11 Οκτωβρίου 2017

Καλό... 2020 για τη δίκη της Χρυσής Αυγής -Εκτός από αίθουσες δεν έχουν ούτε δικαστές

Όταν η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Μαρία Λεπενιώτη, έλεγε το «άρχεται η συνεδρίαση» τον Απρίλιο του 2015 στη δίκη των κατηγορουμένων Χρυσαυγιτών, ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι νομικοί, έλεγαν ότι αυτή η ποινική διαδικασία θα καθυστερήσει μέχρι να ρίξει την αυλαία της.


Οι υπολογισμοί που κάνουν ωστόσο παράγοντες της δίκης, εάν οι συνθήκες παραμείνουν ως έχουν μέχρι σήμερα, είναι ότι η δίκη των 69 κατηγορουμένων θα τελειώσει στα τέλη του 2019 ή στις αρχές του 2020, προβληματιζόμενου -για μία ακόμη φορά- για τους ρυθμούς απονομής του δικαίου στη χώρα μας.

Η δίκη των κατηγορουμένων της Χρίσης Αυγής διεξάγεται ήδη σχεδόν δυόμιση χρόνια, με την πρόεδρο του δικαστηρίου να ορίζει 10 δικάσιμους τον μήνα. Κάποιες από αυτές γίνονται στην αίθουσα του Εφετείου και άλλες στον Κορυδαλλό.

Δικαστικές αίθουσες εξάλλου δεν υπάρχουν στο Εφετείο που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν την επίμαχη δίκη καθημερινά, όπως συνέβη στην περίπτωση των κατηγορουμένων της 17Νοέμβρη, αλλά ακόμη και εάν υπήρχαν, δεν θα υπήρχαν δικαστές!

Και αυτό γιατί, μπορεί η πρόεδρος του δικαστηρίου να έχει απαλλαγεί από τα υπόλοιπα  καθήκοντά της και να μην ανεβαίνει σε έδρες άλλων δικαστηρίων, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τους δύο συνέδρους, οι οποίοι απασχολούνται και σε άλλα ακροατήρια.

Επιπλέον το υλικό αυτής της δικογραφίας, τόσο από πλευράς στοιχείων, όσο και από πλευράς μαρτύρων είναι πολύ μεγαλύτερο, γεγονός επιβραδύνει την όποια δικαστική εκκαθάριση σύντομα. Το χρονοδιάγραμμα, από εδώ και πέρα, όπως εκτιμάται από τους δικηγόρους που συμμετέχουν στη δίκη έχει ως εξής:

  • Το στάδιο των προστατευόμενων μαρτύρων που αναμένεται να εξεταστούν, αποτελεί ένα βασικό κεφάλαιο στη δίκη, όχι όμως και το μεγαλύτερο, αφού εάν τελικά δεν εξεταστούν από τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής, παρά μόνο από τους υπερασπιστές, δεν θα χρονοτριβίσει. Πιθανολογείται ότι μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου θα έχουν ολοκληρώσει τις καταθέσεις τους. 
  • Τη σκυτάλη θα πάρουν τότε οι μάρτυρες της πολιτικής αγωγής. Εχουν προταθεί περίπου 100 , από τους οποίους κάποιοι είναι περισσότερο σημαντικοί και άλλοι λιγότερο-όσον αφορά την σχέση τους με την κρινόμενη υπόθεση-ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα εξεταστούν όλοι. Με αυτούς θα αρχίσει η νέα χρονιά, ωστόσο το ....παγόβουνο των αναγνωστέων εγγράφων θα βρίσκεται μπροστά.

Άρθρα, βιβλία, μηνύματα στο κινητό, ομιλίες, βίντεο από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές των κατηγορουμένων, θα μπουν στο μικροσκόπιο του δικαστηρίου αλλά και των δύο πλευρών, με την διάρκεια της εξέταση τους να καθορίζεται σε τουλάχιστον 8 μήνες!

Με δύο λόγια σχεδόν όλο το 2018 θα «τρέχει» με την προβολή και την αξιολόγηση του αποδεικτικού υλικού της δικογραφίας, με την πλευρά των κατηγορουμένων να αντιπαραβάλει το δικό της υλικό, που όπως λέγεται θα είναι πολύ.

  • Θα ακολουθήσουν οι μάρτυρες υπεράσπισης, περίπου 200 στον αριθμό, στους οποίους η πλευρά των κατηγορουμένων αλλά και της πολιτικής αγωγής αναμένεται να ρίξει μεγάλο βάρος. Ακόμη και εάν δεν εξεταστούν όλοι, το 2018 θα τελειώνει και θα μπαίνει το 2019.
  • Επόμενο βήμα οι απολογίες των κατηγορουμένων. Εάν τελικά απολογηθεί ολόκληρη η κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής και συνολικά 69 κατηγορούμενοι, ο χρόνος θα έχει ήδη φθάσει στη μέση.
  • Σειρά θα πάρουν  οι εισαγγελείς, οι οποίοι θα ζητήσουν μία προθεσμία για να ετοιμάσουν τις αγορεύσεις τους, κάνοντας την πρόταση τους, επί ουσιαστικών αλλά και νομικών θεμάτων, για την στοιχειοθέτηση  ή μη της κατηγορίας της εγκληματικής οργάνωσης. 

Θα ακολουθήσουν οι αγορεύσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής. Εάν και όπως φαίνεται δεν θα αγορεύσουν όλοι, οι μισοί ή λιγότεροι θα το κάνουν.

Έπονται οι συνήγοροι υπεράσπισης, 100 περίπου, τον αριθμό, με τους δικηγόρους των βασικών κατηγορουμένων να χρειάζονται ακόμη και μία ημέρα αγόρευσης.  Το 2019, εκτιμάται ότι θα βρίσκεται στο τέλος του, με το δικαστήριο να πρέπει στη συνέχεια να διασκεφτεί για να εκδώσει απόφαση...