20 Σεπτεμβρίου 2017

«Στον αέρα» ο διαγωνισμός παραχώρησης της Εγνατίας Οδού

Στον αέρα βρίσκεται πλέον ο διαγωνισμός για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, καθώς στην ουσία έχουν παγώσει οι διαδικασίες για τους νέους σταθμούς διοδίων.


Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Δημοκρατία» ούτως ή άλλως το αυστηρό χρονοδιάγραμμα κατασκευής και λειτουργίας των τελευταίων, όπως προβλεπόταν σε πρόσφατη υπουργική απόφαση, ήταν από την αρχή εκτός πραγματικότητας.

Ακόμα και οι σταθμοί διοδίων που έχουν κατασκευαστεί, συγκεκριμένα οι μετωπικοί σταθμοί Παμβώτιδας, Μέστης, Ιεροπηγής και Ευζώνων, δεν λειτούργησαν στις 31 Αυγούστου, όπως προέβλεπε η υπουργική απόφαση. Τώρα ακούγεται πως θα λειτουργήσουν στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, εκτός κι αν…ξεχαστούν πάλι στα υπουργεία Οικονομικών και Υποδομών που πρέπει να εκδώσουν Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ).

Οι καθυστερήσεις αποδίδονται επίσης στο γεγονός πως στο υπουργείο προωθούν ένα ενιαίο τεχνολογικό σύστημα, με κοινό πομποδέκτη για όλες τις παραχωρήσεις οδικών αξόνων, ώστε να εφαρμοστούν τα αναλογικά διόδια, δηλαδή η χρέωση με βάση την απόσταση που διανύει ο οδηγός.

Πρόχειρη ΚΥΑ

Αυτό όμως , το σχέδιο υπήρχε και όταν έβγαινε η – πρόχειρη, όπως αποδείχθηκε – ΚΥΑ με τα χρονοδιαγράμματα λειτουργίας των σταθμών διοδίων. Ταυτόχρονα, συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των υπαλλήλων της Εγνατία Οδός Α.Ε, οι οποίοι απεργούν την ημέρα που έχει προγραμματιστεί διαγωνισμός για την κατασχκευή νέου σταθμού διοδίων.

Έτσι οι αναβολές είναι συνεχείς. Δικαιώνονται, πάντως, όσοι υποστήριζαν από την πρώτη στιγμή πως στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) δεν είχαν στιβαρό σχέδιο για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού.

Επιπλέον, δεν είχαν μελετήσει επαρκώς τα εναλλακτικά σενάρια. Κι ας υποστήριζε δημοσίως η διοίκηση πως «μέχρι το τέλος του χρόνου» θα αρχίσει ο διαγωνισμός! Κι ας είχε πέρισυ ανακοινώσει (για να καλύψει απαιτήσεις των δανειστών) πως άρχισε η διαδικασία παραχώρησης , χωρίς ωστόσο να γνωρίζουν οι υποψήφιοι τους όρους της παραχώρησης!

Πως θα καλυφθεί εκ νέου η μνημονιακή υποχρέωση για προκήρυξη του διαγωνισμού έως το τέλος του έτους; Κάτι δημιουργικό θα σκεφτούν στο ΤΑΙΠΕΔ. Στην περυσινή ανακοίνωση (5 Οκτωβρίου 2016) αναφερόταν πως «με την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, πριν από το τέλος του 2016, το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει άμεσα, στις αρχές του 2017, στη δημοσίευση των τευχών δημοπράτησης» και πως «σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που εγκρίθηκε, οι δεσμευτικές προσφορές των επενδυτών θα κατατεθούν μέχρι τον Νοέμβριο του 2017, ενώ η διαγωνιστική διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του ίδιου έτους»