23 Σεπτεμβρίου 2017

O Αντώνης Σαμαράς στα εγκαίνια του μουσείου Καραθεοδωρή με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο [εικόνες]

Στη Νέα Βύσσα Έβρου βρίσκεται ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στα εγκαίνια του μουσείου Στέφανου Καραθεοδωρή, που γίνονται παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Ο κ. Βαρθολομαίος μπαίνοντας στον χώρο της εκδήλωσης πλησίασε τον πρώην πρωθυπουργό και αντάλλαξε μαζί του θερμή χειραψία, λέγοντας του: «Έμαθα ότι βρίσκεσαι εδώ».

Ο κ. Σαμαράς στη δήλωση του λίγα λεπτά πριν αναφέρθηκε στις ρίζες που έχει η οικογένεια του από τον Έβρο. «Ήρθαμε στη Νέα Βύσσα με την οποία με συνδέουν πολλές αναμνήσεις, συγγενικές σχέσεις και τώρα για τον Στέφανο και τον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή. Είναι μια σημαντική ευκαιρία αναπόλησης αυτών των ανθρώπων οι οποίοι πρόσφεραν στον τόπο και στο έθνος. Σήμερα τιμούμε τη μνήμη τους με πολλούς συγγενείς και φίλους και τους τοπικούς άρχοντες που έχουν αναλάβει αυτή την πρωτοβουλία για την οποία τους ευχαριστούμε πολύ», τόνισε ο κ. Αντώνης Σαμαράς.



Ο κ. Σαμαράς από την πλευρά της μητέρας του έχει καταγωγή από την οικογένεια Καραθεοδωρή που επίσης είναι συγγενείς της Πηνελόπης Δέλτα και αποδέχθηκε την πρόσκληση να παρευρεθεί στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στην Ορεστιάδα με αφορμή το «Έτος Στέφανου Καραθεοδωρή». Το μουσείο Στεφάνου Καραθεοδωρή στεγάζεται στο κτίριο όπου στεγαζόταν παλαιότερα το Δημοτικό Σχολείο. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έφθασε στην Ορεστιάδα οδικώς το πρωί του Σαββάτου και θα παραμείνει στην περιοχή μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας.

Τριήμερη περιοδεία

Το πρωί ο Οικουμενικός Πατριάρχης απευθυνόμενος στους κατοίκους της Ορεστιάδας είπε: «Επισκεπτόμαστε μια πόλη νέα, την νεωτέραν της Ελλάδος, η οποία όμως διαθέτει τον πλούτο και την αίγλη μιας μακράς ιστορίας, φορείς της οποίας είστε εσείς οι κάτοικοι της. Όλοι εσείς οι ευγενείς και ευσεβείς απόγονοι των κατοίκων της παλαιάς Ορεστιάδος της Ανδριανουπόλεως και του περίφημου προαστίου Κάραγατς».





Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στην ιστορία της πόλης και την διαχρονική προσφορά των κατοίκων της. «Βαθέως ικανοποίησεν ημάς το ενδιαφέρον σας για το φυσικό περιβάλλον και την ανάδειξη των πλουσίων υδατίνων πόρων της περιοχής σας αλλά και για τη συμβολή των εν τη πόλει της Ορεστιάδος λειτουργούντων τμημάτων αγροτικής αναπτύξεως και δασολογίας και διαχειρήσεως περιβάλλοντος και φυσικής πόρων της Σχολής Επιστημών Δασολογίας του Δημοκριτίου Πανεπιστημιου Θράκης εις την προστασίαν αυτών», τόνισε ο κ. Βαρθολομαίος.