01 Αυγούστου 2017

«Noor 1»: Δεν χρειάζεται ΕΔΕ-Δεν υπάρχει ζήτημα από τις πράξεις του Λιμενικού που μιλούσε με τον ισοβίτη, αποφάνθηκε ο Κουρουμπλής

«Τι θα γινόταν αν κάναμε Ένορκη Διοικητική Εξέταση; Θα βούλιαζε το ελληνικό έθνος; Από την στιγμή που η εισαγγελία κάνει την έρευνα και το στέλεχος υπάγεται στις οδηγίες της εισαγγελίας για εμάς δεν υπάρχει ζήτημα» είπε ο υπουργός Ναυτιλίας


Τα «μπαλάκι» των ενδεχόμενων ευθυνών για την εμπλοκή του ανακριτικού υπαλλήλου του Λιμενικού Σώματος, Παναγιώτη Χριστοφορίδη στην υπόθεση του «Noor 1», στην αρμόδια εισαγγελέα Ειρήνη Τζίβα, «έριξε» ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Ο υπουργός Ναυτιλίας απαντώντας στον βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννη Κουτσούκο ο οποίος κάλεσε την ηγεσία του υπουργείου και της αρμόδιας υπηρεσίας εσωτερικών υποθέσεων να εξηγήσει γιατί δεν έχει διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) είπε: «Από την στιγμή που η εισαγγελία κάνει την έρευνα και το συγκεκριμένο στέλεχος υπάγεται στις οδηγίες της εισαγγελίας για εμάς δεν υπάρχει ζήτημα».

Συγκεκριμένα, κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής που συνεδρίασε για να εκφράσουν γνώμη τα μέλη της αναφορικά με την τοποθέτηση της κυρίας Βασιλικής Ξυπνητού στην θέση της διευθύντριας της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων του υπουργείου Ναυτιλίας, ο κ. Κουρουμπλής ανέφερε: «Έχει τεθεί από πολλούς το ερώτημα. Θα ήταν το πιο απλό να διατάξουμε ΕΔΕ. Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα ούτε φοβάται κανείς την ΕΔΕ. Απευθυνθήκαμε στην εισαγγελέα. Η εισαγγελέας χρησιμοποιεί τον συγκεκριμένο υπάλληλο ως ανακριτή. Έως τώρα δεν έχει προκύψει κάτι αντίθετο από τις πράξεις του στελέχους. Υπάγεται στις οδηγίες της εισαγγελέως που προΐσταται της έρευνας. Τι θα γινόταν αν κάναμε ΕΔΕ δηλαδή; Θα βούλιαζε το ελληνικό έθνος; Από την στιγμή που η εισαγγελία κάνει την έρευνα και το στέλεχος υπάγεται στις οδηγίες της εισαγγελίας για εμάς δεν υπάρχει ζήτημα».

Επίσης, «αναρμόδια» για διαταγή διεξαγωγής ΕΔΕ δήλωσε και η κυρία Ξυπνητού. Η αντιπλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος και νέα επικεφαλής της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων είπε πως «Για την φερόμενη εμπλοκή του υπαλλήλου η υπηρεσία μου δεν είναι αρμόδια για διαταγή ΕΔΕ. Ως προς το ποινικό μέρος έχει συγκεντρωθεί υλικό και έχει διαβιβαστεί εισαγγελία Πειραιά και αν μας δοθεί εντολή θα ερευνήσουμε».

Το ζήτημα έθεσε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος που ανέφερε «Οι προϊστάμενοι αυτού του κυρίου (σ.σ. Π. Χριστοφορίδη) δεν έχουν διατάξει ΕΔΕ για να διαπιστώσουν εάν πράγματι τα γεγονότα έχουν γίνει, με τίνος εντολή ενήργησε και αν έχουν υπάρξει παραβάσεις. Εσείς θα το πράξετε αύριο το πρωί;».

Η τοποθέτηση του κ. Κουτσούκου προκάλεσε την αντίδραση του κ. Γιώργου Λαζαρίδη (ΑΝΕΛ) αλλά και του κ. Νίκου Παρασκευόπουλου (ΣΥΡΙΖΑ) που έσπευσε να προτείνει στην αξιωματικό του Λιμενικού Σώματος  να μην απαντήσει. «Είναι γνωστό σε όλους ότι η υπηρεσία σας είναι προικισμένη με διάφορα εργαλεία. Ανεξάρτητα από το θεσμικό μέρος και αν επιτρέπεται να δοθούν πληροφορίες, εσείς πιστεύετε ότι η ανακοίνωση προθέσεων για το τι πρόκειται να κάνει η υπηρεσία βοηθά το έργο της;» είπε ο κ. Παρασκευόπουλος ενώ ο κ. Λαζαρίδης σημείωσε «ο συνάδελφος που προέρχεται από το παλιό ΠΑΣΟΚ της διαπλοκής και της διαφθοράς αντί να συγχαρεί το λιμενικό σώμα για την επιτυχία που έπιασε την μεγαλύτερη ποσότητα ηρωίνης ζητά να γίνει ΕΔΕ για τον υπάλληλο του Λιμενικού».

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του ισοβίτη Μάκη Γιαννουσάκη, ο ανακριτικός υπάλληλος του Λιμενικού Χριστοφορίδης τον προσέγγισε έπειτα από συνεννόηση με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο και τον παρότρυνε να ενοχοποιήσει συγκεκριμένο πρόσωπο για την υπόθεση του Noor-1 ώστε να επιτύχει τη μείωση της ποινή του.

Χρήστος Μπόκας
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ