14 Σεπτεμβρίου 2017

«Επανυπολογίζουν» τα οικογενειακά επιδόματα: Ποια είναι στο στόχαστρο

Tα οικογενειακά επιδόματα και ο εξορθολογισμός τους, φαίνεται ότι θα έχουν την τιμητική τους στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.


Η πρώτη επαφή σε τεχνικό επίπεδο έγινε ήδη την περασμένη Τρίτη και φαίνεται ότι τέθηκε το ζήτημα της εξοικονόμησης 259 εκατ. ευρώ για τη διετία 2017 – 2018 που πρέπει να αφορούν στοχευμένες μειώσεις παροχών.

Ο κίνδυνος να περικοπεί δραματικά το επίδομα τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών που «κοστίζει» περίπου 200 εκατ. ευρώ ετησίως επανέρχεται στο προσκήνιο.

Παράλληλα το υπουργείο Εργασίας πρέπει έως τον Νοέμβριο, δηλαδή άμεσα, να νομοθετήσει τις όποιες παρεμβάσεις αποφασιστεί να γίνουν στον προνοιακό χάρτη της χώρας.

Το ίδιο χρονικό όριο έχει τεθεί και για τη νομοθέτηση ενός πιλοτικού προγράμματος που θα οδηγήσει στη μεταρρύθμιση των παροχών αναπηρίας.

Ακολούθως, η ελληνικήπλευρά πρέπει έως τον Μάιο της επόμενης χρονιάς να εναρμονίσει όλους τους κανόνες αναπηρίας και κοινωνικής πρόνοιας.

Ήδη οι προτάσεις που έχουν προκύψει από έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, θέλουν μέχρι και την ιδιωτικοποίηση των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).

Ξεχωριστή σημασία στη διαπραγμάτευση, αναμένεται να δοθεί στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και στην εύρεση 760 εκατ. ευρώ για να καλυφθεί και η επόμενη χρονιά.

Παράλληλα, έως το τέλος Δεκεμβρίου πρέπει ο ΟΑΕΔ να έχει εκπονήσει προγράμματα απασχόλησης για το 10% των δικαιούχων του ΚΕΑ…