12 Αυγούστου 2017

ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΜΟΓΙΟ Ο ΧΟΡΤΑΤΟΣ ΣΥΡΙΖΑίος! Τον πρώην καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ θέλει η ρωσική κυβέρνηση στο ΔΣ της Rosneft

Τον Γκέρχαρντ Σρέντερ πρότεινε η ρωσική κυβέρνηση ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου της πετρελαϊκής Rosneft, στην οποία έχει επιβάλει κυρώσεις η Δύση.


Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας ήταν ανάμεσα στους επτά προτεινόμενους για την ψηφοφορία των μετέχων της εταιρείας, στα τέλη Σεπτεμβρίου. Η λίστα ήταν σε διάταγμα με την υπογραφή του πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Το διοικητικό συμβούλιο της Rosneft θα αυξηθεί από τα 9 στα 12 μέλη. Ο Σρέντερ εμφανίζεται ως υποψήφιος για μια θέση ανεξάρτητου μέλους, όπως και ο Ολεγκ Βιούγκιν, ο Ντόναλντ Χάμφρεϊς και ο Ματίας Βάρνιχ, οι οποίοι είναι ήδη μέλη του διοικητικού συμβουλίου.

Για εκπροσώπους του ρωσικού κράτους, η κυβέρνηση προτείνει τον γενικό διευθυντή της Rosneft, Ιγκόρ Σετσίν, τον σύμβουλο του Κρεμλίνου Αντρέι Μπελοούσοφ και τον υπουργό Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ.

Η Rosneft ελέγχεται κατά 50% από το ρωσικό κράτος και διευθύνεται από τον Ιγκόρ Σετσίν, στενό συνεργάτη του Βλαντίμιρ Πούτιν με μεγάλη επιρροή. Περιλαμβάνεται στις εταιρείες στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τους Δυτικούς εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης.

Ο Σρέντερ, ο οποίος διετέλεσε καγκελάριος της Γερμανίας από το 1998 έως το 2005, είναι γνωστός ως παλιός φίλος του Ρώσου προέδρου, με τον οποίο γιόρτασε τα 70 χρόνια του σ' ένα ανάκτορο της Αγίας Πετρούπολης εν μέσω της ουκρανικής κρίσης. Εχει ταχθεί δημόσια κατά της υιοθέτησης κυρώσεων έναντι της Ρωσίας.

Σήμερα είναι επικεφαλής της επιτροπής μετόχων της εταιρείας που ελέγχεται από την Gazprom και εκμεταλλεύεται τον αγωγό αερίου Nord Stream, ο οποίος διοχετεύει το ρωσικό αέριο στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής.