20 Σεπτεμβρίου 2017

Η χρονιά των εκλογών...

Του Γιάννη Παντελάκη

Όλα και όλοι δείχνουν, πως το 2018 θα είναι η χρονιά των εκλογών. Και πρώτα απ' όλους, μας το δείχνει ο Τσίπρας. Όλα όσα λέει και κάνει το τελευταίο χρονικό διάστημα, συνδέονται με την απόφασή του αυτή η οποία άλλωστε αποτελεί μονόδρομο. Όσοι πιστεύουν ότι στις εκλογές αυτές θα καταρρεύσει ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνουν λάθος, η πραγματικότητα δεν συμφωνεί μαζί τους. Θα χάσει τις εκλογές, αλλά αυτό το γνωρίζουν ήδη στο Μέγαρο Μαξίμου. Στόχος τους θα είναι η συσπείρωση των ψηφοφόρων,η συνοχή του κόμματος και οι μεθεπόμενες εκλογές.


Στο υπουργικό συμβούλιο, ο Τσίπρας έδωσε στοιχεία και υποσχέσεις. Τα πρώτα κινούνται σε μια εικονική πραγματικότητα, η ανεργία για παράδειγμα πράγματι μειώνεται, υπάρχει αύξηση της απασχόλησης, ωστόσο, οι νέες θέσεις αφορούν στην πλειονότητά τους θέσεις ελαστικής μορφής, αμοιβές που κινούνται κάτω από τα 500 ευρώ τον μήνα και σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στην εποχικότητα (τουρισμός) και τα προγράμματα επιδότησης από τον ΟΑΕΔ. Η αλήθεια είναι πολύ σχετική στην υπόθεση και τον Τσίπρα τον ενδιαφέρει το ένα μέρος της. Τους επόμενους μήνες θα «πουλάει» επικοινωνιακά τα στοιχεία της μείωσης της ανεργίας. Όπως και εκείνη την υπόσχεση του κοινωνικού μερίσματος που θα δώσει, όπως υποσχέθηκε επίσης. Και αν δεν το δώσει, δεν θα φταίει ο ίδιος, αλλά οι κακοί δανειστές.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της πρόσφατης δημοσκόπησης (ΚαπαResearch), δεν είναι αυτό που αφορά στην αντοχή του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος παρότι σε ελάχιστο πολιτικό χρόνο κλώτσησε τόσες χαμένες ευκαιρίες και αναλώθηκε σε τόσα πολιτικά ψέμματα και αυταπάτες, διατηρεί σημαντικά ποσοστά επιρροής. Και ενδεχομένως τα αυξάνει,  έστω και λίγο. Το πιο σημαντικό που αναδεικνύει η έρευνα, είναι πως ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, εξακολουθεί να διαβάζει τα αίτια και την διαχείριση (από την σημερινή κυβέρνηση) της κρίσης με τον ίδιο τρόπο που το έκανε δυο χρόνια πριν. Επιμέρους στοιχεία της έρευνας, το αποδεικνύουν.

Κατ αρχήν, έχουν μειωθεί οι υπερασπιστές του ευρώ, μόλις λίγοι περισσότεροι από τους μισούς (56,5%) επιθυμούν την παραμονή στην ευρωζώνη. Το 20,5% θέλει εγκατάλειψη και της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το 19,5% θέλει να φύγουμε από το ευρώ και να παραμείνουμε στην Ε.Ε. Το αντικειμενικό και παραδεκτό απ' όλους τους σοβαρούς οικονομολόγους, ότι έξοδος από το ευρώ, σημαίνει απομόνωση και θεαματικά μεγαλύτερη μαζική φτωχοποίηση ιδιαίτερα των οικονομικά αδύνατων, δεν φαίνεται να γίνεται αποδεκτό από σχεδόν τους μισούς.  Η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, έστρεψε μεγάλες ομάδες προς την επιλογή του εθνικού νομίσματος με βάσει την λογική, ότι δεν έχει ευθύνη η διαχείριση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για όσα συμβαίνουν, αλλά το κοινό νόμισμα.

Δεύτερο ενδεικτικό στοιχείο, ότι ένα μεγάλο κομμάτι ψηφοφόρων θεωρεί ότι ο πρώην πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής κρίνεται επιτυχημένος. Μόνο το 50,5% θεωρεί ότι λειτούργησε αρνητικά στη χώρα, παρότι πρόκειται για τον πρωθυπουργό επί της θητείας του οποίου εκτοξεύθηκε το έλλειμμα της χώρας και λίγο μετά η χώρα πέρασε στα μνημόνια. Οι ευθύνες για το οικονομικό πρόβλημα της χώρας, προφανώς και έχουν διαχρονικό χαρακτήρα, ωστόσο είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο πως η διαχείριση της πενταετίας Καραμανλή ήταν καταστροφική.

Τρίτο στοιχείο, ότι το 85% όσων επέλεξαν «όχι» στο δημοψήφισμα, θα έκαναν το ίδιο και τώρα. Αυτό σημαίνει πως πολλοί από αυτούς, δεν υιοθετούν την άποψη ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με το δημοψήφισμα απλά προσπάθησε να βγει η ίδια από την δύσκολη θέση στην οποία είχε μπει χτίζοντας το αντιμνημονιακό της αφήγημα. Προφανώς θεωρούν πως η κυβέρνηση ήθελε, αλλά δεν τα κατάφερε. Ότι άλλαξε σε μια νύχτα το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, επίσης είναι κάτι που δεν τους ενόχλησε.

Γενικότερα, ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος, μετά την κυβερνητική διαχείριση δυόμιση χρόνων από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, συμπεριφέρεται πολιτικά όπως πριν από αυτήν. Ο ίδιος τρόπος σκέψης και ερμηνείας των δεδομένων. Το βέβαιο είναι, πως όλα αυτά δίνουν στον Τσίπρα το δικαίωμα να πιστεύει ότι μπορεί να αποτρέψει πανωλεθρία του κόμματός του στις επόμενες εκλογές. Αρκεί αυτές να μη γίνουν σε πολύ μακρινό χρόνο, το 2019 έρχονται οι νέες περικοπές στις συντάξεις, η δραματική μείωση του αφορολόγητου κ.ο.κ. Το 2018, είναι μια καλή –για τον ΣΎΡΙΖΑ-χρονιά για εκλογές.

Το αφήγημα τους, στήνεται ήδη. Μείωση της ανεργίας, άνοιγμα στην επιχειρηματικότητα, μέριμνα-έστω φραστική-για τους οικονομικά αδύναμους. Το αφήγημα, θα συνοδευτεί από υποσχέσεις που θα αφορούν στην ακύρωση των συμφωνιών που ήδη έχουν οι ίδιοι κάνει με τους δανειστές για υπερβολικά πλεονάσματα (3,5%) ως το 2022 (και τα οποία σημαίνουν συνέχιση και της αυστηρής λιτότητας και των δεσμεύσεων για τη χώρα). Στόχος να συγκεντρώσουν ένα αξιοπρεπές ποσοστό που θα τους διατηρήσουν στην αξιωματική αντιπολίτευση. Εκεί, θα κάνουν αυτό που γνωρίζουν καλά.  Θα υπόσχονται και θα αντιπολιτεύονται, ακόμα και για κυβερνητικές επιλογές που οι ίδιοι έχουν υπογράψει. Και παράλληλα θα ελπίζουν στις επόμενες εκλογές που θα πραγματοποιηθούν με απλή αναλογική...

http://www.liberal.gr/arthro/166847/apopsi/g-pantelakis/i-chronia-ton-eklogon.html