενα αυτά καθώς και με την εικόνα ενός άνδρα και μιας γυναίκας, για να μπορέσουν να μας αναγνωρίσουν οι εξωγήϊνοι αν επισκεφθούν τον πλανήτη μας.


Δύο ακόμη αντίγραφα του χάρτη στάλθηκαν με τους Pioneer 10 και Pioneer 11 το 1972 και 1973 αντίστοιχα. Παρόμοιοι χάρτες επίσης εστάλησαν με τους Voyager 1 και Voyager 2, που ξεκίνησαν το ταξίδι τους το 1977.


Οι χάρτες του Voyager είναι σχεδιασμένοι σε φύλλο χρυσού, στο οποίο περιέχονται επίσης ηχογραφήσεις ήχων της φύσης, όπως π.χ. βροντών και ηφαιστειακών εκρήξεων, καθώς και ήχων που σχετίζονται με τον άνθρωπο όπως: οι ήχοι ενός τρένου, ενός φορτηγού, το χλιμίντρισμα ενός αλόγου και ο ήχος του φιλιού μιας μητέρας στο παιδί της.


Ποιες είναι οι πιθανότητες να βρεθούν;
Προς το παρόν οι ανιχνευτές Voyager είναι τα διαστημόπλοια που έχουν ταξιδέψει πιο μακριά απ’ όσα έχουν ξεκινήσει από τη Γη. Ένας από αυτούς έχει, ήδη, εισέλθει στον διαστρικό χώρο. Αυτό σημαίνει ότι οι πιθανότητες να βρεθούν από εξωγήϊνους είναι πολύ υψηλές;
«Είναι πολύ μικρές», δήλωσε ο Ντρέϊκ. «Ο ανιχνευτής διανύει περίπου, 10 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο, και λαμβάνοντας υπ όψιν την τυπική απόσταση μεταξύ των αστέρων, θα πρέπει να περάσουν μισό εκατομμύρια χρόνια για να διανύσει την απόσταση από το ένα άστρο στο άλλο. Και επιπλέον δεν κατευθύνεται προς κάποιο συγκεκριμένο άστρο, αλλά απλώς πηγαίνει χωρίς κατεύθυνση στο σύμπαν», τόνισε.