20 Οκτωβρίου 2017

Τι θα μπορούσε να αγοράσει η Ελλάδα με τα 2,4 δισ. αντί για τον «εκσυγχρονισμό» των F-16

Το τεράστιο κόστος του προγράμματος «εκσυγχρονισμού» του στόλου των μαχητικών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας το οποίο – παρά τα όσα υποστηρίζει η ελληνική κυβέρνηση- θα φτάσει στο ύψος των 2,4 δισ. δολάρια, όπως ανακοινώθηκε επίσημα από την υπηρεσία αμυντικής συνεργασίας των ΗΠΑ DSCA, αλλά και από τον ίδιο τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ν.Τραμπ.

Το πρωτοφανές κόστος του προγράμματος αντιμετώπισης της πρόωρης "γήρανσης" του στόλου των μαχητικών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, έχει κάνει πάταγο στην διεθνή αγορά όπλων, καθώς πρόκειται για το ακριβότερο συμβόλαιο "εκσυγχρονισμού" μαχητικών αεροσκαφών στην ευρωπαϊκή ιστορία και ένα από τα μεγαλύτερα συμβόλαια στην παγκόσμια ιστορία.

Ας δούμε, βάσει των επίσημων τιμών που έχουν ανακοινωθεί στις αγορές τους, τι θα μπορούσαμε να αγοράσουμε αν δεν επενδύαμε στο "λίφτινγκ" παλαιών και νέων F-16, τρίτης γενιάς, αλλά προχωρούσαμε στην απόκτηση νέων εξελιγμένων μαχητικών αεροσκαφών ή συνδυασμού νέων μαχητικών και α/α συστημάτων, διατηρώντας απλώς σε πτητική κατάσταση τα F-16 που έχουν παρατηθεί στο έλεος του Θεού την εποχή των Μνημονίων χωρίς ανταλλακτικά!

Σύμφωνα με τις επίσημες τιμές που ισχύουν στην αγορά οπλικών συστημάτων θα μπορούσαμε να αγοράσουμε αεροσκάφη 4ης ή 5ης γενιάς.

Ειδικότερα με 2,4 δισ. δολ. (δηλαδή κάτι λιγότερο από έναν συνολικό ετήσιο ΕΝΦΙΑ) θα μπορούσαν να αποκτηθούν:

-29 stealth μαχητικά πέμπτης γενιάς F-35, βάσει της προσφοράς των 83 εκατ. δολ. ανά μονάδα που έκαναν οι ΗΠΑ στη Δανία.

-45 μαχητικά 4++ γενιάς Su-35 από την Ρωσία, βάσει τις τιμής των 600 εκατ. δολ. που πλήρωσε η Ινδονησία για 11 μαχητικά του τύπου.

-Ένα συνδυασμό 20 μαχητικών F-35 και δύο συστοιχιών S-400.
-Ένα συνδυασμό 30 μαχητικών Su-35 και δύο συστοιχιών S-400.
-Ένα συνδυασμό 20 μαχητικών F-35 και ολικής αναβάθμισης του δικτύου έγκαιρης προειδοποίησης, το οποίο σήμερα δεν έχει την ικανότητα να εντοπίσει τα F-35, όπως δεν θα μπορούν άλλωστε να τα εντοπίσουν και τα «εκσυγχρονισμένα» F-16.

-Τρεις φρεγάτες ελέγχου περιοχής FREMM με πυραύλους cruise SCALP Naval που θα έπλητταν σε βάθος 1000 χλμ. την Τουρκία και θα παρείχαν α/α και αντιπυραυλική άμυνα στο στόλο και σε χώρο ακτίνας 150 χλμ.

Σημειωτέον ότι σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις προβλέπονται κάπου 200 εκάτ. δολ. για την προμήθεια ανταλλακτικών για τα F-16, τα οποία αυτό που κάνουν τώρα θα συνεχίσουν να το κάνουν και μετά.

Αντί όλων των παραπάνω λογικών λύσεων δίνεται το παρανοϊκό ποσό των 2,4 δισ. δολ. για να βάλουν AESA τα F-16 προκειμένου να εντοπίζουν τα τουρκικά μαχητικά από απόσταση 40 χλμ., την ώρα που τα F-35 θα τα έχουν «δει» από τα 250 χλμ. και θα έχουν κάνει βολή κατάρριψης των ελληνικών F-16 από τα 100 χλμ.!